Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
iklim, istekleri, olmalıdır, toprak, zeytinin, özellikleri

Zeytinin İklim Özellikleri Ve Toprak İstekleri Nasıl Olmalıdır

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zeytinin İklim Özellikleri Ve Toprak İstekleri Nasıl Olmalıdır

Zeytinin iklim özellikleri ve toprak istekleri nasıl olmalıdır

TOPRAK: Zeytin, çok seçici olmamakla birlikte kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH'sı 6-8 seviyesinde olan topraklardan hoşlanmaktadır Taban suyu 1m'den yakın olmamalıdır Bu seviyeye yakın topraklarla mutlaka drenaj uygulanmalıdır

İKLİM: Zeytin, 40 ºC ile -7 ºC arasındaki sıcaklıklarla dayanabilse de iyi bir büyüme ve meyve oluşumu için sıcaklığın 15-25 ºC'lerde olması istenirZeytin'in soğuklama ihtiyacı 600 ila 1000 saat arasındadeğişmektedir Ayrıca zeytinin iyi bir gelişme gösterip, normal göz gelişimi için yeterli bir sıcaklık toplamına ihtiyacı vardırZeytinin yıllık yağış isteği 650-800 mm' dir Yaz aylarından, mevsim yağışlarına kadar yapılan sulamalar zeytin irileşmesini ve yağ oluşumunun artmasını sağlamaktadır Ayrıca bu oluşmalar ertesi yıl meyve verecek sürgünlerin gelişimini ve meyve gözlerinin oluşumunu hızlandırmaktadır Nemli havalarda, ağaç yapraklarından gerçekleşen terleme azalırBu sayede sıcağın, bitkiye etkisi de azalmış olur Ancak aşırı nem bazı hastalıklara uygun ortamı hazırlamaktadır Çiçek zamanı yüksek nem ise döllenmeyi kısıtlamaktadır Mayıs ayı ve haziran başında esen rüzgarlar döllenmeye yardımcı olurken, kış sonlarında esen rüzgarlar toprak neminin azalmasına yol açar Zeytin ağacı ışığı çok sevdiğinden özellikle geçit bölgelerde güney yönleri tercih edilmelidir Sisli dağ etekleri ve vadiler zeytin için uygun değildir

800 m' den yüksek yerlerde zeytin yetiştirilmemektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com