![]() |
Rubus (Böğürtlen-Ahududu) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rubus (Böğürtlen-Ahududu)RUBUS(BÖGÜRTLEN-AHUDUDU) Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahududu meyveleri çeşitli şekilde değerlendirilmektedir ![]() ![]() ![]() Ahududu şoklamaya elverişli olduğu için son yıllarda bölge mizde bazı ihracatçı firmalar dış ülkelere ihracat yapmaktadır ![]() ![]() ---Ahududu yetiştiriciliği niçin orman içi köylerine tavsiye edilmektedir: - Toprak ve iklim koşullan ahududu yetiştiriciliği için daha uygundur ![]() - Bu bölgelerdeki araziler daha küçük parçalar halindedir ![]() ![]() - Orman arazilerin meyilli oluşu nedeniyle toprak kaymalarına karşı iyi bir bitkidir, - Aile tarımına uygundur ![]() - Karlı bir tarım koludur ![]() ![]() - Yapılan gözlem ve çalışmalarda en iyi yetiştiricilik 800-1500 metre rakımda olmaktadır ![]() İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ: a) İklim istekleri; Ahududu yetiştiriciliği için en uygun bölgeler, yazları serin ve hasat zamanı yağmur olmayan yerlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Toprak İstekleri ; Toprak bakımından çok seçici değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YERVEYÖNEY: Ahududu bahçesi kurulurken kuzey yamaçlan tercih edilmelidir ![]() ![]() ![]() AHUDUDU BAHÇESİNİN TESİSİ : a) Toprak Hazırlığı; Toprak hazırlığı yapılırken fosforlu, potaslı gübrenin tamamı, azotlu gübrenin üçte biri verilir ve derin sürüm yapılır ![]() ![]() Toprağı organik maddece zenginleştirmek için dekara 3-4 ton çiftlik gübresi verilmelidir ![]() b) Dikim; 1) Dikim Zamanı; Ahududuları, sonbahardan ilkbahara kadar olan devrede, toprak dikime uygun olduğu zamanlarda dikilebilir ![]() ![]() ![]() Dikim, ilkbaharda yapılacaksa fazla geç kalınmamalıdır ![]() ![]() İlkbahar dikimi için en uygun zaman Şubat 15 den sonra Nisan başına kadardır ![]() ![]() 2) Dikim Aralıkları ; Dikim aralığı genellikle toprak işleme araçları, terbiye sistemi ve dikim şekline göre değişir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3) Dikim; Dikim yapılırken eldeki fidanların kurumamasına çok dikkat edilmelidir ![]() ![]() Dikim hemen yapılacaksa fidanlar tarlaya kadar nemli çuvallarda veya plastik torbalara konup ağzı iyice bağlanıp getirilmelidir ![]() İşaretlenen dikim yerlerine çukurlar açılarak fidanlar yerleştirilir, diğer meyve fidanlarında olduğu gibi dikim tamamlanır ![]() ![]() ![]() 5 ![]() Toprak işlemesin de esas gaye, ot mücadelesidir, ilkbaharda başlanır ve hasat zamanına kadar toprak işlemesine devam edilir ![]() ![]() b) Gübreleme; Toprağın su tutma kapasitesinin yükseltilmesi, fiziksel yapısının ıslahı ve bitki besinlerince zenginleştirilmesi için toprağa çiftlik gübresi ile ticari gübreler verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gübre verilirken toprak tahlillerinin yapılması şarttır ![]() c) Sulama; Ahududu meyvesinde iyi verim alabilmek için sulama, önemli faktörlerden biridir, özellikle hasat zamanı daha fazla sulama gerekir ![]() ![]() ![]() Ormaniçi bölgelerde yagışlar daha fazla olduğundan ve yazı serin geçtiğinden sulama ihti yacı en aza düşer veya hiç yapılmaz ![]() d) Terbiye Sistemleri; Ahududularında genel olarak 4 terbiye sistemi vardır ![]() * Destekli ocak sistemi * Desteksiz ocak sistemi * Desteksiz çit sistemi * Destekli çit sistemi Bölgemizde ve genelde en yaygın şekilde kullanılan sistem, destekli çit sistemidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() e) Budama; 1) Dikim Budaması; Dikimden hemen sonra çubuklar 20-30 cm ![]() ![]() Şekil - 2 Dikim budaması İlkbaharda 2-3 veya 4 adet kuvvetli gelişen çubuklar bırakılır, diğerleri dipten çıkarılmalıdırlar (Şekil-3) ![]() ![]() ![]() 2) Kış Budaması; Ahududular taç kısımları ile 2 yıllık, toprakaltı(kök) kısmı ile çok yıllık bir bitkidir ![]() Bırakılan çubuklar birinci yıl olgunlaşır, ikinci yıl meyve verdikten sonra kururlar ![]() ![]() ![]() ![]() 3) Yaz Budaması; Yazın tepe alma yapıldığı gibi fazla dalların da ayıklanması yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Budama, meyve sayısını biraz azaltsa da, meyvenin irileşmesi ve kaliteyi yükselttiği için pazar değerini artırır ![]() ![]() 4) Gençleştirme Budaması; Ahududularında gençleştirme işlemi de yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOĞALTILMASI: Ahududuların üretimi en kolay dip sürgünleri ile olmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() VERİM: Ahududu yetiştiriciliği, tekniğine uygun şekilde yapıldığında l dekardan 1000-2500 Kg ![]() ![]() ![]() ![]() HASAT: Ahududu meyveleri saplarından kolayca ayrılmaya başladıktan sonra sabah erken saatlerde hasadı yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgemiz için henüz yeni olan ahududu yetiştiriciliği, çiftçilerimizin yukarıda belirtilen bütün teknik bakım işlerini eksiksiz yerine getirerek bilinçli bir şekilde yetiştiricilik yapabilmeleri için, en yakın tarım kuruluşlarına baş vurarak uzman elemanların tavsiyesine göre hareket etmeleri yararlı olacaktır ![]() bögürtlen,bögürtlen yetiştiriciliği,böğürtlen,bögürtlen çayı,bögürtlen reçeli,yabani böğürtlen,böğürtlen yağı,böğürtlen bitkisi,böğürtlen ve,böğürtlen ve ahududu,böğürtlen suyu,böğürtlen yaprağı,bögürtlen yetiştiriciligi,gökçe bögürtlen reçeli,böğürtlen lekesi,gülgillerden böğürtlen gibi çalı halinde kırmızı renkli sulu ve kokulu yemiş,organik böğürtlen,böğürtlen fiyatı,böğürtlen üretimi,böğürtlen çeşitleri,böğürtlen yetiştiriciliği,böğürtlen yetiştirme,böğürtlen kökünün,böğürtlen reçelim,böğürtlen reçelin,böğürtlen reçelinin,böğürtlen yaprağının,dikensiz böğürtlen,gülgillerden bögürtlen gibi çali halinde kirmizi renkli sulu ve kokulu yemiş,böğürtlen mp3,böğürtlen nedir,bögürtlen receli,böğürtlen sirkesi,böğürtlen resmi |
![]() |
![]() |
|