Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
böğürtlenahududu, rubus

Rubus (Böğürtlen-Ahududu)

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Rubus (Böğürtlen-Ahududu)



RUBUS(BÖGÜRTLEN-AHUDUDU)

Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır Yabani olarak birçok yerde rastlamak mümkündür Fakat önemli olan ve tarımı yapılan ıslah edil miş kültür çeşitleridir Yabanilere oran la bu çeşitler daha verimli, gös terişli ve ekonomik değer leri çok daha yüksektir Ahududu, Yurdum uzda özellikle Bölgemizde son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmek tedir
Ahududu meyveleri çeşitli şekilde değerlendirilmektedir Taze tüketildikleri gibi konserve, reçel, marmelat, meyve suyu, pasta sanayii ve likör yapımında kullanılmaktadır Aynı zaman da bol miktarda C vitamini ihtiva ettiklerinden tedavi edici özelliğine de sahiptir
Ahududu şoklamaya elverişli olduğu için son yıllarda bölge mizde bazı ihracatçı firmalar dış ülkelere ihracat yapmaktadır Ülkemiz için çok yeni olan ahududu yetiştiriciliği, özellikle aile işletmeciliği ve iş gücünün değerlendirilmesi açısından gelecek için ümit vericidir
---Ahududu yetiştiriciliği niçin orman içi köylerine tavsiye edilmektedir:
- Toprak ve iklim koşullan ahududu yetiştiriciliği için daha uygundur
- Bu bölgelerdeki araziler daha küçük parçalar halindedir Makineli tarım daha azdır
- Orman arazilerin meyilli oluşu nedeniyle toprak kaymalarına karşı iyi bir bitkidir,
- Aile tarımına uygundur
- Karlı bir tarım koludur Orman tahribatının önlenmesi açısından çok önemlidir
- Yapılan gözlem ve çalışmalarda en iyi yetiştiricilik 800-1500 metre rakımda olmaktadır
İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ:
a) İklim istekleri;
Ahududu yetiştiriciliği için en uygun bölgeler, yazları serin ve hasat zamanı yağmur olmayan yerlerdir Yazları sıcak, kurak ve rüzgarlı olan yerlerde büyüme geriler, meyveler küçük ve çok çekirdekli olur Çok sıcak bölgelerde yetiştiricilik yapılmamalıdır Çünkü hasattan önce çok şiddetli sıcaklar meyvelerin olgunlaşmadan yumuşamasına neden olur En iyi yetiştirici lik yıllık yağış ortalaması 750-800 mm olan bölgelerde yapılabilmektedir
b) Toprak İstekleri ;
Toprak bakımından çok seçici değildir Ancak uygun topraklarda yetiştirildiği takdirde, daha yüksek verim alınır En uygun topraklar; organik maddece zengin, su tutma kapasitesi yük sek ve iyi direne olabilen topraklardır Çok hafif, ağır ve kötü direne olan topraklardan kaçınıl malıdır Hafif asitli topraklar tercih edilmelidir, yani toprak pH sı 6-7 olmalıdır Toprak derinliği 120-180 cm olmalıdır Aksi halde kökler derine inemez ve toprak neminden istifade edemez
YERVEYÖNEY:
Ahududu bahçesi kurulurken kuzey yamaçlan tercih edilmelidir Güney yamaçları ilkbahar donları yönünden tehlikelidir Ahududu bitkisi -25°C'ye kadar dayanabilmektedir
AHUDUDU BAHÇESİNİN TESİSİ :
a) Toprak Hazırlığı;
Toprak hazırlığı yapılırken fosforlu, potaslı gübrenin tamamı, azotlu gübrenin üçte biri verilir ve derin sürüm yapılır Azotlu gübrenin geri kalan kısmı ikiye bölünüp, birincisi ilkbaharda çapa ile, ikincisi ise çiçekten sonra verilir
Toprağı organik maddece zenginleştirmek için dekara 3-4 ton çiftlik gübresi verilmelidir
b) Dikim;
1) Dikim Zamanı;
Ahududuları, sonbahardan ilkbahara kadar olan devrede, toprak dikime uygun olduğu zamanlarda dikilebilir Kışlan fazla sert olmayan bölgelerde sonbahar dikimi daha iyi sonuç verir Bu dikim için kasım ayı uygundur
Dikim, ilkbaharda yapılacaksa fazla geç kalınmamalıdır Aksi halde dikimden sonra sıcak ve kurak günler başlayacağından sık sık sulama gerekecektir
İlkbahar dikimi için en uygun zaman Şubat 15 den sonra Nisan başına kadardır Kışı sert geçen bölgelerde ilkbahar dikimi tercih edilmelidir
2) Dikim Aralıkları ;
Dikim aralığı genellikle toprak işleme araçları, terbiye sistemi ve dikim şekline göre değişir Bölgemizde yapılan çalışmalardan görülmektedir ki, ahududu yetiştiriciliğinde en uygun di kim aralığı 180 -250 cm dir Sıra aralan atla sürülecekse 180 - 200 cm, traktörle işlem yapıla caksa 200-250 cm, sıra üzerleri ise 60-100 cm olmalıdır
3) Dikim;
Dikim yapılırken eldeki fidanların kurumamasına çok dikkat edilmelidirHemen dikim yapılma yacaksa hendeklenmeli ve nemli tutulmalıdır
Dikim hemen yapılacaksa fidanlar tarlaya kadar nemli çuvallarda veya plastik torbalara konup ağzı iyice bağlanıp getirilmelidir
İşaretlenen dikim yerlerine çukurlar açılarak fidanlar yerleştirilir, diğer meyve fidanlarında olduğu gibi dikim tamamlanır Dikim derinliği 15-20 cm olmalıdır
5 BAKIM İSLERİ: a) Toprak İşlemesi;
Toprak işlemesin de esas gaye, ot mücadelesidir, ilkbaharda başlanır ve hasat zamanına kadar toprak işlemesine devam edilir Sık aralıklarla yapılmalıdır
b) Gübreleme;
Toprağın su tutma kapasitesinin yükseltilmesi, fiziksel yapısının ıslahı ve bitki besinlerince zenginleştirilmesi için toprağa çiftlik gübresi ile ticari gübreler verilir Ancak azotlu gübrelere çok dikkat edilmelidir Çünkü azotun fazlası meyveyi yumuşatarak pazar değerini düşürür Uygun dozda verilen azot, fosfor ve potasyumlu gübreler meyve rengi, kokusu ve lezzeti üzerinde olumlu etki yapar Yüksek verim alabilmek için en uygun şekil, ocak usulü veya sıravari gübrelemedir Her yıl ocak başına 2-3 kg çiftlik gübresi vermek gereklidir
Gübre verilirken toprak tahlillerinin yapılması şarttır
c) Sulama;
Ahududu meyvesinde iyi verim alabilmek için sulama, önemli faktörlerden biridir, özellikle hasat zamanı daha fazla sulama gerekir Sulama, karık veya yağmurlama şeklinde yapılır Ancak hasat döneminde yağmurlamadan kaçınılmalıdır
Ormaniçi bölgelerde yagışlar daha fazla olduğundan ve yazı serin geçtiğinden sulama ihti yacı en aza düşer veya hiç yapılmaz
d) Terbiye Sistemleri;
Ahududularında genel olarak 4 terbiye sistemi vardır
* Destekli ocak sistemi
* Desteksiz ocak sistemi
* Desteksiz çit sistemi
* Destekli çit sistemi
Bölgemizde ve genelde en yaygın şekilde kullanılan sistem, destekli çit sistemidir Bu siste mde kuvvetli gelişmiş sürgünler 15 metre yüksekliğindeki direklere gerilmiş 2 sıra tel arası na yerleştirilerek bağlanırlarSürgün boyu 120-150 cmye ulaştığı zaman tepelerden kesilirler
e) Budama;
1) Dikim Budaması;
Dikimden hemen sonra çubuklar 20-30 cm yüksekliğinde kesilirler Şekil-2)
Şekil - 2 Dikim budaması
İlkbaharda 2-3 veya 4 adet kuvvetli gelişen çubuklar bırakılır, diğerleri dipten çıkarılmalıdırlar (Şekil-3) Ayıklama yaparken bırakılan dallar arasında en az 20-25 cm kadar bir mesafenin olması gerekir
2) Kış Budaması;
Ahududular taç kısımları ile 2 yıllık, toprakaltı(kök) kısmı ile çok yıllık bir bitkidir
Bırakılan çubuklar birinci yıl olgunlaşır, ikinci yıl meyve verdikten sonra kururlar Bu dallar hasattan sonra veya sonbaharda toprak yüzeyine yakın bir yerden kesilip tellerden temizlen melidir Kök dibinden çıkan yeni sürgünlerden ertesi yıl için her kümede en kuvvetli geliş miş olan 3-4 bağ bırakılıp diğerleri yine temizlenir Kış budaması için en uygun zaman sonba har veya ilkbahar başıdır
3) Yaz Budaması;
Yazın tepe alma yapıldığı gibi fazla dalların da ayıklanması yapılmalıdır Çok sıcak aylarda tepe alma sakıncalıdır Ancak tekleme yapılır Zayıf ve yere yakın dallar kesilir Genel olarak iri meyveler kuvvetli dallarda 15 cm uzunluğundaki meyve dalcıklarında olmaktadırlar O halde budama yapılırken bu, göz önünde bulundurarak fazladan oluşan koltukların bir kısmını temizleyip meyve dalcıklarını kuvvetlendirmek gerekmektedir
Budama, meyve sayısını biraz azaltsa da, meyvenin irileşmesi ve kaliteyi yükselttiği için pazar değerini artırır Bu bakımdan budamaya önem verilmelidir
4) Gençleştirme Budaması;
Ahududularında gençleştirme işlemi de yapılmalıdır Yıllar geçtikçe kök kısmı yaşlanmaya yüz tutar, yeni dallar azalır ve böylece verimde ve kalitede düşüklük olur Bunu ortadan kaldırmak için, 5-6 yılda bir ahududularının toprak altındaki yaşlı kök kısmı kesilir Kesimden hemen sonra ocaklara bol miktarda çiftlik gübresi ve ticari gübre (Azot, fosfor, potas) verilmelidir Bu işlemle ahududularının ömrü uzatılmış olur Aynı tesiste 12-15 yıl yetiştiricilik yapılabilir

ÇOĞALTILMASI:
Ahududuların üretimi en kolay dip sürgünleri ile olmaktadır Sonbaharda bir kısım köklü dip sürgünleri ana kökten ayrılarak alınır ve dikim yapılır İlkbahar dikimi de yapılabilir Ancak taze çıkan dip sürgünler 15-20 cm boyunda olduğu zaman alınarak dikilmelidir Aksi takdir de tutma oranı çok düşük olacaktır Mevsim kurak gidiyor ise sulamak gerekir

VERİM:
Ahududu yetiştiriciliği, tekniğine uygun şekilde yapıldığında l dekardan 1000-2500 Kg mey ve almak mümkündür Ancak, Bölgemizde halen bu miktar dekara ortalama 600-800 Kg arasındadır

HASAT:
Ahududu meyveleri saplarından kolayca ayrılmaya başladıktan sonra sabah erken saatlerde hasadı yapılır Haftada 2-3 defa toplanır Sıcak ve kuru havalarda daha sık hasat edilebilir Meyveler küçük plastik kaplara toplanıp büyük kasalara dizilir ve bu şekilde nakliyeye hazır duruma getirilir
Bölgemiz için henüz yeni olan ahududu yetiştiriciliği, çiftçilerimizin yukarıda belirtilen bütün teknik bakım işlerini eksiksiz yerine getirerek bilinçli bir şekilde yetiştiricilik yapabilmeleri için, en yakın tarım kuruluşlarına baş vurarak uzman elemanların tavsiyesine göre hareket etmeleri yararlı olacaktır

bögürtlen,bögürtlen yetiştiriciliği,böğürtlen,bögürtlen çayı,bögürtlen reçeli,yabani böğürtlen,böğürtlen yağı,böğürtlen bitkisi,böğürtlen ve,böğürtlen ve ahududu,böğürtlen suyu,böğürtlen yaprağı,bögürtlen yetiştiriciligi,gökçe bögürtlen reçeli,böğürtlen lekesi,gülgillerden böğürtlen gibi çalı halinde kırmızı renkli sulu ve kokulu yemiş,organik böğürtlen,böğürtlen fiyatı,böğürtlen üretimi,böğürtlen çeşitleri,böğürtlen yetiştiriciliği,böğürtlen yetiştirme,böğürtlen kökünün,böğürtlen reçelim,böğürtlen reçelin,böğürtlen reçelinin,böğürtlen yaprağının,dikensiz böğürtlen,gülgillerden bögürtlen gibi çali halinde kirmizi renkli sulu ve kokulu yemiş,böğürtlen mp3,böğürtlen nedir,bögürtlen receli,böğürtlen sirkesi,böğürtlen resmi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.