Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
acur, yetiştiriciliği

Acur - Acur Nedir - Acur Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Acur - Acur Nedir - Acur Yetiştiriciliği



Acur - Acur Nedir - Acur Yetiştiriciliği

KÖK

Toprak yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir,kıraç arazilerde derine gider, elverişli topraklarda yüzlek kalır

GÖVDE

1-2 m kadar uzayabilir Başlangıçta otsu,yuvarlak kesitli sonradan selülozik bir yapı kazanıp köşeli görünüm alır

YAPRAK

Kavun yaprakları gibi yuvarlak,kalp şeklinde veya beş köşeli olabilir Uzun ve oluklu,tüylü, yaprak sapları vardır

ÇİÇEK

Kavun çiçeğine ve kabakgillerin çiçeğine benzer

MEYVE

Meyveler 45-90 cm uzunlukte 25-75 cm gibi farklı çap uzunluk ve renklerdedir Eğri, yuvarlak veya orak şeklinde olabilir Renkleri gri-beyazdan koyu yeşile kadar değişir Meyveler sertleşmeden hasat edilir ve değerlendirilir

İklim İstekleri

Optimum çimlenme sıcaklığı 25-30 derecedir (min 15)

Yüksek sıcaklıkların çimlenme ve gelişim üzerine olumsuz etkileri vardır Optimum gelişme sıcaklıkları 20-30 dereceler arasıdır


Toprak İsteği

Geçirgen, su tutani, organik ve besin maddelerince zengin tınlı topraklarda iyi yetişir Ağır topraklarda kök hastalıkları artarken,kumlu topraklarda sulama sorunu vardır


Yetiştirme Şekli

EKİM

Doğrudan tohumla üretilir Toprak hazırlığı ve ekim kavun karpuzda olduğu gibidir Sıra arası ve üzeri değerleri:120-150x50-100 dürTohumlar ıslatılılır ve bir kaçı birlikte dikilir

ÇAPALAMA

Her ocakta çepinle kaymak kırılır ve en iyi gelişen birkaç bitki bırakılır 10-15 boya geldiklerindeyse boğazları doldurulur Sıra araları dallarla dolana kadar makine ile işlenir ve yabancı ot temizliği yapılır

GÜBRELEME

Organik maddece zengin toprakları sever, çiftlik gübresi veya suni gübre verilir Miktarı hafif bünyeli ve kıraç arazilerde artırılmalıdır, dekara 2-4 ton çiftlik gübresi, 3-6 kg azot, 4-6 kg fosfor ve 5-6 kg potasyum verilir

OLGUNLUK,HASAT ve DEPOLAMA

Hasat meyveler sertleşmeden,belirli bir renk ve büyüklüğe gelinince yapılır Hasat gecikirse çekirdek evi boşalır,tüyler azalır,çekirdek rengi değişir ve sertleşir Hasat ya sabah erken **** akşam gün batımında meyve sapından kesilerek yapılır Genellikle depolanmadan tüketilir, ama buzdolabında 1 hafta tutulabilir

VERİM

Dekardan 15-2 ton ürün alınır Ürün miktarı yetiştirme şartlarına, toprağa, iklime, bitki sıklığına ve çeşide bağlıdır

TOHUM ÜRETİMİ

Tohumdan tohuma metoduyla tohum elde edilir Tohum hasadı zamanına gelmiş meyveler oldukça büyük olurlar Hasat edilen meyveler boylamasına kesilip tohumlar alınır ve yıkanır Dekardan 10-15 kg tohum elde edilir


Kaynak: Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme)

Yazar: ProfDrHüseyin Vural, Doç DrDursun Eşiyok, Yrd DoçDr İbrahim Dduman

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 2000

Alıntı Yaparak Cevapla

Acur - Acur Nedir - Acur Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Acur - Acur Nedir - Acur Yetiştiriciliği



Acur Yetiştiriciliği hakkında


Toprak yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir,kıraç arazilerde derine gider, elverişli topraklarda yüzlek kalır Gövde 1-2 m kadar uzayabilir Başlangıçta otsu,yuvarlak kesitli sonradan selülozik bir yapı kazanıp köşeli görünüm alır


Kavun yaprakları gibi yuvarlak,kalp şeklinde veya beş köşeli olabilir Acurun uzun ve oluklu, tüylü, yaprak sapları vardır Kavun çiçeğine ve kabakgillerin çiçeğine benzer Meyveler 45-90 cm uzunlukta 25-75 cm gibi farklı çap uzunluk ve renklerdedir Eğri, yuvarlak veya orak şeklinde olabilir Renkleri gri-beyazdan koyu yeşile kadar değişir Acur yetiştiriciliğinde meyveler sertleşmeden hasat edilir ve değerlendirilir


Acur yetiştiriciliğinin İklim İstekleri

Optimum çimlenme sıcaklığı 25-30 derecedir (min 15)

Yüksek sıcaklıkların çimlenme ve gelişim üzerine olumsuz etkileri vardır Optimum gelişme


sıcaklıkları 20-30 dereceler arasıdır


Acur yetiştiriciliği Toprak İsteği

Geçirgen, su tutanı, organik ve besin maddelerince zengin tınlı topraklarda iyi yetişir Ağır topraklarda kök hastalıkları artarken,kumlu topraklarda sulama sorunu vardır


EKİM

Acur doğrudan tohumla üretilir Toprak hazırlığı ve ekim kavun karpuzda olduğu gibidir Sıra arası ve üzeri değerleri:120-150x50-100 dürTohumlar ıslatılır ve bir kaçı birlikte dikilir


Acur yetiştiriciliği çapalama

Her ocakta çepinle kaymak kırılır ve en iyi gelişen birkaç bitki bırakılır 10-15 boya geldiklerindeyse boğazları doldurulur Sıra araları dallarla dolana kadar makine ile işlenir ve yabancı ot temizliği yapılır


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.