|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
gereklidir, için, kültür, mantarı, neler, yetiştirmek |
![]() |
Kültür Mantarı Yetiştirmek İçin Neler Gereklidir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kültür Mantarı Yetiştirmek İçin Neler GereklidirKültür Mantarı Yetiştirmek İçin Neler Gereklidir - Kültür Mantarı Yetiştiriciliği - Kültür Mantarı Nasl Yetiştirilir - Kültür Mantarı - Kültür Mantarı Üreticiliği - Ülkemizde Kültür Mantarı Nasıl Üretilir 1 ![]() Morfolojik bakımından Mantarlar diğer bitkilerden farklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Bünyesinde Klorofil ihtiva etmediği için mantarlar kendi besinlerini yapamazlar ![]() ![]() ![]() Mantarlar protein sentezi için gerekli olan amino asitleri kompost ortamından almak durumunda olduğu için bu amino asitlerin ortamda hazır olması gerekmektedir ![]() ![]() Organik ve inorganik materyallerin, mantarın kullanabileceği forma dönüşebilmesi , kompostlaşabilmesi için fermantasyon geçirmesi şarttır ![]() ![]() Kompost fermantasyonunun az veya fazla olması mantar verim ve kalitesini doğrudan etkilediği gibi bazen tam başarısızlık nedeni de olabilir ![]() Kültür mantarı yetiştiriciliği Başlangıçta at gübresinin kompostlaştırılması ile başlamıştır ![]() ![]() Mantarın bileşimi kabaca %90 su ,%9 organik madde, %1 inorganik madde (kül) olarak özetlenebilir bu bileşimde C,H,O,N,P,K,S ve iz element olarak da Fe, Zn, Mn, Cu, Ca bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() Sentetik komposttun Ana maddesi olarak buğday,arpa,çeltik, yulaf,çavdar, mısır sap ve samanları ,çayır otları ve mısır koçanı gibi tarımın yan ürünleri kullanılır ![]() ![]() 1 ![]() %26 lık Amonyum nitrat %46 lık Üre Yüksek nitrojen (azot) bu katkı maddelerinden 1 ton kuru maddeye 50 kg mı aşmayan miktarlarda ilave edilir eğer amonyum sülfat kullanılacaksa en az kendi miktarı kadar en çok 3 katı miktarında CaCO3 ilave edilerek asitliği dengelenir ![]() 2 ![]() ![]() Balık unu %10 ![]() ![]() Bu katkı maddeleri 1 ton için 10-15 kg miktarında kullanılmalıdır daha yüksek dozlarda kullanılmamalıdır ![]() 3 ![]() Bira posası Pamuk tohumu küspesi – unu Soya küspesi – unu Tavuk gübresi Kepek 4 ![]() Patates posası Elma,üzüm v ![]() ![]() Melas Pamuk tohumu kabuğu Bu grupta yer alan maddeler düşük azot ihtiva etmelerine karşın karbon hidrat muhtevaları oldukça yüksektir 5 ![]() Koyun gübresi Domuz gübresi Bu gübrelerin tavuk ve at gübresi kullanılmayan kombinasyonlarda karısıma dahil edilmesi önerilmektedir 6 ![]() Sentetik kompostlarda, başlangıç sıcaklığını yükseltmek ve karbon hidrat kalitesini artırmak için en fazla %20 oranında bu grup a giren materyaller kullanılır, böylece ayni zamanda mikrobial popülasyon da hızlı bir şekilde artmış olur ![]() 7 ![]() Ca CO3 Mantarın bünyesinde çok az Ca bulunmasına rağmen kalsiyumun kompost içerisindeki muhteviyatı çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Kompost un Fermantasyonu: Kompostlaştırma, açıkta , aerobik fermantasyon dediğimiz, oksijen tüketen mikroorganizmaların organik maddeleri parçalaması ile oluşur ![]() ![]() ![]() Kompostlaştırma işlemine başlamadan 3-4 gün önceden ham madde iyice ıslatılarak istenilen nem düzeyine getirilir ıslatma esnasında ham maddelerin zaman zaman karıştırılması homojen bir ıslatmayı sağlama açısından önemlidir ![]() Islatmadan sonra azot ve karbon kaynaklı aktivitörler karıştırılarak yığın yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Kompost içerisindeki oksijen, mikroorganizma faaliyetine göre 48 –96 saat içerisinde tüketilir ![]() ![]() ![]() Kompost yığınının nemi kompostlaştırmayı etkiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kompost formülleri: Mantar üretimi amacıyla her türlü organik atıklar kullanıla bilinirse de ana madde olarak buğday ,çavdar, arpa sap ve samanı, mısır sapı ve koçanları,çayır otları ile bu ana materyali fermantasyona sokabilmek için at, tavuk, koyun ve keçi gübreleri , buğday kepeği, pamuk, soya, ayçiçeği, susam küspe ve unları, zeytinyağı fabrikası atıkları, inorganik azot kaynağı olarak amonyum nitrat,amonyum sülfat, üre gibi ticari gübreler ve karbonhidrat ca zengin şeker pancarı melası, bira melası , üzüm cibresi, gibi katkı maddeleri bu amaçla değerlendirile bilinir ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek olarak bol ve taze at gübresi bulunan bir bölgede at gübresini temel alan bir kompost hazırlana bilinir ![]() ![]() ![]() Basit bir kompost Tavuk gübresi(1000Kg)+Sap-saman (1000 Kg)+Alçı (60Kg)+Su(3000-5000litre)=Kompost(2,5-3ton Değişik kompost formülleri 1 ![]() ![]() ![]() At gübresi : 1000 kg At gübresi : 1000kg At gübresi : 1000kg Tavuk gübresi : 150 kg Tavuk gübresi : 150kg Tavuk gübresi : 150 kğ Buğday kepeği : 25 kg Pamuk tohumu küspesi: 30 kg Malt çimi : 50 kg Amonyum nitrat : 3 kg Alçı : 30 kg Alçı : 20 kg Üre : 1, 5 kg Alçı : 40 kg Taze ve bol at gübresinin temin edilemediği yerlerde kompost tamamen tarımsal kaynaklı atıklar kullanılarak sentetik olarak hazırlana bilinir ![]() 1 ![]() ![]() ![]() Buğday sap : 1000 kg Buğday sapı :1000 kg Buğday sapı :1000 kg Buğday kepeği : 140 kg Ayçiçeği küspesi : 100 kg Tavuk gübresi : 500 kg Melas : 40kg Amonyum sülfat : 50 kg A ![]() Amonyum nitrat : 23 kg Mozaik tozu(CaCo3) : 25 kg Kepek : 100 kg Üre : 13 kg Alçı : 30kg Alçı : 60 kg Alçı : 40kg Uygulanacak kompost formülleri ve işletmenin bünyesine göre kompost yapım akışı ve süresi pek fazla değişmemektedir ![]() ![]() Kompost yapımı sırasında meydana gelebilecek aksaklıklar ve alına bilinecek önlemler: 1- Kompost sıcaklığı fermantasyonda 60-70 C ye kadar yükselmiyorsa: a-Aktivitör maddeler yeterli düzeyde değildir ![]() b- dış hava sıcaklığı çok düşük ise yığının üzeri örtülür ![]() c- yığın gevşek ise sıkıştırılır ![]() d- yığın yüksekliği az ise yükseltilir ![]() e- yığında fazla nem varsa hemen havalandırılır ![]() 2- Yığın da amonyak gazı oluşmuyorsa: azot kaynağı olan aktivitör madde ilavesi yapılır ![]() 3- Kompost un ekşi kokması halinde: a- yığın nemi fazladır ![]() b- aktarma aralıkları uzundur, aktarma aralıkları kısaltılır c- yığın çok fazla sıkışıktır ![]() ![]() 4- fermantasyon her yerde eşit olmuyorsa: a- katkı maddeleri homojen dağıtılmamıştır ![]() b- Aktarmalarda yığının dış kısmı devamlı dış da iç kısmı devamlı içte kaldığını gösterir (aktarma esnasında yığının dış kısmı içe iç kısmı dışa gelmesine dikkat edilmelidir ![]() 5- kompost yağlı görünüşte ise: a- Yığına yeteri kadar alçı karıştırılmadığı, b- Formüldeki bir maddenin eksik olduğu akla gelir 6- Kompost neminin fazla olması ,gereğinden fazla, komposttun kuru kalması gereğinden az su verildiğini gösterir ![]() 7- Pastörizasyondan önce komposttun sarı renkli ve parlak görünüşlü olması, fermantasyonun kısa olduğunu gösterir ![]() ![]() 8- Pastörizasyon öncesi kompost ufalanmış görünüyorsa, fermantasyon istenilenden uzun sürmüş demektir Pastörize aşamasına gelmiş iyi bir kompost şu özellikleri taşımalıdır: - Homojen bir yapıda olmalıdır * - Kahverengi renkli (siyah ve sarı değil) ve üzerinde beyaz lekeler mevcut olmalıdır ![]() * - Kolay parçalana bilinir olmalıdır ![]() * - Nem oranı %70-75 olmalı (avuç içerisinde sıkıldığında su belirmeli * - PH 8-8,5 arasında olmalı - Azot miktarı at gübresinden yapılan kompostlarda %1,7-2,0 sentetik kompostlarda %1,8-2,2arasında bulunmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|