07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bohça Otu
Bohça Otu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Bohça Otu Hakkında - Bohça Otu Faydaları - Bohça Otu Yetiştiriciliği
BULUNDUĞU YERLER:Çalılıklar arasında, seyrek ışıklı koru ve dağ alanlarında bulunur
YAPISI:Köksap çok dallı, sürüngen, kırmızı kahve renginde 40 cm kadar yüksek saplı çok yıllık otsu bitkidir Dip yapraklar uzun saplı, 7-11-16 bölümlü el ayası biçiminde, sap yaprakları daha ufak, kesik el ayası biçiminde gövdeye bitişiktir Çiçekler sarı yeşil, sarkık, iri, basit, 5 bölümlü, tabak şeklinde kenar çiçekleri ve çok sayıda erkek organları vardır Meyve kabuklu, kuru, çatlak ve çok tohumlu, Şubat-Nisan aylarında çiçek açar
KULLANILAN KISIMLAR:Kökleriyle birlikte köksaplar kullanılır Köksaplar erken ilkbaharda Şubat-Mart aylarında veya güzün Ekim aylarında çıkarılır Gölgede veya 45 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru köksap dıştan koyu kahve, içten beyazımsı renkte, fena kokulu ve acı tattadır Rutubet payı %10’dur Balya veya torbalarda paketlenir Kuru ve havadar binalarda saklanır
KİMYEVİ TERKİBİ:Zehirli glikozidlerden heleborin (zayıflatıcı tesirde), heleborein (kalp faaliyetlerini kuvvetlendirici), heleborsit, yağlı maddeler, acı maddeler, saponinler, helebrinler vs
HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Strofantin gibi kalp faaliyetlerini kuvvetlendirici, idrar söktürücü, zayıflatıcı, sinirleri sakinleştirici tesirdedir Kalp yetersizliği, basurlar, organizmada su birikmesi, saırılık, zatülcenb, öksürük vs de kullanılır
Halk tababteince omurilik iltihapları, menenjit, verem, sinir hastalıkları vs de kullanlılması tavsiye edilir Haricen saç dökülmesi, sirkeyle kaynatılarak kepek ve saçların kuvvetlenmesi, cerahatlı yaralar, göz kapakları ve cerahatlı sivilcelerin yıkanması vs kullanılır Kök sap ağaç külü ile kaynatılarak kansere karşı verilir Veteriner hekimlilikte bohçaotu hayvanlarda kan tutma (sprej) hastalığına karşı (hayvanın kulağı delinerek boğmaca kökünden bir parça deliğe geçirilir ) kullanılır
KULLANILIŞI: İnce kıyılmış kök saptan 0,5 tatlı kaşığı 0,5 lt suda 10 dk kaynatılır Günde 4 defa yemeklerden evvel birer su bardağı alınır
DİKKAT BU BİTKİ ZEHİRLİDİR DOKTOR KONTROLÜ ALTINDA ALINMALIDIR

|
|
|