Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
devrim, diplomatik

Diplomatik Devrim

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Diplomatik Devrim

Diplomatik Devrim Hakkında - Diplomatik Devrim Konu Anlatım - Devrim Nedir

Diplomatik Devrim 1756 yılında, Avrupa'da o zamana kadarki ittifakların bozularak yenilerinin kurulması olayıdır

• Diplomatik Devrim sonrası Avrupa'da ittifaklar

Düşmanlıklar

İngiltere - Fransa

İngiltere - Fransa düşmanlığının kökleri Ortaçağ'a dayanmaktadır XVIIIyüzyıla gelindiğinde, başta Amerika olmak üzere yeni kıtalarda sömürge yarışına giren bu iki ülke arasında deniz aşırı çatışmalar olmakta, bu da kıta politikasını etkilemekteydi

Avusturya - Prusya

Avusturya, parçalanmış haldeki Alman devletlerini elinin altında tutmaya çalışıyordu ve tarihsel haklarını kullanıyordu Yeni yeni büyümekte olan Prusya ise küçük devletleri yutarak Avusturya'nın otoritesini tehdit ediyordu İki devletin çıkarları Silezya'da çakışınca diplomasi çıkmaza girdi

Eski İttifaklar

İngiltere - Avusturya

İngiltere'nin kara ordusu Fransa ile başa çıkamazdı Bu yüzden İngiltere, kıtada büyük bir askeri güce sahip olan Avusturya'ya yaklaştı

Avusturya tüm gücünü Prusya sınırına yığamıyordu çünkü batısında Fransa tehdidi vardı Fransa ile Osmanlı arasındaki ittifak da Osmanlı'nın düşmanı olan Avusturya'yı sıkıştırmaktaydı Bu yüzden Avusturya, Fransa'nın dikkatini başka yöne çekecek olan İngiltere ile ittifaka girdi

Fransa - Prusya

Fransa, özellikle Kuzey İtalya'da Avusturya ile rekabet halindeydi Prusya'nın Avusturya için tehdit oluşturması Fransa'nın ilgisini çekti ve Fransa, Prusya'ya yaklaştı

Prusya'nın ise Avusturya tarafından boğulmamak için sağlam bir müttefike gereksinimi vardı ve Avrupa'nın en güçlü kara ordusuna sahip olan Fransa ile işbirliğini kabul etti

Politikalarda değişiklik

Avusturya Veraset Savaşı'nda Prusya'nın beklenmedik yükselişi dengeleri değiştirdi 1756'da eski ittifaklar kırılarak yenileri oluşturuldu

İngiltere - Prusya

Avusturya'nın hantal ordusu karşısında Prusya'nın başarılı olması, İngiltere'yi Prusya'ya yaklaştırdı Prusya'nın topraklarını Almanya içlerine doğru genişletmesi, onu Fransa'nın karşısındaki yeni engel haline getiriyordu

Prusya'nın kıta Avrupasındaki yayılması, onu Fransa'dan uzaklaştırıyordu Bu yüzden Prusya da İngiltere ile yeni bir ittifak kurmaya hevesliydi

Fransa - Avusturya

Karada Prusya ile baş edemeyen Avusturya, denizci İngiltere yerine karacı Fransa ile birleşmenin daha yararlı olduğunu fark etti

Fransa ise gücünü Avusturya sınırında bekletmenin yükünden kurtulmak için Avusturya ile dostluk kurmayı kabul etti

Yeni düzen

1756'da Yedi Yıl Savaşı patlak verdiğinde Avrupa'da yeni ittifaklar şekillenmişti

Yeni düzen yarım asır boyunca Avrupa politikasına yön verdi Sonrasında, Fransız Devrimi ile beraber dengeler değişecekti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com