![]() |
Örtüaltı Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Örtüaltı YetiştiriciliğiÖrtüaltı Yetiştiriciliği Nedir - Örtüaltı Yetiştiriciliği Hakkında - Örtü Altı Yetiştiriciliği Farklı iklim bölgelerine sahip olan ülkemizin özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde örtüaltı sebzeciliği yoğun olarak yapılmaktadır ![]() ![]() Bu dersimizde siz üreticilerimize daha fazla gelir getirecek olan örtüaltı sebzeciliğini tanıtarak bazı önemli sebzelerin yetiştirme tekniğini aktarmaya çalışacağız ![]() Bundan böyle kış mevsimi boyunca sebze üretimine devam edeceğiz ![]() Unutmayalım ki Seracılık; Bilgi, Sermaye ve Çalışma gerektiren bir yetiştirme sistemidir ![]() ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ NEDİR? Dış iklim faktörlerinin etkisini kaldırarak, gerekli özel çevre koşullarının yaratılması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine genel anlamda "ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ" denmektedir ![]() ![]() ÜLKEMİZİN DURUMU Ülkemizde seracılık 1940'lı yıllarda Antalya'da başlamış ve bugün Samandağı'ndan Yalova'ya kadar kıyılarımız boyunca yaygınlık kazanmıştır ![]() ![]() ![]() 300 ![]() Başlangıçta Akdeniz bölgesinde yoğunlaşan örtüaltı yetiştiriciliği, son yıllarda Çukurova'da alçak ve yüksek plastik tüneller şeklinde yaygınlaşmaya başlamış örtülü alanlarımız bugün 300 ![]() ![]() FAZLA ÜRÜN FAZLA GELİR Örtüaltı yetiştiriciliği diğer tarım kolları arasında, yüksek tesis ve işletme giderleri gerektiren, daha fazla teknik bilgi ve beceri ile, sürekli ve daha çok uğraşı isteyen bir işletme biçimidir ![]() ![]() BÜTÜN SEBZELER SERADA YETİŞTİRİLEBİLİR Bugün örtüaltı yetiştiriciliğinde (biberde çok az olmak üzere) tamamı F1 hibrit sebze tohumları kullanılmakta Ekim ayından itibaren (tarla ürünü çıkıncaya kadar) her türlü sebzeyi cam ve plastik seralarda üretmek mümkün olmaktadır ![]() İLK SIRADA DOMATES GELİR Örtüaltı, yetiştiriciliğinde üretimde birinci sırayı domates alır ![]() ![]() ![]() ÜRETİM ÜÇ DÖNEMDE YAPILIR - Sonbahar dönemi, - Kış (tek mahsül) dönemi, - İlkbahar dönemi Plastik seralarda yalda iki mahsul yetiştirilmesi ısıtma masraflarından kaçınmak açısından uygundur ![]() ![]() BAŞARI SİZE BAĞLIDIR Örtüaltı yetiştiriciliğinde üretimin ilk halkasını uygun toprak hazırlığı teşkil eder ![]() ![]() ![]() Şimdi beraberce seralarımızda yoğun yetiştiriciliği yapılan önemli sebzelerimizin yetiştirme tekniklerini ayrı ayrı ele alalım ![]() ÖRTÜALTI DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ Ülkemiz örtüaltı tarımında yoğun olarak yetiştirilen en önemli sebze türüdür ![]() ![]() UYGUN ÇEŞİT, UYGUN DÖNEM Cam ve plastik seralarda başarılı bir domates yetiştiriciliği için öncelikle çeşit ve yetiştirme zamanın iyi seçilmesi gerekir ![]() Yetiştirme döneminde uygun kuvvetli gelişen yüksek verimli, kaliteli, hastalıklara dayanıklı, raf ömrü uzun olan çeşitleri tercih etmeliyiz ![]() TOHUM EKİMİ Domatesin uygun ekim tarihleri yetiştirme ortamına ve bölgeye göre değişmektedir ![]() - Sonbahar döneminde Temmuz-Ağustos'un ilk haftası - Tek mahsul döneminde Eylül ortası Ekim'in ilk haftası - İlkbahar döneminde Kasım sonu-Aralığın ilk haftasında tohum ekimi yapılır ![]() EN UYGUN FİDE HARCI 2 kısım çiftlik gübresi + 2 kısım orman toprağı + 1 kısım dere kumu veya 4 kısım Çiftlik gübresi + 2 kısım bahçe toprağı + 1 kısım dere kumu şeklinde hazırlanır ![]() Bu oranlarda hazırlanan harç tüm sebzelerin fide yetiştiriciliğinde de kullanılabilir ![]() ![]() KASALARA TOHUM EKİLİR 8-10 cm derinliğinde 40x60 cm genişliğindeki kasalara harç doldurulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞAŞIRTMA GEREKİR Domates fidelerinin kotiledon yaprakları (ilk çıkan karşılıklı iki yaprak) tam olarak açılıp, yere paralel duruma gelince plastik torba veya kutulara şaşırtılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FİDE DİKİMİ NASIL YAPILIR? Fide yetiştirilirken bir yandan da serada dikim hazırlıkları, gerekli temel gübreleme ve ilaçlama işleri yapılır ![]() Dikim kuzey-güney yönünde çift sıralı yapılır ![]() ![]() DİKİM MESAFELERİ FARKLIDIR - Dikim mesafesi; - çift ürün yetiştiriciliğinde 90x50x40 cm - tek ürün yetiştiriciliğinde 100x50x45 cm olmalıdır ![]() Dikim öncesi fide torbaları sulanır ve böylece torbadan kolayca çıkarılan topraklı fideler yukarıdaki ölçülerde dikilir ![]() ![]() Gerekli gübre, toprak ve yaprak analizine göre uygulanmalıdır ![]() BUDAMA YAPILMALI Budama koltuk alma, yaprak alma ve sürgün alma şeklinde yapılır ![]() ![]() ![]() TEPE ALIMI Çift ürün yetiştiriciliğinde meyvelerin çabuk olgunlaşması ve kaliteli olması için tepe alımı yapılır ![]() ![]() TOZLANMAYA YARDIMCI OLALIM! Tozlanma ve döllenmeye yardımcı olmak için ya hergün saat 10 ![]() ![]() ![]() VERİM Hasat tohum ekiminde 4-5 ay sonra başlar ![]() ![]() ![]() ![]() DİKKAT! 2-3 yılda bir toprağın 30-40 cm altındaki pulluk tabanını kırınız ![]() ![]() ÖRTÜALTI BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ Ülkemiz biber ekim alanı ve üretim miktarı açısından dünya ülkeleri arasında ön sıralarda yer almaktadır ![]() Toplam sera sebzeciliği içinde biber yetiştiriciliğinin yapıldığı kısım yaklaşık % 15'lik alanı kapsamaktadır ![]() BİBER YÜKSEK GELİR SAĞLAR Ülkemizde örtüaltı biber yetiştiriciliği üreticiye de iyi gelir sağlamaktadır ![]() ![]() ![]() KIŞ VE İLKBAHAR DÖNEMİ UYGUNDUR Örtüaltı biber tarımı genelde tek ürün ve ilkbahar ürünü şeklinde yapılmakla beraber, domatesin sonbaharda virustan fazla derecede zarar görüyor olması nedeniyle bazı çiftçilerimiz tarafından sonbahar ürününde de biber yetiştirilmektedir ![]() TOHUMA DİKKAT Seralarımızda populasyon niteliğinde,ve tescil edilmemiş ![]() ![]() ![]() Ayrıca, seralarımız için gerekli biber tohumluğunun çok düşük bir miktarı hibrit tohumla karşılanmaktadır ![]() İYİ ÇEŞİT SEÇİNİZ Biber yetiştiriciliğinde başarıya ulaşmanın ilk şartı yetiştirme dönemi için uygun çeşidin seçimi, bunu takiben sağlıklı fide yetiştirmektir ![]() İYİ BİR HARÇ HAZIRLAYIN Tohum ekimi yapılacak harç ile fide yetiştiriciliği yapılacak harcın çok iyi hazırlanması mümkün olduğu kadar mantari hastalıklardan ari ve besin maddelerince zengin olması gerekir ![]() ![]() TOHUM EKİMİ Biber tohumları yine kasalara sırayla ekilir ve üzerleri harç ile kapatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞAŞIRTMA YiNE TORBALARA Tohum çimlendikten sonra kotiledon yaprakları tam iriliğine ulaşmalı ve birinci gerçek yaprak görüldüğünde bitki zararlandırılmadan harç dolu keselere, saksılara veya diğer fide yetiştirme ortamlarına şaşırtılmalıdır ![]() FİDE DİKİMİ Fideler seradaki asıl yerlerine dikilmeden önce sera içerisinde gerekli toprak hazırlığı özenli bir şekilde yapılmalıdır ![]() Yetiştirilen pişkin fideler günün sıcak saatleri dışında seraya dikilmelidir ![]() ![]() DİKİM MESAFELERİ DEĞİŞİR Tek sıra dikiminde 70x30 cm veya 80x30 cm ![]() Çift sıra dikimde 30x65-90 cm ve 30x50-100 cm mesafelerle dikim yapılır ![]() ![]() KÖK BOĞAZINA DİKKAT Seralarda büyük ürün kaybına neden olan kökboğazı yanıklığı hastalığına karşı, biber bitkisinin kökboğazının sulama suyu ile temas etmemesine özen gösterilmelidir ![]() Eğer damla sulama yapılmıyorsa, boğaz doldurma işlemi yapılarak sulama arkları açılabilir ![]() BİBER'DE ASKIYA ALINIR! Bitkiler büyüdükçe yanlara yatmaması için ya domates gibi askıya alınır, ya da her iki tarafından geçirilen tel ile destek sağlanmalıdır ![]() İYİ GÖZLEM YAPMALISINIZ! Bitkiler gelişim dönemi boyunca yakından izlenmeli ve hastalık- zararlı mücadelesine özen gösterilmelidir ![]() ![]() HASAT ZAMANINDA YAPILMALI Biberin hasat olgunluğu çeşit ve bölge şartlarına göre değişir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖRTÜALTI PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ Anavatanı Hindistan olan Patlıcan sıcağı seven bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ NASIL? Patlıcanın istediği en uygun sıcaklık 25-30°C dir ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak isteği bakımından fazla seçici olmamasına rağmen, turfandacılık için, sıcak, drenajı iyi, kuvvetli, pH değeri 6-7 olan topraklar idealdir ![]() Işığıda çok seven patlıcan için ışık şiddeti ve ışıklanma süresi önemlidir ![]() ![]() ![]() FİDE UZUN SÜREDE YETİŞİR Örtüaltı yetiştiriciliğinde fide yetiştirmenin çok önemli bir yeri vardır ![]() ![]() ![]() ÖNCE FİDE HARCI HAZIRLAYALIM Çiftçilerimiz genel olarak toprak ile bol miktarda çiftlik gübresi karıştırarak kompost yaparlar ![]() ![]() - İyi yanmış (ihtimar etmiş) çiftlik gübresi - Orman veya bahçe toprağının üst kısmı - Dişli pirinç iriliğinde kum, Üç malzemenin karışma oranı toprağın kalitesine göre ve yetiştirme dönemine göre değişebilir ![]() Tek mahsul yetiştiriciliği için; 1 kısım çiftlik gübresi + 1 kısım orman toprağı, İlkbahar yetiştiriciliği için; 4 kısım çiftlik gübresi + 2 kısım orman toprağı + 1 kısım kum karıştırılır ![]() TOHUM EKİMİ Örtü altında yetiştiriciliği yapılan patlıcan çeşitleri ithal hibrit çeşitler olduğu için pahalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() NE ZAMAN EKELİM - Tek ürün yetiştiriciliğinde tohum Ağustos başına - Çift ekim yetiştiriciliğinde Ekim-Aralık aylarında ekilir ![]() Tohum ekiminden sonra üzeri 0,5 cm kalınlığında elenmiş harçla örtülmelidir ![]() ![]() ![]() ŞAŞIRTMA DİKKAT İSTER Şaşırtma 15x15 cm boyutundaki naylon torbalara yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() FİDE DİKİMİ Seraya dikim 100x60x50 cm veya 80x50x50 cm ölçülerle; tek üründe - ısıtılan seralarda Eylül ayında - ısıtılmayan seralarda Ekim ayında yapılır ![]() lkbahar yetiştiriciliğinde ise; Şubat ayı ortasında yapılır ![]() ÖNEMLİ BAKIM İŞLERİ! Patlıcan da serada askıya alınmalıdır ![]() ![]() ![]() Yine yaprak, dal ve sürgün budaması yapılır ![]() ![]() ![]() VERİM Patlıcan - Ağustos ayında tohum ekiminden sonra yaklaşık 3 ay sonra hasata gelir ![]() - Ekim ayında yapılan ekimde ise hasat 5-6 ay sonra başlar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Örtüaltı Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Örtüaltı YetiştiriciliğiÖRTÜALTI HIYAR YETİŞTİRİCİLİĞİ Hıyar seralarda yetiştirilen en önemli sebzelerden biridir ![]() ![]() ![]() HIYAR NE İSTER? - Hıyar besin maddelerince zengin kaba yapılı iyi drene edilmiş su tutma kapasitesi yüksek sıcak toprakları ister ![]() - Hıyar 0 ![]() ![]() Çimlenme için optimum 20-22°C sıcaklık gerekir ![]() ![]() ![]() ÜRETİME NE ZAMAN BAŞLAYALIM? Yetiştirici, hıyar üretimine uygun bir çeşitle başlamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Yetiştirme Dönemi Tohum Ekim tarihi Erken Sonbahar Ağustos Geç Sonbahar Eylül'ün ilk yarısı Tek Mahsul Ekim ayının ikinci yarısı Erken İlkbahar Aralık ayının ikinci yarısı Orta İlkbahar Ocak ve Şubat Geç İlkbahar Mart'tan itibaren Mayıs ortalarına kadar, FİDE YETİŞTİRELİM Başarılı yetiştiriciliğin en önemli şartlarından biride kaliteli fide yetiştirmektir ![]() ![]() ![]() ![]() YA FİDE YADA DOĞRUDAN EKİM Tohum ekimi ya doğrudan seraya yada torbalara yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Harç veya torf ile doldurulan torbanın ortasına bir adet tohum ekilir ve üzeri 1 cm harç ile örtülür ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer direkt seraya ekim yapılacaksa; uygun toprak hazırlığından sonra açılan çukurlara önce bir avuç harç veya torf konur ve üzerine tohum ekilir ![]() FİDE NASIL DİKİLİR? Dikimden önce toprak tahlillerine dayalı olarak temel gübreleme yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() HASTALIKLARA DİKKAT Hıyar diğer sebzeler içinde hastalıklara karşı en hassas olanıdır ![]() ![]() ![]() FİDE 3-5 YAPRAKLI OLUNCA Sonbahar ve tek mahsul dönemlerinde sera boş olduğu için fideler üç hakiki yapraklı olunca, ilkbaharda ise 4-5 yapraklı devrede seraya dikilir ![]() SIRALAR KUZEY-GÜNEY OLMALI Dikim istikameti kuzey-güney yönünde olmalıdır ![]() ![]() ASKIYA ALALIM Serada hıyar mutlaka askıya alınmalıdır ![]() - Bütün bakım işleri kolaylaşır, - Bitkiler arasında hava hareketi sağlanır, - Hastalık ve zararlı kontrolü kolaylaşır, - Verim ve kalite yükselir ![]() Bitki sıralarına paralel yerden 10-15 cm yüksekten ve 200 cm yüksekten 2 sıra tel çekilir ![]() Her bitki ayrı ayrı iki tel arasına çekilen ipe sardırılır ![]() BUDAMA NASIL? Budama yine yaprak, sürgün, sülük ve erkek çiçek toplaması şeklinde yapılır ![]() TOZLANMAYA YARDIM Yine bildiğimiz gibi tozlanma ve döllenmeye yardımcı olmak için 4 dekar seraya 5 ![]() ![]() ![]() Ancak partenokarp (çekirdeksiz) çeşitler için tozlanma ve döllenme gerekmediği için arı ailesine ihtiyaç yoktur ![]() VERİM Meyvalar normal çeşit iriliğine gelince hasat edilir ![]() ![]() ![]() ÖRTÜALTI KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞE Kavun bitkisi ılık, sıcak, güneşli bir hava istemektedir ![]() ![]() EN İYİ TOPRAK Derin, iyi havalanabilen, besin maddelerince zengin kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu toprakları tercih etmeliyiz ![]() ![]() ![]() YÜKSEK NİSBİ NEM İSTER Serada kavunların yetiştirme devresinde nisbi nem bakımından istekleri, gece % 80 gündüz ise % 50-65 dolayındadır ![]() ![]() GENELDE İLKBAHAR ÜRETİMİ YAPILIR Kavun üretimi genel olarak ikinci mahsul yetiştiriciliği şeklinde yani ilkbahar sezonunda yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FİDE NASIL YETİŞTİRİLİR? - Fide yetiştirmesi hıyara çok benzemektedir ![]() Fide harcı yeteri kadar su-hava ve besin maddesini ihtiva etmelidir ![]() ![]() TORBALARA EKİM Kavun tohumları daha önceden hazırlanmış olan plastik torbalara derine kaçmamak kaydıyla, yüzlek olarak ekilirler ![]() ![]() Toprak yüzüne çıkan bitkilerin ihtiyaç durumuna göre sulama ve diğer gerekli bakım işlemleri yapılır ![]() SERAYA FİDE DİKİMİ Kavun dikilecek sera bir önceki mahsul serayı terlettikten sonra dekara 6-8 ton çiftlik gübresi serilerek güzelce sürülür, eğer toprakta hastalık amilleri varsa gerekli ilaçlamâ yapılır, zira şu anda serada yetiştirilen mevcut kavun çeşitlerinin toprak hastalıklarına karşı mukavemeti yoktur ![]() TEMEL GÜBRELEME ŞART 1 ![]() ![]() ![]() ![]() MASURA SIRTINA DİKİM YAPILIR Sürülüp tesviye yapılan seraya 50x50x100 cm dikim sistemine göre masuralar hazırlanır ![]() ![]() SULAMA ÖNEMLİDİR Kavunda dar ve geniş aralara verilen birinci sudan sonraki sulama önem arz eder ![]() ![]() ![]() SULAMA SUYU İLE GÜBRE Toprak hazırlığında da anlatıldığı gibi temel gübreye ilave olarak bitki gelişme durumu gözönünde bulundurularak 5 kg Azot'ta sulamalarla birlikte toprağa verilir ![]() ![]() ÇAPA YAPILIR Birinci salamadan sonra toprak tava gelince dar ve geniş aralara düz bir çapa yapılır, birinci çapalamadan sonra yine toprak tav durumuna göre arıklama çapası yapılır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Örtüaltı Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Örtüaltı YetiştiriciliğiASKIYA ALMAK GEREKİR Kavunlarda ipe alınma hıyarlarda ki gibi olmakla beraber, bitkiler üzerinde, daha ağırca bulunacak meyvelerin yükünü çekecek kuvvette yine üstteki tele paralel istikamette ikinci bir tel veya ip yerden 5-10 cm yükseklikten çekilir ![]() ![]() Bitkiler uzadıkça bu bağlantı ipine sardırılır ![]() ![]() BUDAMA NASIL? Kavunda erkencilik ve kaliteli meyve sağlamak için budamaya gerek duyulmaktadır ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() TOZLANMA YARDIM İSTER Kavunlar partenokarp meyve tutma özelliğine sahip değildir ![]() ![]() ![]() ![]() HASAT NE ZAMAN? Kavunlarda hasat zamanı tesbitinde meyve kabuk rengi değişiminden yararlanılır ![]() ![]() Olgunlaşan meyveler makas veya bıçak ile 4-5 cm saplı olarak kesilir ve özel ambalajlarda pazarlanır ![]() VERİM Bitki başına 4-6 adet meyve alınır ![]() ![]() ![]() ÖRTÜALTI KARPUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Karpuz bitkisi kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu, humuslu, besin maddelerince zengin, su tutma kabiliyeti iyi ve drenaj sorunu olmayan topraklarda iyi bir gelişme göstermektedir ![]() TURFANDA ÜRETİMİ NEREDE? Turfanda olarak karpuz yetiştirilecek topraklarda taban suyu seviyesi 1-1,5 metreden daha aşağıda olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() İKLİM İSTEĞİ KAVUN GİBİ Karpuz tohumlarının ![]() ![]() ![]() ![]() İLKBAHARDA ÜRETİLİR Karpuz genel olarak ikinci mahsul yetiştiriciliği şeklinde yani ilkbahar sezonunda seraya sokulmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FİDE ÜRETİMİ KAVUNA BENZER Karpuz tohumları daha önceden hazırlanmış olan plastik torbalara derine kaçmamak kaydıyla yüzlek olarak ekilir, hafifçe sulanır ve üzeri polietilen örtüyle örtülür, çıkış başladıktan sonra bu örtü kaldırılır ![]() ![]() FİDE DİKİMİ NASIL? Karpuz dikilecek sera bir önceki mahsul serâyı terk ettikten sonra dekara 6-8 ton çiftlik gübresi serilerek güzelce sürülür ![]() ![]() ![]() DİKİM MESAFESİ Sürülüp, tesviyesi yapılan seraya 50x50x250 cm dikim sistemine göre masuralar hazırlanır ![]() ![]() ![]() SULAMA ZAMANI ÖNEMLİ Dar ve geniş aralara verilen birinci sudan sonraki sulama önem arzeder ![]() ![]() ![]() SULAMA İLE GÜBRE VERİLİR Bitki gelişme durumu gözönünde bulundurularak azotlu ve potaslı gübreler sulamalarla birlikte toprağa verilir İKİ ÇAPA Çapaya en iyi reaksiyon gösteren bitkilerden birisi olduğu için en az iki kere çapalamaya ihtiyaç vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ASKIDA MI? YERDE Mİ? Karpuz serada hem askıda hem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YETERLİ TOZLANMA İÇİN Sera içinde arı bulundurulması tozlama için en emin yoldur ![]() ![]() ![]() HASAT ZAMANI Karpuzun hasadı oldukça güçtür, olgun olmadığını usta yetiştiriciler anlayabilir ![]() - Elle vurulunca tok bir ses çıkarır ![]() - Meyvelerin kabuk yüzeyindeki mum tabakası azalır ve karpuz kabuğu parlak bir görünüm alır ![]() - Meyve sapının kolla birleştiği yerde bulunan yaprakçıklar kurur, meyve sapı incelir ![]() Diğer kriterleri birinci kitaptaki açıkta yapılan karpuz yetiştiriciliğinden inceleyebilirsiniz ![]() VERİM En iyi bakım koşullarında sera karpuz üretiminde bitki başına en az 2-3 adet meyve alınır ve yine meyve ağırlığı çeşit özelliğine göre değişir ![]() ÖRTÜALTI KABAK YETİŞTİRİCİLİĞİ Kabak serin iklim bitkisidir ![]() ![]() EKONOMİK ÜRETİM ZAMANI Örtü altında Sonbahar, Tek mahsul ve erken ilkbahar dönemlerinde kabak yetiştiriciliği ekonomik olmaktadır ![]() TOHUMU NE ZAMAN EKELİM Uygun ekim tarihleri Sonbahar döneminde Eylül ayı, tek mahsulde Ekim sonu, Kasım başı ve erken İlkbahar döneminde de Aralık ayı ortasıdır ![]() FİDE ÜRETİMİ Kabak fidelerinin yetiştirilmesi hıyarda olduğu gibidir ![]() ![]() Tohumlar 15x15 cm boyutlarında harç dolu torbalara ekilir ve bolca sulanır ![]() ![]() ![]() FİDE DİKİMİ Dikim mesafeleri çift sıra dikim sisteminde çift sıralar arası 120- 130 cm, sıralar arası 70 cm, sıra üzeride 55 cm olmalıdır ![]() ASKI İSTER Kabak, serada fazla yer kaplamaması için askıya ,alınır ![]() BUDAMA YAPILMAZ Bitki üzerinde döllenmediği için büyümeyen meyve çiçeklerinin muhakkak koparılması gerekir ![]() ![]() MEYVE TUTUMUNA YARDIMCI OLALIM Kabakta erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde fakat ayrı ayrı yerlerdedir: Meyve tutumu için dişi çiçeklerin böcekler vasıtasıyla döllenmeleri gerekir ![]() ![]() HASAT Kabağın kış aylarında en geç üç günde bir, diğer dönemlerde ise iki günde bir hasat edilmesi gerekir ![]() ![]() Ayrıca havaların sıcak olduğu dönemlerde hasatlar sabah erken saatlerde yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİNDE ENERJİ MUHAFAZA METODLARINDA GELİŞMELER Türkiye'de enerji , seralarda 'yetiştirilen ürünlerden elde edilen verim ve gelir dikkate alındığında oldukça pahalı olduğundan ülkemizde zorunlu olarak iklim şartlarına bağlı bir seracılık gelişmiştir ![]() ![]() ![]() GÜNEŞ ENERJİSİNDEN YARARLANALIM Antalya Seracılık Araştırma Enstitüsü'nde, güneş enerjisinden faydalanarak seraların ısıtılmasında çok basit sistemler geliştirilmiş ve pratiğe aktarılmıştır ![]() ![]() ![]() - Malç uygulaması, - Su şilteleri uygulaması - Alçak plastik tünel uygulaması - Polietilen perde uygulaması ![]() MALÇ NEDİR? Ürünün kalitesi ve miktarını arttırmak ve erkenciliği sağlamak için toprak yüzeyinin organik veya inorganik maddelerle örtülerek kaplanmasına malçlama denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MALÇLAMANIN FAYDALARI - Toprak sıcaklığında 3-5°C lik artış yaparak bitkilerin kuvvetli büyümesini sağlar ![]() - Toprak yüzeyinden fazla buharlaşmayı önlediğinden sulama sayısını azaltır ![]() - Sera rutubetini düşürdüğünden bazı mantari ve bakteriyel hastalıkların yayılmasını engeller ![]() - Toprakta tuzlulaşmaya mani olur ![]() - Malç materyalinin renk koyuluğuna göre yabancı otların gelişimi engellenir ![]() - Malçlama, bitki türüne göre verimi ve erkenciliği arttırır ![]() ![]() Örneğin: Domatesde 2-10 gün erkencilik ve % 10-50 verim artışı Biberde 12-18 gün erkencilik ve % 10-70 verim artışı Patlıcanda 15-20 gün erkencilik ve % 100 verim artışı Çilekte 5-10 gün erkencilik ve % 10-50 verim artışı sağlanmıştır MALÇLAMANIN OLUMSUZ ETKİSİ - Malçlamanın olumsuz etkisi faydasının yanında yok denecek kadar azdır ![]() ![]() - Meyve tutması için döllenmenin gerekli olduğu çeşitlerde döllenmeye mani olur ![]() ![]() - Ayrıca malçlama yapılan seralarda bitki kökleri yüzeysel geliştiği için köklerin toprağa bağlantısı zayıf olur ![]() ![]() MALÇ UYGULAMASI NASIL YAPILIR? Plastik malç uygulamasında: toprak tavında iken dikim yerleri hazırlanır ve hemen plastik toprak üzerine serilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() şekil 1 ![]() ![]() ORGANİK MALÇ Organik malçlar ise sıra aralarına serilerek uygulanır ![]() ![]() SU ŞİLTESİ UYGULAMASI Isıtmasız seralarda güneş enerjisinden yararlanmak amacıyla kullanılır ![]() ![]() ![]() SİSTEMİN ESASI ŞUDUR Su ile doldurulan şiltelerin gündüzleri seraya ulaşan enerjiyi suyun ısınması nedeniyle gece boyunca dışarı yayması ve sera içi sıcaklığın minimuma düşmesini engellemesidir ![]() ![]() Şilte malzemesi olarak polietilen veya PVC kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ALÇAK PLASTIK TÜNEL UYGULAMASI Sera içine yetiştirme yerlerine tohum ekimi veya fide dikiminden sonra alçak plastik tünel uygulaması yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() POLİETİLEN ISI PERDESİ UYGULAMASI Seralarda geceleri meydana gelen ısı kaybını azaltmak amacıyla ısı perdesi kullanımı oldukça yaygındır ![]() ![]() OLUMSUZ YÖNLERİNİ YOK ETMELİYİZ Ancak ısı perdelerinin ışık geçirgenliğini azaltması ve sera içi nisbi nemini yükseltmesi olumsuz yönüdür ![]() ![]() Isı perdesi - ışığı engellememeli - ince olmalı - esnek ve dayanıklı olmalı - ekonomik olmalıdır Isı perdeleri seranın içine ikinci bir kat olarak monte edilir ![]() ![]() DON TEHLİKESİNDEN KORUNMAK İÇİN YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMİ KULLANILABİLİNİR Şanslı bir iklim kuşağında bulunan ülkemizde sera alanlarının çok yaygın bulunduğu Akdeniz sahil şeridinde oluşan donlar hem ufak boyutlu ve hemde kısa sürelidir ![]() GELENEKSEL SİSTEMLERE SON Seraların dondan korunması için kullanılan sistemlerin hemen hemen tümü mazot veya odun sobalarıdır ![]() ![]() ISITMA MALİYETİ YÜKSEKTİR Ayrıca, seralarda yapılan yetiştiriciliğin ısıtma maliyetinin oldukça yüksek olması son yıllarda çiftçilerimizi bir ümit arayışı içinde yepyeni bir dondan korunma sistemi olan yağmurlama sistemine yöneltmiştir ![]() BÜYÜK TASARRUF SAĞLAR - Petrolün dövizle alındığı, ormanlarımızın gittikçe azaldığı ülkemizde; geleneksel dondan korunma sistemlerinin yerine yağmurlama sisteminin kullanılması suretiyle yapılabilecek olan tasarruf çok büyük boyutlardadır ![]() - Örtüaltı yetiştiriciliğinde yağmurlama sistemiyle dondan korunma gerek işçilikten tasarruf, gerekse sera içi havasının kirletilmemesi ve sera içi kullanım alanının artması açısından büyük faydalar sağlamaktadır ![]() TESİSİN PROJELENDİRİLMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR - Mümkünse kuyu suyu kullanılmalıdır ![]() - Rüzgar donlarının vuku bulabileceği yerlerde hakim yönündeki seraların başlarına birer yağmurlama başlığı ilave edilmelidir ![]() - Belirli bir alanın sulanması için yeterli olan bir yağmurlama sisteminin; aynı alanın dondan korunması için yeterli olmayacağı unutulmamalıdır ![]() UYGUN YAĞMURLAMA BAŞLIĞI - 3-4 ![]() ![]() - Dondan korunma amacıyla kullanılan yağmurlama başlıklarının bir devrini 20 saniyeden daha kısa sürede tamamlaması gerektiği unutulmamalıdır ![]() - Soğuğun şiddeti ve süresine bağlı olarak yağmurlama başlığının işletme basıncı ve memesi ayarlanmalıdır ![]() - Kullanılan yağmurlama sistemi seranın her tarafını etkisi altına alıp, ıslatabilmelidir ![]() - Yüksek tünellerde plastik seraların örtü plastiğini sezon başında gergin olarak çekmeye özen göstermelidir ![]() BUZLANMAYA DİKKAT - Özellikle yüksek plastik tünellerle plastik seralarda dış ortam sıcaklığı +2°C ye düştüğünde sistem çalıştırılmalı ve don tehlikesi tamamen geçinceye kadar devam etmelidir ![]() - Çok zayıf konstrüksiyonlu seralarda bu sistem kullanılmamalı; eğer kullanılıyorsa mini yağmurlayıcılardan sakınılmalıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|