Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nilüfergiller

Nilüfergiller

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nilüfergiller

Nilüfergiller Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Nilüfergiller Bitkisi Hakkında - Nilüfergiller Hakkında

Nilüfergiller (Nymphaeaceae), Nymphaeales takımına ait genellikle sucul bitkileri kapsayan bir çiçekli bitkiler familyasıdır

Tatlı sularda yayılmış rizomlu sucul bitkilerdir Çok yıllık otsudurlar, rizomları ile suyun tabanına tutunurlar
Morfolojik özellikleri

Yapraklar orta büyüklükten çok büyük olanlara kadar değişir ve yaprak laminası orbikular, peltat, ve kordattır; yaprak kenarları düz, palmat damarlı, stipullu, uzun petiyolludur

Çiçekler tek, büyük, hermafrodit, aktinomorf, hipantiyum mevcut, kaliks korolla farklılaşmıştır Çiçekler su üzerinde açar Kaliks 4-5 ya da çok sepallı, sepaller imbrikat dizilişli, yeşil veya renklidir Korolla 5 veya 15-20 petallı, petaller de imbrikat dizilişli, petaller genellikle gösterişli, beyaz veya sarı renklidir

Androkeum 40-80 stamenli, stamenler serbest ve spiral dizilişli; bazıları staminod, staminodlar petaloid şekilde ve gösterişli, bunlarda nektaryumlar mevcut Anterler uzunluğuna yarılma ile açılır

Ginekeum 5-35 bileşik karpelli, ovaryum üst durumlu ya da kısmen alt durumlu, 5-35 lokuluslu, her lokulusda 10-100 ovül mevcuttur

Meyve folikül, nuks veya derimsi bakka Tohumlar genellikle arile sahiptir Bu familyanın yayılışı kozmopolittir, dünyada 9 cins ve 90 kadar türle temsil edilir

Nymphaea alba ( beyaz nilüfer ), Nuphar luteum ( sarı nilüfer ) türleri Türkiye'de yaygındır
Nymphaea lotus ( mısır lotusu ) geceleri Nil nehrinde sarı renkli çiçekler açar ve etrafa güzel kokular yayar
Victoria türleri dünyanın en büyük yapraklı bitkileri olarak bilinirler bunların çapları 2 metreye ve kalınlıkları 4-6cm’ye kadar ulaşabilir; bunlar genellikle Amazon bölgesinde yayılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com