Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cantharellus, cibarius, mantarı, yumurta

Yumurta Mantarı - Cantharellus Cibarius

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yumurta Mantarı - Cantharellus Cibarius

Yumurta Mantarı - Cantharellus Cibarius - Yumurta Mantarı Hakkında - Yenilebilen Mantarlar

Cantharellus cibarius, "Yumurta mantarı" olarak ta bilinen Cantharellaceae ailesinden lezzetli bir mantar türüdür

Şapkası sarı veya turuncu renkli ve huni şeklindedir Sonbahardan ilkbahara kadar genelde yaprak döken ağaçların yoğun olduğu ormanlarda bolca bulunur Gerçek anlamda lamelleri yoktur, sapının alt bölümünden şapkanın ucuna kadar uzanan buruşuk yapı Chanterellus cibarusun ayırdedici bir özelliğidir Spor baskısı pembemsi beyazdır Genelde larva barındırmaz

Aroması kayısıyı andırır, piştiği zaman çok güzel kokar, o yüzden tatlılarda bile kullanılmıştır Tereyağında sote olarak, tavuk etiyle beraber veya pizza üzerinde rahatça yenebilir Kurutulmaya ve turşu yapımına da uygundur Ancak zehirli Omphalotus olearius'e çok benzediği için dikkatli olunmalıdır

Türkiye'de yetiştiği bölgeler

Orta ve Batı Karadeniz başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nin Karadenize yakın ormanlarında yetişir "Tavuk Mantarı" veya "Tavukbacağı Mantarı" olarak adlandırılır Ünye'de ise "Tavuk Tirmidi" olarak bilinirKastamonu Azdavay'da Meşe Kızılı olarak adlandırılmaktadır

Benzeyen türler

Omphalotus olearius ("Ağulu mantar", Jack-o Lantern): Zehirlidir

Hygrophoropsis aurantiaca : Zehirli değildir, ancak yenmez

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com