Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
savaşı, seksen, yıl

Seksen Yıl Savaşı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Seksen Yıl Savaşı

Seksen Yıl Savaşı Tarihi - Seksen Yıl Savaşı Hakkında - Belçika Tarihi - Savaş Tarihleri - Savaş Nedenleri

Seksen Yıl Savaşı veya diğer adıyla Hollanda İsyanı (1568 - 1648), Hollanda'da bulunan on yedi ilin İspanyol (Habsburg) İmparatorluğu'na karşı başlattığı ayaklanmadır

Nedenleri

16 yüzyılda savaş ve miras yoluyla Alçak Ülkeler Kutsal Roma İmparatoru V Karl'ın eline geçti Hollandalılar bağımsızlık istiyorlardı 1548 V Karl Hollanda'nın Onyedi Eyalet'e özerklik verdi Ancak V Karl'ın oğlu II Felipe babasının tersine Hollanda'ya taviz vermeme taraflısıydı Çok dindar bir Katolik olan II Felipe Hollanda'da yayılmaya başlayan Protestanlık'tan memnun değildi Hollanda'ya zorla ağır yasalar ve vergiler getirdi, Protestanlığı yok etmeye çalıştı Bütün bu sert yönetim koşulları Hollanda'da ayaklanmalara yol açtı

Utrecht Birliği

Ayaklanmalar 1568-1648 yıllar arasında devam etti Seksen Yıl Savaşı adıyla anılan bu ayaklanmalar sırasında 1579 yılında 7 Protestan ağırlıklı Hollandalı eyalet biraraya gelerek Utrecht Birliği'ni kurdular Bu eyaletlerin arasındaki Oranje Prensliğinin Prensi olan I Willem Hollandalı isyancıların başına geçti Günümüzdeki Hollanda kraliyet ailesi olan Oranje-Nassau Hanedanı böylece I Willem tarafından kurulmuş oldu Utrecht Birliği zamanla Yedi Birleşik Alçak Ülkeler Cumhuriyetine (Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) dönüştü Bu cumhuriyet ilerideki yıllarda günümüzdeki Hollanda'nın çekirdeğini oluşturacaktı

İspanya kralı II Felipe ayaklanmaları bastırmak için 1585 yılında Hollanda'ya büyük bir ordu yolladı İspanyollar Anvers'i ele geçirerek 10,000 kişiyi katlettiler İspanyolların güneyde ele geçirdiği kentlerdeki Protestanlar kuzeye kaçtılar Hollandalılar İspanyolların elindeki bazı kentleri tekrar geri aldılar ama Flaman Bölgesi'ndeki Katoliklerin çoğunlukta olduğu topraklar İspanya'nın elinde kaldı Bu topraklar zamanla Belçika haline geldi Kuzeydeki bölge ise Hollanda'yı oluşturdu Böylece aynı dili konuşan Belçikalı Flamanlarla Hollandalıların kaderleri ayrılmış oldu

Vestfalya Antlaşması

Seksen Yıl Savaşı 60 yıl daha devam etti 30 Ocak 1648 tarihi imzalanan Vestfalya Antlaşması ile son buldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com