Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hat, müstahkem

Müstahkem Hat

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Müstahkem Hat

Müstahkem Hat Hakkında - Müstahkem Hat Nedir - Müstahkem Hat Tarihi

Müstahkem hat (Rusça:линия),Rus yayılmaları döneminde,işgal altına alınan bölgeler sınırlarında kurulan askeri düzenlemeKordon hattı olarak da bilinirRusya'da hatlar kurulmasına,Çariçe Anna İvanovna döneminde (1730-1740) başlandıÇariçe Anna'nın danışmanları olan Münnich ve Lacy,Kazak yayılma ve ilerleyişini geliştirdilerBöylece yarı anarşik bir topluluk olan Kazaklara,Rusya'nın yayılmacı amaçlarına hizmet eden,uzağı gören ve Rus politikalarının gereği olarak yüzyıl sonrasını bile hesaplayabilen ve ona göre hareket eden sömürgeci bir siyaset ve taktikler kazandırdılarGiderek de kale,karakol ve gözetleme kulelerini yollarla birbirine bağlayan müstahkem askeri kuruluşlar oluşturuldu,bunlar sürekli geliştirildi ve her toprak kazanımı ile birlikte hatlar daha ilerilere götürüldülerİşgal edilen yerlerin,ilerisi açısından tehlikeli görülen nüfusu ise,çoğunca katliamdan geçirildi ya da etnik temizlik yoluyla daha başka yerlere,dahası 1864 yılı Çerkesya'sı sınırları içindeki Adigelerin etnik temizlik yoluyla bütün halinde topraklarından çıkarılmaları ve Türkiye'ye gönderilmeleri örneğindeki gibi, ülke sınırları dışına sürüldü

Müstahkem hat kuruluşları olarak,ilk aşamada Uralların doğusundaki Kazak stepleri karşısında Orenburg hattı,Kırım Tatarlarına karşı,güneyde Dinyeper ve Don ırmakları arasında Ukrayna hattı,yine güneyde Çerkeslere karşı Terek Irmağı boyunca uzanan ve Terek'i aşağı Don'a bağlayan Kafkasya hattı oluşturuldu (Daha çok bilgi için bkWEDAllen ve ölü Paul Muratoff,1828-1921 Türk-Kafkas Sınırındaki Harplerin Tarihi,Ankara,1966,s11)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com