![]() |
Ceviz Ağacı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ceviz AğacıCeviz hakkında - Cevizin nasıl yetişir - Cevizin kullanım alanları Ceviz Doğanın mucizesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaz-kış her mevsim, sabah akşam bütün öğünlerde şifa niyetine sofralara konuk olur ceviz ![]() ![]() Ünü mutfak sınırlarını aşan, sonsuz yararlarından sebep hayatın pek çok alanında kendine yer edinen ceviz, ülkemizin hemen her yöresinde yetişebiliyor ![]() Yetişme Süresi: Ceviz ağacının iyi ürün vermesi için, fidanın dikiminden itibaren ortalama 20 yıl geçmesi gerekiyor ![]() Bu nedenle, "nazlı nazlı büyümesinden olsa gerek, ülkemizde yeteri kadar ceviz ağacı fidanı dikilmiyor" açıklaması yapan Türkiye Ulusal Ceviz Çalışma Grubu, Türkiye'de ceviz yetiştiriciliğini geliştirmek için her yıl bilgilendirme toplantıları düzenliyor ![]() ![]() Yukarıda belirttiğimiz gibi uzun seneler var olan ve adeta gökyüzüne kafa tutarcasına boylanabilen ceviz için pek çok araştırmacı "gelecek yüzyılın meyvesi" tanımlaması yapıyor ![]() Bahçesinde ceviz ağacı olanlar bilir; mevsim yüzünü sonbahara dönünce yeşil kabuğunun altından yüzünü göstermeye başlar tazecik cevizler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanım Alanları : Tazeyken çerez olarak, kurutulduktan sonra salata, pasta, çörek, börek, kek, sos, bisküvi, helva, sucuk, samsa, pestil, aşure, sulu yemeklerde, çeşitli tatlıların yapımında; özellikle Ramazan baklavasının ve kabak tatlısının ayrılmaz arkadaşıdır ceviz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|