Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çiftlik, hayvanlarına, olan, yabancıotların, zararları

Yabancıotların Çiftlik Hayvanlarına Olan Zararları

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yabancıotların Çiftlik Hayvanlarına Olan Zararları

Yabancıotların Salgıladıkları Madde Nedir - Yabancı Ot - Yabancı Ot Zararları - Yabancıotların Hayvanlara Zararları

Bazı yabancıotların bünyelerinde bulunan alkoloid, glikozid veya benzeri toksik imaddeler, bu yabancıotları yiyen çiftlik hayvanlarına zehir etkisi göstermekte ve bu hayvanların kaybına neden olabilmektedirler, örneğin Demir Dikeni (Tribulus terrestris) zehirlemesinden 1927 yılında Güney Afrika'da 600000 koyunun öldüğü bildirilmektedir (GÜNEYLİ, 1973) Eğrelti Otu (Pteridium spp) türleri bünyesinde bulunan Thiaminase enzimi, geviş getiren hayvanlar dışındaki diğer çiftlik hayvanlarının Thiamin sentezlerini etkileyerek zararlı olmaktadırlar Bazı yörelerde Sert Ot (Hypericum spp) olarak isimlendirilen yabancıot türleri, içerisindeki Hypericin maddesi, bunları yiyen sığırların derilerini güneş ısınlarına hassaslaştırarak ödemlere neden olabilmektedirler Ayrıca Çavdar Mahmuzu hastalık etmeni (Claviceps purpurea) ile hastalandırılmış çavdar bitkilerini veya tohumlarını yiyen hayvanlarda, hastalık etmeni fungusun sklerotilerinde bulunan Ergot Alkoloidlerinden dolayı, yavru atma, gaga, ibik ve tırnak dökülmesi seklindeki belirtilerle ortaya çıkan hastalıklar görülebilmektedir Bu hastalık etmeni, çavdardan başka, bazı çayır otlarını da hastalandırıp odlar üzerinde de sklerotiler oluşturduğundan, bunları yiyen çiftlik hayvanları için oldukça tehlikeli olabilmektedirler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com