Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
direnişi, erenköy

Erenköy Direnişi

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Erenköy Direnişi

Erenköy Direnişi Tarihi - Erenköy Direnişi Hakkında - Erenköy Direnişi Sonuçları

Erenköy Direnişi, 1964 yılında Kıbrıs'ın Erenköy bölgesinde Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumları arasında meydana gelen çatışmalar

Erenköy, Kıbrıs Türklerinin Türkiye'den silah getirebildiği en önemli limandı Burada, Rum köylerinin arasında kalmış Türk köyleri bulunmaktaydı Bu nedenle Rumlar, 25 Aralık 1963 gününden itibaren bölgede atış yapmaya başlamışlardı, fakat henüz bir çatışma olmamıştı Bu arada, sayısı 400 civarında olan Türkiye'de üniversite okuyan Kıbrıs Türkleri, Nisan 1964'te bölgeye çıktı 25 Nisan 1964 günü ise Rumların saldırıları ve çatışmalar başladı Aralıklarla devam eden çatışmalar, 2 Ağustos 1964 günü şiddetlendi Çevredeki diğer dört Türk köyünün sakinleri Erenköy'e sığındı 8 Ağustos günü Rumlar taarruza geçti 16:15'te iki Türk uçağı uyarı uçuşu yaptı Rumlar buna rağmen ilerlemeye, Türkler ise direnmeye devam etti 9 Ağustos günü 64 Türk uçağının müdahalesiyle çatışmalar son buldu ve Rumlar geri çekildi 10 Ağustos günü ise ateşkes imzalandı

Günümüzde Erenköy, bir eksklav halinde Kuzey Kıbrıs'a bağlı olup, 8 Ağustos Erenköy Direnişi Günü olarak anılmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com