Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ardov, çini

Ardov Su Cini

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ardov Su Cini

Ardov Kimdir - Türk Mitolojisinde Ardov - Altay Ve Türk Mitolojisi - Su Cin Ardov - Türk Mitolojisi

Ardov, Türk mitolojisinde su cini Ardoy, Erdov veya Erdoy olarak da bilinir İnsana zararı yoktur Bu varlığın uzaklaşması için, ölü gömüldüğünde mezarın başında üç gün ışık yakılır[1] Geceleri atları kaçırır ve sabaha kadar koşturup kan ter içinde bırakır Uzun boylu, sarışın ve çok güzel bir kadındır Su kaynaklarında yaşadığına inanılır Köşeye sıkışınca bir kuyuya veya dereye girip kaybolur Çuvaş mitolojisindeki Vudaş (Vutaş) ile büyük benzerlikler gösterir

Etimoloji

(Ar/Er) kökünden türemiştir Ar kökünde geride olan, görünmeyen anlamı vardır Arka, art sözcükleriyle aynı kökten gelir Artmak fiili ile de bağlantılı olabilir Tunguz-Mançu, Moğol-Buryat ve Türk-Altay dillerinde yer alan ve kötü ruhlarla ve öteki alamla iletişime geçmeyi ifade eden Ar kökünden türemiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com