Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
büyük, karta, magna, önemi, özellikleri, şart

Magna Karta Büyük Şart Önemi Ve Özellikleri 2

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Magna Karta Büyük Şart Önemi Ve Özellikleri 2

Magna Karta - Magna Karta Önemi - Magna Karta Konu Anlatım - Magna Karta Hakkında

1215 yılında İngiltere'de kralla halk temsilcileri arasında karşılıklı olarak imzalanan bir belgedir

Bu belgeyle kralın halka karşı yetkileri ilk kez kısıtlanmış ve toplumsal ilerlemenin hızlanmasının koşulları yaratılmıştır

İngilterede parlamento oluşturuldu

Dünyada ilk Anayasal harekettir

Bu belgeye göre;

2 Özgür kişiler haksız yere tutuklanamayacak ve yargılanmadan cezalandırılamayacaktı

Magna Charta bir anayasa niteliğindedir

Kralın yargı ve yürütme yetkilerinin kısıtlanma-sıyla başlayan süreç, parlamentonun kurulmasına, meşrutiyete ve hukuk devletine geçilmesine, parlamentonun üstünlüğünün kabul edilmesine, insan hakları ilkelerinin yayınlanmasına ulusal egemenlik ve demokrasinin uygulanmasına kadar gelişmiştir

ilk kez hükümdarın yetkilerinin kısıtlanması açısından ( biçimsel ) Osmanlı tarihinde 1808 yılında imzalanan Sened-i İttifak'a benzer

Hükümdarın yetkilerinin ilk kez halka karşı kısıtlanması, ilerici-devrimci bir eylem olması, hukuk devletine ve meşrutiyete yol açması açılarından ( özünde ) 1839'da yayınlanan Tanzimat Fermanı'na benzer

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com