Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hatvan, katliamı

Hatvan Katliamı

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hatvan Katliamı

Hatvan Katliamı Tarihi - Hatvan Kırımı - Hatvan Katliamı Hakkında

Hatvan Katliamı veya Hatvan Kırımı, günümüzde Macaristan'ın Visegrád kenti, o dönemde "Hatvan" isimli kentteki Osmanlı muhafızlarının ve Müslüman halkın anlaşmaya aykırı olarak Avusturyalı askerlerce katledilmesi olayıdır Kayıplar tam olarak bilinememekle beraber, Eğri Kalesi'nin Osmanlılar tarafından kuşatılmasına, Eğri'de de katliamlara zemin hazırlayan kırımlardır

Olayların gelişimi

1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşında taraflardan biri kesin üstünlük kuramıyordu 1596 yılı olduğunda idarede değişiklikler yapılmıştı Sadrazamlığa Cığalazade Yusuf Sinan Paşa getirilmişti Haçova Muharebesi'nden bir süre sonra, Avusturya birlikleri, Budin'in yakınlarındaki Hatvan (Visegrad) kalesini kuşatmaya başladı O sırada Osmanlı'nın ana ordusu, Hatvan'a uzak bir mesafedeydi Kalenin düşmek üzere olduğuhaberi gelince, sadrazamın emriyle destek birlikler gönderildi Fakat bu birlikler zamanında yetişemeyecekti Kaledeki muhafızlar ise yorgun düşmüştü, savunmada birçok Osmanlı muhafızı ölmüştü Destek kuvvetlerin yetişememesi, kalede susuzluğun, açlığın ve cephane kıtlığının başlaması üzerine Avusturya birliklerinin kumandanıyla görüşme yapıldı Anlaşmaya varıldı, anlaşmaya göre kale teslim edilecek ama muhafızlar ve şehir halkı özgürce başka yerlere gidebilecekti Anlaşmaya güvenen kale kumandanı, kaleyi teslim etti Fakat Avusturyalı askerler, kumandanlarının da göz yumması ile anlaşmaya aykırı olarak, şehirdeki bütün Osmanlı muhafızlarını ve halkını katletmeye başladı Çok sayıda sivil öldü, ölenler arasında kadınlar ve çocuklar da bulunuyordu

Olayı duyan Osmanlı halkı çok üzüldü, orduda intikam duygusu doğdu Bu da Eğri Kalesi kuşatmasında oldukça etkili olacak ve orada da katliamlar yaşanacaktı Eğri kuşatması Türk başarısıyla sona erdikten sonra Hatvan da kolayca geri alınacaktı Hatvan başarısızlığından bazı kesimler tarafından sorumlu tutulan sadrazam Cığalazade Yusuf Sinan Paşa azledildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com