Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
prizren, vilayeti

Prizren Vilayeti

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Prizren Vilayeti

Prizren Vilayeti Tarihi - Vilayet-i Prizren - Osmanlı Dönemi Vilayetleri

Vilayet-i Prizren

(Osmanlı Türkçesi)

Призренски вилајет

Prizrenski vilajet

(Sırpça)

1877 ve 1878 yılları arası Kosova Vilayeti 1875 ve 1877 arası Prizren Vilayeti'nin sınırları da aynıdır

Merkezi: Prizren

Dili Osmanlı Türkçesi, Sırpça, Arnavutça

Dini Müslümanlık, Ortodoksluk

Siyasal statü Vilayet

Yönetici Unvanı

- 1869-1871 Tepedelenlizade İsmail Rahmi Paşa

- 1873-1874 Hüseyin Hüsnü Paşa

Tarih

- Kuruluş tarihi 1869

- Yıkılış tarihi 1877

Para Birimi Akçe

Prizren Vilayeti (Sırpça: Призренски вилајет/Prizrenski vilajet) 1869 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu vilayeti[ Vilayetin merkezi Prizren'dir

Tarihi

1869 yılında Prizren, Manastır Vilayeti'nden ayrılarak bir vilayet hâline getirilmiştir Prizren Vilayeti'nin merkezi Prizren'dir Vilayette "Prizren" adlı Sırpça-Türkçe bir gazete basılmıştır 1877 yılında vilayetin merkezi Priştine'ye taşınmış ve vilayetin adı "Kosova Vilayeti" olmuştur Böylelikle Prizren Vilayeti son bulmuştur

Prizren Vilayeti’ne Manastır Vilayeti’nin (Debre ve Üsküp sancakları) ve Tuna Vilayeti’nin (Niş Sancağı) bazı sancakları dâhil edildi Prizren Vilayeti toplam dört sancaktan oluşuyordu: Prizren, Üsküp, Debre ve Niş

Vilayet, çok geniş alanı kapsamaktaydı Şu vilayetler sınır komşusuydu; doğuda Tuna, kuzeyde Sırbistan Krallığı ve Bosna, batıda Karadağ ve İşkodra Vilayeti; güneyde ise Yanya ve Selanik vilayetleri 41º 25' doğu boylamı ve 47º 54' batı boylamları arasında 19900 km² lik bir alanı kapsar, rakımı 1200 m'dir

Yöneticileri

Tepedelenlizade İsmail Rahmi Paşa (Temmuz 1869 - Ocak 1871)

Tatar Saffet Paşa (Ocak 1871 - Kasım 1871)

Sarı Galip Paşa (Kasım 1871 - Ağustos 1872)

Abdurrahman Nureddin Paşa (Ağustos 1872 - Nisan 1873)

Kalkandelenli Arnavut Mehmet Akif Paşa (Nisan 1873 - Mayıs 1873)

Hüseyin Hüsnü Paşa (Mayıs 1873 - Nisan 1874)

(1874 - 1877)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com