Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
pekmez, ramazanda, yiyin

Ramazanda Pekmez Yiyin

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ramazanda Pekmez Yiyin





Beslenme ve diyet uzmanları ramazan ayında inşaat, kömür ocakları gibi emek yoğun işlerde çalışanlara sahurda çok miktarda pekmez tüketmesini öneriyor Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yard Doç Dr Mehmet Akman, yaptığı açıklamada, ramazan ayında uzun bir süre aç ve susuz kalan oruçluların, bu dönem içinde beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu ayda vücudun normalden daha fazla enerji harcadığını ifade eden Akman, ''oruç tutan vatandaşlarımız Ramazan ayı boyunca iftar ve sahurlarda tüketecekleri gıdaların miktarı ve çeşidi konusunda oldukça seçici olmalı

Gün boyu tok kalma arzusu ile aşırı ve bilinçsiz yemek yerine enerji ve mineral değeri yüksek pekmez ve bal gibi ürünlerin tüketilmesini öneriyoruz'' dedi Akman, inşaat, kömür ocakları ve sanayi gibi emek yoğun işlerde çalışan vatandaşların gün boyu yüksek miktarda enerji kaybettiğini, bu nedenle söz konusu kişilerin sahurda yoğun demir ve kalsiyum içeren gıdalar tüketmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:''pekmez önemli bir enerji kaynağı Ağır işlerde çalışanlara sahurda, içerisinde başta demir olmak üzere çok çeşitli vitaminleri barındıran pekmezi bolca tüketmelerini öneriyoruz

Bunun dışında pekmezi oruç tutan gebe ve emziren anneler için de öneriyoruz Gebe ve emziren anneler kendileri ve bebeklerinin sağlıkları için oruç tutmamalı Her şeye rağmen oruç tutmak isteyen gebe ve emziren annelere de sahurda pekmez gibi enerji deposu gıdaları tüketmelerini öneriyoruz Bu sayede anneler pekmezden aldıkları enerji ve vitamin ile gün boyunca hem kendileri hem de bebeklerinin vitaminsiz kalmamasını sağlayabilirler''Akman, pekmezi obezite sınırında olanlar ile şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları bulunanların tüketmemesi gerektiğini bildirdi

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ramazan Çelebi ise her yıl ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofralarda yer alan tahinin yoğun şekilde tüketildiğini söylediÖzellikle tahinli pidelerin uzun süre tok tuttuğu için ramazanda sık tüketildiğini ifade eden Çelebi, ''buna karşın tahin, içerdiği yağ nedeniyle aşırı tüketilmesi halinde yorgunluk hissine neden olabiliyor Tahin vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini içeren bir gıda ama iftarlarda aşırı tahin tüketilmesinden kaçınılmalı'' diye konuştu
Kaynak : Baypostacom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.