![]() |
Aşure Vitamin Deposu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aşure Vitamin DeposuBazı özel günlerde hazırlanan aşure, içinde bulunan vitamin, mineral ve protein nedeniyle önemli bir besin kaynağı ![]() Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ramazan Çelebi, aşurenin özellikle çocuklar için önemli olduğunu söyledi ![]() Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının 10'uncu gününe denk gelen Aşure Günü'nde evde hazırlanıyor ![]() Çelebi, aşurenin komşu ve dostlara ikramedildiğini anlattı: "Bu günde, peygamberlerin ve onlara inananların çok büyük sıkıntılardan, zulümlerden, baskılardan kurtulduğuna inanılır ![]() ![]() Yapılış şeklinde bölgeye göre değişiklik Aşure yapma ve dağıtma geleneğinin her yıl sürdürüldüğünü de belirten Çelebi, aşurenin yapılış şeklinin bölgeye göre değiştiğini de belirtti ![]() Aşureye genel olarak, buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, badem ve ceviz gibi yaklaşık 10 baklagil, meyve ve sert kabuklu yiyecekler katılıyor ![]() Bunun dışında bazı bölgelerde haşhaş, susam, nar, kenevir, kuru elma ve portakal gibi malzemeler de eklenebiliyor ![]() Çelebi, "Türk mutfağının vitamin ve enerji bakımından en sağlıklı ve besleyici tatlısı aşuredir ![]() ![]() Aşure çorbasının içinde sadece bitkisel yağlar olduğu için de kolesterolün bulunmadığını belirten Çelebi, aşurenin B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerdiğinide anlattı ![]() Çelebi, aşurenin sağlık için daha sık tüketilmesi gerektiğini de vurguladı: ''Aşure, özellikle çocuklar için büyük bir enerji kaynağıdır ![]() ![]() vitamin ve mineral deposu olan aşure, vücudun daha dirençsiz kalabildiği bu dönemlerde mutlaka tüketilmelidir ![]() ![]() Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
|