![]() |
Baharda 'Peynir' Tehlikesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharda 'Peynir' TehlikesiHalk arasında 'peynir Hastalığı' olarak bilinen Bruselloz hastalığının görülme riski, peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında yükseliyor ![]() Erciyes Üniversitesi'nde görev yapan Yrd ![]() ![]() ![]() ![]() Pek çok hayvan türünde ve insanlarda enfeksiyona neden olan hastalık, özellikle koyun, keçi, sığır ve manda gibi evcil hayvanları etkiliyor ve bu hayvanlardan insanlara direkt temasla veya hayvansal ürünlerle indirekt yollarla bulaşıyor ![]() Alp, hasta hayvanların idrar, süt ve diğer salgılarında brusella bakterisinin bulunduğunu ve taze peynir, krema, tereyağ ve dondurmanın tüketilmesi gibi değişik yollarla insanlara bulaşabildiğini açıkladı ![]() Yapılma şekilleri nedeniyle kaşar peyniri ve yoğurt ile bulaşma riskinin düşük olduğunu, et ürünlerinin de nadiren enfeksiyon kaynağı olduğunu anlatan Alp, az pişmiş dalak ve karaciğerin hastalığın bulaşmasına yol açabileceğine de dikkat çekti ![]() süt içinde 17, tereyağında 142 gün Alp, insandan insana geçişin olağan olmadığını da anlattı: ''Bruselloz, çiftçiler, mezbahane çalışanları, veterinerler, hekimler ve laboratuvar personeli için meslek hastalığıdır ![]() ![]() süt içinde 17 gün, tereyağında 142 gün, dondurmada 30 gün, yüzde 10 tuz içeren salamura peynirde 45 gün, yüzde 17 tuz içeren salamura peynirde bir ay, çeşme suyunda 8 derecede 57 gün, 25 derecede 10 gün, insan idrarında en az yedi gün, hayvan dışkısında 100 gün, düşük yapmış hayvan yavrusunda 75 gün, ahırların duvar ve döşemesinde dört ay canlı kalır ![]() Başlangıç sessiz veya gürültülü Hastalık sırasında beyin, kalp, omurga, karaciğer gibi organların tutulabildiğini dile getiren Alp, ''başlangıç sessiz veya gürültülü olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alp, tedavi için bruselloza özel laboratuvar testleri yapılması gerektiğine de belirtti: ''Hayvanlar için aşısı bulunmakta, ancak insanlarda kullanılacak aşı henüz bulunmamaktadır ![]() ![]() Toplumda çiğ süt tüketilmemelidir ![]() ![]() Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
|