Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bayramda, bunlara, dikkat

Bayramda Bunlara Dikkat

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bayramda Bunlara Dikkat





Etlerin çok çabuk bozulabileceğini söyleyen Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu, etlerin saklanması hakkında bilgiler verdi Etlerin çok kolay bir şekilde buzdolabının derin dondurucu bölmesinde uzun süre saklanabileceğini söyleyen Mutlu, "Etler derin dondurucuda -18 derecede uzun süre saklanabilirken, buzdolabında -2 derecede bir hafta saklanabilir'' dedi

Çözdürülen et tekrar dondurulmamalı

"Et ve et ürünleri çabuk bozulma riski taşıyor Donmuş etlerin çözdürülüp tekrar dondurulmaları birtakım mikroorganizmaların üremesine imkan sağlıyor Bu nedenle çözdürülen et tekrar dondurulmamalı, hemen pişirilmeli" diyen Mutlu, kurban etlerinin bir yemeklik olacak kadar küçük parçalar halinde buzdolabında poşetlerde saklanmasını istiyor

Et yerine kas yememek için, eti dinlendirin

Kurban etini hemen buzdolabına atarsanız lastik gibi sert olur Kas yerine et yemek istemiyorsak kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde (14 santigrat derecenin altında) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli Bu süre 5-6 saati geçmemeli Daha sonra et buzdolabına kaldırılmalı

Büyük parçalar bozulmaya sebep olur

Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (ikinci günde) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür

Yeşillenmiş et yenilmemeli

Yeşillenme görülen kısımlar kesinlikle tüketilmeyip atılmalıdır Kurbanlık etin dayanma süresi kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı şartlarında 5 veya 6 gündür Bu süre kıymada genellikle 3 gündür

Soğuk kasılması, eti sertleştirir

Etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına veya 10 santigrat derecenin altında bir ortamda tutulursa soğuk kasılması denilen durum ortaya çıkar Düzensiz kasılmalar nedeni ile et tam bir olgunlaşma evresi geçiremediğinden sert yapı ve lezzet kaybı görülür

Sağlık sorunu bulunmayan kişilerde de gastrit, hazımsızlık ve ishal ortaya çıkıyor International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr Murat Soysal'dan önemli açıklamalar:

Soda hazmı kolaylaştırmaz

Soda gazlı bir içecektir Kişiler sodayı içtiklerinde yedikleri eti daha kolay hazmedeceklerini düşünüyorlar Ancak soda, içildikten sonra geğirmeye neden olur Geğirme sırasında da hava yutulur, bu da geğirmeyi artırır Hazmı da kolaylaştırmaz Ayrıca kalp hastaları ve yüksek tansiyonlular tarafından kısıtlı tüketilmelidir Çünkü soda, mineral ve tuz içerir, fazla tüketilmesi halinde tansiyonun daha da yükselmesine yol açar" diye konuştu

kalp hastaları, koyun etini fazla kaçırmamalı

Özellikle koyun ve kuzu gibi hayvanların etlerinin dinlendirilmeden ve aşırı miktarda yenilmesi, bu etlerin yağlı olması ve taze tüketilmesi nedeniyle hazımsızlığa neden olur kalp hastaları ve kolesterolü yüksek olan hastalarda bu tür etlerin yenilmesiyle kan yağ düzeylerinde ciddi yükselme yaşanır

Kurban eti ilk 24 saatte serttir

Etlerin sindirimi sırasında gastrit ve hazımsızlık sorunu, ishal ortaya çıkar Bayramda acil servislere bu nedenlerle çok başvuru olur Kurban eti, ilk kesildiği 24 saatte serttir, hazmı zordur Bu nedenle kesildikten bir-iki gün sonra kurban etini tüketmeye özen gösterin

Hem öğle hem akşam yemeyin yanında salata olsun

Hem öğle hem de akşam öğününde sadece et yemeyin, et yiyorsanız yanında mutlaka sebze ve salata da bulunsun Böylece etin hazmını kolaylaştırmış olursunuz

Gaz sancısı kalp krizi sanılıyor

Kurban etinin aşırı derecede tüketilmesi, gaz birikimine yol açar midenin komşusu olan organlar diyafram ve kalptir Gaz sancısı nedeniyle mide gerilince, sol göğse vuran ağrı ve baskı kalpte ritim sorunları ortaya çıkarabilir Bu da sıklıkla kalp kriziyle karıştırılır Kurban Bayramı tatilinde acil servislere en çok başvuru nedenleri arasında gaz sancıları da gelmektedir
Kaynak : Baypostacom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.