07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bayramda Bunlara Dikkat
Etlerin çok çabuk bozulabileceğini söyleyen Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu, etlerin saklanması hakkında bilgiler verdi Etlerin çok kolay bir şekilde buzdolabının derin dondurucu bölmesinde uzun süre saklanabileceğini söyleyen Mutlu, "Etler derin dondurucuda -18 derecede uzun süre saklanabilirken, buzdolabında -2 derecede bir hafta saklanabilir '' dedi
Çözdürülen et tekrar dondurulmamalı
"Et ve et ürünleri çabuk bozulma riski taşıyor Donmuş etlerin çözdürülüp tekrar dondurulmaları birtakım mikroorganizmaların üremesine imkan sağlıyor Bu nedenle çözdürülen et tekrar dondurulmamalı, hemen pişirilmeli " diyen Mutlu, kurban etlerinin bir yemeklik olacak kadar küçük parçalar halinde buzdolabında poşetlerde saklanmasını istiyor
Et yerine kas yememek için, eti dinlendirin
Kurban etini hemen buzdolabına atarsanız lastik gibi sert olur Kas yerine et yemek istemiyorsak kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde (14 santigrat derecenin altında) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli Bu süre 5-6 saati geçmemeli Daha sonra et buzdolabına kaldırılmalı
Büyük parçalar bozulmaya sebep olur
Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (ikinci günde) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür
Yeşillenmiş et yenilmemeli
Yeşillenme görülen kısımlar kesinlikle tüketilmeyip atılmalıdır Kurbanlık etin dayanma süresi kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı şartlarında 5 veya 6 gündür Bu süre kıymada genellikle 3 gündür
Soğuk kasılması, eti sertleştirir
Etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına veya 10 santigrat derecenin altında bir ortamda tutulursa soğuk kasılması denilen durum ortaya çıkar Düzensiz kasılmalar nedeni ile et tam bir olgunlaşma evresi geçiremediğinden sert yapı ve lezzet kaybı görülür
Sağlık sorunu bulunmayan kişilerde de gastrit, hazımsızlık ve ishal ortaya çıkıyor International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr Murat Soysal'dan önemli açıklamalar:
Soda hazmı kolaylaştırmaz
Soda gazlı bir içecektir Kişiler sodayı içtiklerinde yedikleri eti daha kolay hazmedeceklerini düşünüyorlar Ancak soda, içildikten sonra geğirmeye neden olur Geğirme sırasında da hava yutulur, bu da geğirmeyi artırır Hazmı da kolaylaştırmaz Ayrıca kalp hastaları ve yüksek tansiyonlular tarafından kısıtlı tüketilmelidir Çünkü soda, mineral ve tuz içerir, fazla tüketilmesi halinde tansiyonun daha da yükselmesine yol açar " diye konuştu
kalp hastaları, koyun etini fazla kaçırmamalı
Özellikle koyun ve kuzu gibi hayvanların etlerinin dinlendirilmeden ve aşırı miktarda yenilmesi, bu etlerin yağlı olması ve taze tüketilmesi nedeniyle hazımsızlığa neden olur kalp hastaları ve kolesterolü yüksek olan hastalarda bu tür etlerin yenilmesiyle kan yağ düzeylerinde ciddi yükselme yaşanır
Kurban eti ilk 24 saatte serttir
Etlerin sindirimi sırasında gastrit ve hazımsızlık sorunu, ishal ortaya çıkar Bayramda acil servislere bu nedenlerle çok başvuru olur Kurban eti, ilk kesildiği 24 saatte serttir, hazmı zordur Bu nedenle kesildikten bir-iki gün sonra kurban etini tüketmeye özen gösterin
Hem öğle hem akşam yemeyin yanında salata olsun
Hem öğle hem de akşam öğününde sadece et yemeyin, et yiyorsanız yanında mutlaka sebze ve salata da bulunsun Böylece etin hazmını kolaylaştırmış olursunuz
Gaz sancısı kalp krizi sanılıyor
Kurban etinin aşırı derecede tüketilmesi, gaz birikimine yol açar midenin komşusu olan organlar diyafram ve kalptir Gaz sancısı nedeniyle mide gerilince, sol göğse vuran ağrı ve baskı kalpte ritim sorunları ortaya çıkarabilir Bu da sıklıkla kalp kriziyle karıştırılır Kurban Bayramı tatilinde acil servislere en çok başvuru nedenleri arasında gaz sancıları da gelmektedir
Kaynak : Bayposta com
|
|
|