![]() |
Et Yerken Kanser Olmayın! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Et Yerken Kanser Olmayın!Çalışmalar özellikle işlenmiş kırmızı et (sucuk, salam, sosis vs ![]() ![]() 2005 yılında 149 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, yüksek oranda işlenmiş yada işlenmemiş kırmızı et tüketen bireylerin, bu ürünleri minimal düzeyde tüketenlere göre yüzde 30-40 oranında kalın barsak kanserine daha çok meyilli olduğu bulunmuştur ![]() 149 bin kişi arasında işlenmiş et ürünlerini en çok tüketen bireylerde kolon kanserine yakalanma riski yüzde 50, rektum kanserine yakalanma riski ise yüzde 20 oranında daha fazla bulunmuştur ![]() Anadolu Sağlık Merkezi nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir'in verdiği bilgilere göre, kırmızı et için araştırmacılar erkekler için günlük 85 gr veya daha fazla (yaklaşık 3 köfte büyüklüğünde), kadınlar için ise 60gr veya daha fazla (yaklaşık 2 köfte büyüklüğünde) kırmızı et tüketiminin yüksek tüketim sınırlarında olduğunu belirtmektedir ![]() İşlenmiş et ürünleri (sosis, salam, sucuk vs ![]() ![]() Et Tüketme Alışkanlığı Nasıl Olmalı? *Kırmızı eti, erkekler 4 köfte büyüklüğünde (120gr), kadınlar 3 köfte büyüklüğünde (90gr) olmak üzere haftada en fazla 2 sefer tüketmeli ![]() *Tüketilecek olan etin tamamen görünür yağlarından arındırılmış olmasına dikkat edilmeli ![]() *İşlenmiş et ürünleri tüketilmemeli, tüketildiği taktirde yanında muhakkak C vitamini kaynağı ile beraber tüketilmeli ![]() ![]() *Kümes hayvaları ve balık kanser riskini arttırıcı etki göstermez ![]() ![]() Eti Pişirme Yöntemi Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
|