Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bildiğimiz, dişler, doğru, için, sağlıklı, yanlışlar

Sağlıklı Dişler İçin Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sağlıklı Dişler İçin Doğru Bildiğimiz Yanlışlar




İnek sütü kalsiyum, fosfor, kazein gibi hepsi çürük önleyici etkiye sahip olan maddeleri içeriyor peynirlerin de çürük önleyici etkileri benzer şekilde oluyor Yer fıstığı ve sakızların da çürük üzerinde olumlu etkileri bulunuyor…&

Tahıllı yiyecekler çiğneme işlevini uyararak tükürük salgısını arttırdıkları için çürük önleyici etkilere sahip Baklagiller de çürük oluşturma potansiyelleri bulunmayan gıdalar arasında yer alıyor

WHO tarafından yapılan açıklamalara göre sık meyve tüketimi ile gelişimsel diş çürüğü arasında belirgin bir ilişkinin bulunmuyor Meyvelerin asidojenik etkisi karbonhidratlardan çok daha düşük oluyor

Rafine edilmemiş bitkilerde bulunan organik ve inorganik fosfatın çürük önleyici etkileri yapılan çalışmalarda gösterildi

Siyah çay ekstresi plaktaki fluorid içeriğini arttırmasından ötürü şekerden zengin bir diyetin çürük yapıcı etkisini azalttığı belirtildi Anne sütü ile emzirmenin diş çürüğü oluşumu açısından olumlu etkiler taşıyor

Aslında insan sütü, inek sütünden daha fazla laktoz, daha düşük kalsiyum ve fosfat oranları içeriyor

Bu içerik olumsuz gibi görünse de biberonla şekerli içecek kullanımını azalttığı da bir gerçektir Ancak emzirme süresi uzun olmamalı (ABD 1 yıl, WHO 2 yıl) ve gece meme verilmenin yapılmamasına dikkat edilmelidir

Anne sütü ile beslenmenin tercih edilmesinin bir özelliği de biberonla beslenmede şeker katkılı içeceklerin kontrollü kullanımları gerekiyor

Ülkemizde ballı emzik kullanımı ve bol şeker içerikli biberonla gece beslemeleri sıkça görülüyor Biberon çürüğü de yine ülkemizde sık rastlanan bir durumdur Alınan gıdaların ağız ortamını pH sını düşürmeleri çürük yapıcı etkilerini arttırdığı için özellikle dikkat edilmelidir

MEYVE SULARINA DİKKAT!

Meyve suları, hafif içecekler ve sirke içinde bulunan asidik yapıdan ötürü, tüketilirken kontrollü olunması gereken içecekler arasında yer alıyor

Özellikle diş yüzeylerin erozyon oluşturabilen bu tür içeceklerin tüketimi, çürük açısından yaşla artan olumsuz özellikler taşıyor

Kolalı içecek kullanımı sonrası ilk bir saat içerisinde erozyon oluşturabilecek olumsuz ortam etkisi, süt ve peynir gibi yiyeceklerin tüketilmesi ile azaltılabiliyor Bu tip kolalı içecek ve meyve sularının meyvenin kendisine göre eroziv etkileri açısından çok daha zararlı oldukları unutulmamalıdır

Besinlerin çürük yapıcı etkileri, hazırlanma biçimlerine, dişlerin üzerinde durabilme sürelerine göre de değişebiliyor Rafine ürünler hazırlanma yöntemleri açısından daha çürük yapıcıdır

Karamela, lokum diş üzerinde uzun süre kalabilen şekerlerin çürük yapıcı etkileri artıyor Çürük riski, karbonhidrat alımı öğün aralarında da olduğunda daha fazla oluyor

Genellikle öğün aralarında karbonhidrat içeriği ve glisemik indeksi yüksek besinler tüketiliyor

Atıştırma sıklığı ile çürük oluşumu arasında pozitif bir ilişki bulunuyor

Genel olarak bakıldığında 5 yaşına kadar çocukların yüzde 60 ının 1 ya da daha fazla çürük veya restorasyonlu diş taşıdıkları belirtiliyor

ÖKSÜRÜK ŞURUPLARI DA DİŞLERİ ÇÜRÜTÜYOR

Glisemik İndeks (Gİ) yenilen herhangi bir besinin kan şekerini yükseltme yeteneği olarak tarif ediliyor Gİ düşük besinler, bireylerin daha uzun süre tok kalmalarını sağlıyor

Ancak besinin Gİ değerini etkileyen birçok etken bulunuyor Bunlar besinin içerisindeki nişasta miktarı, posa türü, pişirme ve hazırlama şekli, protein ve yağ miktarı gibi Öğünlerde ve öğün aralarında glisemik indeksi düşük ürünler tercih edilmesi gerekiyor Bu hem sık acıkmayı önleyecek hem de çürük riskini düşürecektir Öğün atlanması, doğrudan rafine karbonhidrat tüketimini etkiliyor

ABD de DMF(çürük,kayıp,dolulu diş) indeksi ile öğün aralarında şeker içerikli atıştırmalarla doğrudan ilişki olduğu gösterildi Kısaca çocuklara kahvaltı bilincinin verilmesi, yüksek kalorili gıda alımlarını ve kötü beslenmelerini engelleyerek ağız sağlıklarını olumlu etkileyecektir

Tatlandırılmış şurup formunda ilaçları sık kullanan çocuklarda da çürük sıklığı artar Kullanım sonrası ağzın çalkalanması önerilmelidir Sonuç olarak sosyoekonomik faktörlerin de diş çürüğünde etkili olduğu bilinmektedir Çürük sonucu diş kayıpları ortodontik sorunları da beraberinde getirecektir Kötü beslenmenin olası etkilerinden korunabilmek için her tür ağız hijyeni girişiminin yapılması önemlidir

En basit ve ucuz yöntem ise kuralına uygun olarak yapılan diş fırçalanması işlemidir

Yazan: Prof Dr Gamze AREN
(İstanbul diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti AD)

Kaynak : Baypostacom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.