|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bildiğimiz, dişler, doğru, için, sağlıklı, yanlışlar |
![]() |
Sağlıklı Dişler İçin Doğru Bildiğimiz Yanlışlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sağlıklı Dişler İçin Doğru Bildiğimiz Yanlışlarİnek sütü kalsiyum, fosfor, kazein gibi hepsi çürük önleyici etkiye sahip olan maddeleri içeriyor ![]() ![]() Tahıllı yiyecekler çiğneme işlevini uyararak tükürük salgısını arttırdıkları için çürük önleyici etkilere sahip ![]() ![]() WHO tarafından yapılan açıklamalara göre sık meyve tüketimi ile gelişimsel diş çürüğü arasında belirgin bir ilişkinin bulunmuyor ![]() ![]() Rafine edilmemiş bitkilerde bulunan organik ve inorganik fosfatın çürük önleyici etkileri yapılan çalışmalarda gösterildi ![]() Siyah çay ekstresi plaktaki fluorid içeriğini arttırmasından ötürü şekerden zengin bir diyetin çürük yapıcı etkisini azalttığı belirtildi ![]() ![]() Aslında insan sütü, inek sütünden daha fazla laktoz, daha düşük kalsiyum ve fosfat oranları içeriyor ![]() Bu içerik olumsuz gibi görünse de biberonla şekerli içecek kullanımını azalttığı da bir gerçektir ![]() ![]() Anne sütü ile beslenmenin tercih edilmesinin bir özelliği de biberonla beslenmede şeker katkılı içeceklerin kontrollü kullanımları gerekiyor ![]() Ülkemizde ballı emzik kullanımı ve bol şeker içerikli biberonla gece beslemeleri sıkça görülüyor ![]() ![]() ![]() MEYVE SULARINA DİKKAT! Meyve suları, hafif içecekler ve sirke içinde bulunan asidik yapıdan ötürü, tüketilirken kontrollü olunması gereken içecekler arasında yer alıyor ![]() Özellikle diş yüzeylerin erozyon oluşturabilen bu tür içeceklerin tüketimi, çürük açısından yaşla artan olumsuz özellikler taşıyor ![]() Kolalı içecek kullanımı sonrası ilk bir saat içerisinde erozyon oluşturabilecek olumsuz ortam etkisi, süt ve peynir gibi yiyeceklerin tüketilmesi ile azaltılabiliyor ![]() ![]() Besinlerin çürük yapıcı etkileri, hazırlanma biçimlerine, dişlerin üzerinde durabilme sürelerine göre de değişebiliyor ![]() ![]() Karamela, lokum diş üzerinde uzun süre kalabilen şekerlerin çürük yapıcı etkileri artıyor ![]() ![]() Genellikle öğün aralarında karbonhidrat içeriği ve glisemik indeksi yüksek besinler tüketiliyor ![]() Atıştırma sıklığı ile çürük oluşumu arasında pozitif bir ilişki bulunuyor ![]() Genel olarak bakıldığında 5 yaşına kadar çocukların yüzde 60 ının 1 ya da daha fazla çürük veya restorasyonlu diş taşıdıkları belirtiliyor ![]() ÖKSÜRÜK ŞURUPLARI DA DİŞLERİ ÇÜRÜTÜYOR Glisemik İndeks (Gİ) yenilen herhangi bir besinin kan şekerini yükseltme yeteneği olarak tarif ediliyor ![]() ![]() Ancak besinin Gİ değerini etkileyen birçok etken bulunuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ABD de DMF(çürük,kayıp,dolulu diş) indeksi ile öğün aralarında şeker içerikli atıştırmalarla doğrudan ilişki olduğu gösterildi ![]() ![]() Tatlandırılmış şurup formunda ilaçları sık kullanan çocuklarda da çürük sıklığı artar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En basit ve ucuz yöntem ise kuralına uygun olarak yapılan diş fırçalanması işlemidir ![]() Yazan: Prof ![]() ![]() (İstanbul diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti AD) Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
|