![]() |
Anne Adaylarına Beslenme Tavsiyeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anne Adaylarına Beslenme TavsiyeleriAnne adaylarına beslenme tavsiyeleri Bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesinin annenin sağlığı ve beslenmesi ile doğru orantılı olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Yıldız Arslan, "Anne adayları, ilk aylarda görülen bulantı ve kusmaya karşı, galete, grisini, peynir ve salatalık tüketmeli, çok yağlı, bahartlı, kükürtlü yiyeceklerden uzak durmalı" dedi ![]() Gebelik öncesi vücudun besin ihtiyacını dengede tutmanın, aynı zamanda bebeğin normal büyüme ve gelişmesini sağlamak için önemli olduğuna dikkat çeken Fatma Yıldız Arslan, "Besin gereksinimini karşılamak, bebeğin gelişiminin yanı sıra anne sağlığı içinde önem taşıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlıklı beslenmenin faydaları Arslan, anne adayının doğru beslenmemesi durumunda düşük ağırlıklı doğum, ölü doğum, bedensel ve zihinsel özürlü doğumlar ve düşükler gibi tehlikelerle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, "Kendi sağlığında da kansızlık, tansiyon problemleri, su tutumunun artması, kemik ve diş problemleri, zayıflama ve aşırı kilo alma gibi problemler görülüyor ![]() ![]() ![]() Diyetisyen Arslan, normal kilodaki bir anne adayının gebelik sırasında ortalama 9 - 13 kilogram arasında almasının uygun olduğunu belirterek, "Gebeliğin ilk üç ayında kilo alımının 0 ![]() ![]() ![]() ![]() Anne adaylarına tavsiyeler Diyetisyen Arslan'ın annelere yönelik tavsiyeleri ise şöyle: * Düzenli beslenin ve yemek saatlerini aksatmayın ![]() * Günde en az 15 dakika-yarım saat arası yürüyüş yapın ![]() * Yemeklerden sonra bir süre dinlenmeyi unutmayın ![]() * Özellikle ilk aylarda sık görülen bulantı ve kusma durumlarında galete, grisini, peynir, salatalık gibi besinler fayda sağlayacağı için tüketmeye özen gösterin ![]() ![]() * Makarna, sebze gibi yiyecekleri haşlandıktan sonra suyu dökülmeden tüketin ![]() * Hazır gıdalardan kaçının (hazır çorba, hazır meyva suyu vs ![]() ![]() ![]() * Mevsimi olmayan sebze ve meyvelerden kesinlikle uzak durun ![]() * Bu dönemlerde sık görülen kabızlığın önlenmesi için bir bardak ılık suyun içine bir tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edip için ![]() ![]() ![]() * Meyveleri kabuklarını soymadan yemeye çalışın ![]() * Salam, sucuk, sosis gibi katkı maddeleri çok bulunan yiyecekleri fazla tüketmeyin ![]() * Mutlaka iyotlu tuz kullanın ![]() ![]() * Bir günde ortalama 3 su bardağı süt veya yoğurt; 3 kibrit kutusu peynir, 1 haşlanmış yumurta; 3 köfte büyüklüğünde et, tavuk veya balık; 1 porsiyon kurubaklagil veya pilav makarna; 6 - 7 ince dilim ekmek; 3 porsiyon sebze yemeği; 3 - 5 porsiyon meyve yiyin ![]() * Kilo fazlası varsa yağda kızartmalar, hamur işleri, ağır tatlılardan uzak durun ![]() * Günde ortalama bir silme avuç kuru yemiş (fındık, fıstık, ceviz) tüketin ![]() |
![]() |
![]() |
|