07-23-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şeker
Şeker, şeker pancarının fabrikalarda işlenerek şeker kısmının ayrılmasıyla elde edilir Buna göre, pancar doğal besin olmasına karşın, şeker saf besindir Şeker saf enerji kaynağı sayılır Ancak, şeker tek başına alındığında protein, vitaminler ve madenler olmadığından vücutta şekerden enerji oluşamaz Bu nedenle "şeker boş kalori kaynağıdır" Özellikle küçük çocuklara şekerli mamalar çok verildiğinde, büyüme ve gelişme durur ve çocuk hastalanır Bu hastalığa kuvaşiorkor "şeker bebeği" denmiştir Ağzımızdaki mini canlılar da şekeri çok severler Özellikle, sık aralıklarla şeker aldığımızda, bu mini canlılar şekeri yiyerek asit yaparlar Bu asit de dişleri çürütür Bu nedenle, özellikle dişlerin sürme zamanlarında ve gelişme çağında şekerin çok ve sık tüketilmesi diş çürüklerinin başta gelen nedenidir Şeker; un, yağ, ceviz, fıstık, kaymak gibi besinlerle karıştırılıp kalori değeri çok yüksek tatlılar yapılır Şekerlemelerin esası da şekerdir Tatlı ve şekerlemeler zevkle sevilerek yenir Böylece kişi farkında olmadan harcadığından çok kalori alır ve şişmanlar Şişmanlık bir çok hastalığa zemin hazırlar Şekerin zehir etkisi yapmaması için dengeli ve yerinde kullanılması gerekir Yediğimiz ekmek de sindirildiğinde şekere çevrilir Bu nedenle, insanın şeker gereksinmesi yoktur Tatlı tat arzumuzu doyurmak için enerji alımımızı artırmamak koşuluyla şekerden yapılan tatlılardan yiyebiliriz Beden hareketi az olanlar, ağır tatlılardan sakınmalıdırlar Bebekler, şekere alıştırılmamalıdırlar Şeker ve tatlı yendikten sonra ağız iyice yıkanmalı ve dişler hemen fırçalanmalıdır Şekerleme ve tatlılar sık aralıklarla yenmemelidir Özellikle, yaşlı bedensel hareketi az olan kişiler için en uygun tatlılar sütlü tatlılardır Bu tatlılar, hem tatlı yeme isteğimizi karşılar, hem de kemik sağlığı için gerekli kalsiyum, protein ve B vitaminlerini sağlar Meyveli tatlılar ile, aşure de ağır tatlılara göre daha az kalori verdiklerinden ve besin değerleri daha yüksek olduğundan hareketi az olanlar için uygundur Tatlı yerine yoğurt ve meyve yenmesi daha sağlıklı bir uygulamadır Kaynak : Genel Beslenme (Ayşe Baysal)
Kaynak: Hekimce
|
|
|