Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kanser, kızartma, riski, yapanda

Kızartma Yapanda Kanser Riski

Eski 07-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kızartma Yapanda Kanser Riski





Sürekli kızartma yapan kadınlarda uçucu maddeler nedeniyle akciğer kanseri, yüksek sıcaklıkta kızartılan et dolayısıyla da kalp hastalıklarının arttığı görüldü


Evlerinizi boyatırken sağlığınızdan olmayın!Menopoz bir "hastalık"Orgazm diyeti cinsel arzuyu artırıyorDiyabetten korunmak için ne yapabilirim?Floresan baş ağrısı yapıyor

Çin ve Tayvan'da yapılan araştırmalarda, sürekli kızartma yapan kadınlarda uçucu maddeler nedeniyle akciğer kanseri, yüksek sıcaklıkta kızartılan et dolayısıyla da kalp hastalıklarının arttığı görüldü



İzmit Belediyesince Yunus Emre Kültür Merkezinde düzenlenen "Bitkisel Atık Yağların Geri Dönüşümü" konulu panelde konuşan Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Nilgün Akın, bitkisel atık yağların insan sağlığına olumsuz etkilerini anlattı



Zeytin, ay çiçeği, mısır ve pamuktan üretilen bitkisel yağların kızartmalarda kullanıldıktan sonra kimyasal değişime uğradığını ifade eden Akın, atık kızartma yağlarının insan sağlığına zararları olduğuna dikkati çekti



Kızartmada kullanılan bitkisel yağın renginin koyulaştığını, akıcılığının azaldığını dile getiren Akın, şöyle devam etti:



"Çin ve Tayvan'da yapılan araştırmalarda, sürekli kızartma yapan kadınlarda yağdan kaynaklı uçucu maddeler nedeniyle akciğer kanseri, yüksek sıcaklıkta kızartılan et dolayısıyla da kalp hastalıklarının arttığı görülmüştür



Patates kızartmalarında da nişasta ve yağın reaksiyonu sonucu kanserojen etki görülebiliyor 170 derecenin altında yapılan patates kızartmasında bu kanserojen etki görülmüştür Kızartma içinde, kopmuş yağ zincirindeki kutupların ölçülmesi toplam polar madde (TPM) ölçümü olarak adlandırılır TPM oranı yüzde 25'in üzerinde olursa sağlığa zararlıdır



Bu oran Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 2007 yılındaki tebliğinde belirtilmiştir



Bu ölçüme gerek duyulmadan yağın renginin koyulaşması, kötü kokması, kıvamının artması ve köpürmesi yağın atık hale geldiğini belirler Ay çiçeği yağı da en fazla 3 kez kullanılmalıdır"



Yılda 350 bin ton atık yağ



KOÜ Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr Mustafa Çanakçı da bitkisel atık yağların geri kazanımında Avrupa ülkelerinden örnekler verdi



Atık yağların ev akarına boşaltılmasıyla kanalizasyon hatlarının tıkandığını, bu yağların arıtma tesislerine zarar verdiğini, denizi ve akarsuları kirlettiğini bildiren Çanakçı, ABD ve Avrupa ülkelerinde atık yağların toplanarak biyodizel üretiminde kullanıldığını belirtti



En yaygın uygulamanın Avusturya'da görüldüğünü ifade eden Çanakçı, bu ülkede 600 civarında atık yağ toplayan şirketin faaliyet gösterdiğini vurguladı



Türkiye'de yılda 15 milyon ton bitkisel yağ tüketildiğini ve 350 bin ton atık yağ oluştuğunun sanıldığını ifade eden Çanakçı, bazı belediyelerin atık yağların konutlardan toplanması çalışmalarına başladığını kaydetti



CNNTURK
Kaynak: Ekolay

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.