Cümle Vurgusu-Nedir |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cümle Vurgusu-NedirSözcük vurgusunda belirttiğimiz gibi, cümle içinde ya·da sözcük öbeğinde bir sözcüğün ötekilere oranla daha baskılı bir biçimde söyleme ve seslendirme işine vurgu diyoruz Cümle içinde birsözcüğü ya da öbeği ötekilere göre farklı söyleme, onu önemsemenin sonucudur önemsediğimiz ögeyi, vurgulamanın ya da belirtmenin biryolu, onu yükleme yaklaştırmaktır Bunun dışında ögeleri yerli yerinetam oturmuş, düz bir cümlede vurguyu genellikle yüklemin kendisi, kimileyin de zaman bildiren Zarf tümleci üzerine çeker ![]() Cümlede sözcüklerin dizilişini bozmadan, değiştirmeden de cümleye değişik anlam katarız Buna duyuş vurgusu adını verenler devar Diyelim ki şöyle bir cümlemiz var: Ben size orada gerçeğiaçıklayacağım Bu cümleyi olduğu gibi, dümdüz söylersek,sözcüklerin anlamı dışında karşınızdakine bir şey düşündürüp sezdirmeyiz Oysa cümleyi oluşturan kimi sözcükleri ve bunların kimihecelerini vurgulayarak söylersek cümlenin anlamında ve duygusal tonunda birtakım değişmeler yaparız Ben size orada gerçeğiaçıklayacağım (Başkası değil, açıklama işini ben yapacağım ) Bensize orada gerçeği açıklayacağım (Başka birisine değil, sizeaçıklayacağım ) Ben size orada gerçeği açıklayacağım (Başka biryerde değil, orada açıklayacağım Ben size orada gerçeğiaçıklayacağım (Başka bir şeyi değil, gerçeği açıklayacağım![]() ) Bensize orada gerçeği açıklayacağım (Açıklama işini mutlakayapacağım )Kaynak:mitoloji info |
|
|
|