![]() |
Ağız - Boğaz Hastalıkları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ağız - Boğaz HastalıklarıAçıklama : Bu bölümde tavsiye edilen sifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çay gibi demletilir, 2 - 3 bardak balla içilir ![]() Damıtılmıs bitki suyu birer kahve fincanı içilir ![]() bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir ![]() ![]() yapılır, kaynatılır buharı nefes yolu ile içe çekilir ![]() Ab dest bozan otu (çalı) : Kökünden yapılan çay birer saat ara ile on iki kasık içilir ![]() Ada çayı : 100 gram kaynar suda 4 gram yaprak yarım saat bekletilir, sonra gargara seklinde kullanılır ![]() Adasoğanı : Suyundan içilir ![]() Ağulu kök : Boğaza sürülür ![]() Ahududu : Suyu ile gargara yapılır ![]() Akdiken (geyikdikeni) : Haslanır, suyu ile gargara yapılır ![]() Akgünlük sakızı : Macunu yenir ![]() ![]() ![]() Altın : Altın tozu bazı ilaçların içine katılarak kullanılır ![]() Altın kökü (ipeka) : Kökünün çayı içilir ![]() Amerikan çayı : 4 gramının çayı içilir ![]() ![]() Anason : Çayı içilir ![]() ![]() Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir ![]() ![]() ![]() Arek (yabani hurma) : Ağızda çiğnenir ![]() Arpa : Gargara yapılır ![]() Avrupa siklamesi : Surubu içilir ![]() Ayva : Surubu içilir ![]() Badem ve yağı : Yenir, Surubu içilir, Yağı sürülür ![]() Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, serbeti içilir ![]() ![]() Ballıbaba : Surubu içilir ![]() Besparmak otu : 25 gram kökünün surubu içilir ![]() ![]() Biber ve fidesi : Sirkenin içinde bekletilir, hem içilir, hem gargara yapılır ![]() Biberiye (kusdili) : Çayı ve suyu hem içilir, hem gargara yapılır ![]() ![]() Böğürtlen : 20 gram yaprak, bir litre suda haslanarak, gargara yapılır ![]() Büyük ebegümeci : Gargara yapılır ![]() ![]() Büyük papatya : Suyu içilir ![]() Ceviz : Yaprağı haslanır, suyu ile gargara yapılır Yağı kullanılır ![]() ![]() Ciğer otu : Çayı içilir ![]() Çakal eriği : Çayı içilir ![]() Çasur : Çayı içilir ![]() Çemen otu : Kuru dal çiçek ve yapraklarının, çayı içilir ![]() Çörek otu : Macunu yenir ![]() ![]() ![]() ![]() Çuha çiçeği : Suyu içilir ![]() Darı fülfül (uzun biber) : 2, 5 gramının surubu içilir ![]() Dut (beyaz dut) : Kabuğu ve yaprağı demletilir, suyu ile gargara yapılır ![]() Düğmelice süpürge : Çayı içilir ![]() Esek kulağı : 50 gramı 1 litre suda demletilir, fincanla içilir ![]() Esek marulu : Suyu, burna çekilir ![]() Fesleğen (reyhan otu) : Çayı içilir ![]() Fıstık : Ağız kokusu için yesil kabukları yenir ![]() Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir ![]() ![]() Gül : Kurutulmus gül yaprakları balla macun yapılır yağı ve tozu kullanılır ![]() ![]() Hardal (siyah) : Macunu yenir ![]() ![]() Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Suyu ile gargara yapılır, Çayı içilir ![]() Hazenbel : Çayı içilir ![]() Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir ![]() Hindistan cevizi büyük : Ağız kokusu için yenir ![]() Hindistan cevizi küçük : Ağız kokusu için ağızda çiğnenir ![]() Hindiba (Frenk salatası) : Çayı içilir Hint narı : Sirke ile kaynatılıp gargara yapılır ![]() Hurma : Azı sifa, çoğu gıdadır ![]() Hünnap : Kekik suyu ile çayı içilir ![]() Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir ![]() ![]() Itır çiçeği : Surubu ile mazmaza yapılır ![]() ?ncir : Suyu ile gargara yapılır ![]() ![]() Kadın tuzluğu (sarı çalı) : Yapraklarının çayı içilir ![]() ![]() Kafur ağacı : Menekse ve sarı nilüfer yağı ile kullanılır ![]() Kakule : 6 gram yenir ![]() Kantaron (sarı) : Macunu yenir ![]() ![]() Kara dut : Surubu ile gargara yapılır ![]() ![]() Kara kafes : Kökünden elde edilen mayi ve merhemi kullanılır ![]() Karabas lavanta çiçeği : Macunu yenir ![]() ![]() ![]() Karabiber : Balla macun veya serbeti yapılır ![]() Karamuk (sarı ağaç) : Kabuğu kaynatılıp suyu ile gargara yapılır ![]() Karanfil : Ağızda çiğnenir ![]() Kasık otu : Surubundan iki - üç yemek kasığı alınır ![]() ![]() gargara yapılır ![]() Kaymak : Yenir ve sürülür ![]() Kaz ayağı : Yaprak ve çiçeklerinin çayı içilir ![]() Kebabiye : Ağızda çiğnenir ![]() Kebere (kedi tırnağı) : Çayı içilir ![]() Keçi sakalı : Çayı içilir ![]() Kedi otu : Kurusunun 4 gram tozu, 8 gram sekerle yenir ![]() Kekik : Macunu yenir ![]() ![]() ![]() Kereviz : 40 gramı balla macun yapılır yenir ![]() Kına : Sıcak olarak gargara yapılır ![]() Kına çiçeği : Çiçeği toz haline getirilir macunların içine katılarak kullanılır ![]() Kızıl ağaç : Kabuklarının kaynatılması ile elde edilen mayi ile gargara yapılır ![]() Kızılcık : Yenir ![]() Köpek dili : Suyu ile gargara yapılır ![]() ![]() Kus tırnağı : Çayı içilir ![]() Kusburnu (yabani gül) : Macunu yenir ![]() ![]() Lahana : Boğaza yaprağı sarılmalıdır ![]() Limon : Suyu ile gargara yapılır ![]() ![]() Limon tuzu : Ağızdaki kokularını giderir ![]() Manisa lalesi : Taze yapraklarından elde edilen suyu kullanılır ![]() Maydanoz : Çayı içilir ![]() Melekotu : Suyu ile gargara yapılır ![]() ![]() Menekse : Çayı içilir ![]() Merkep turuncu : Kabuğu ağızda tutulur ![]() Mese ağacı : Suyu ile gargara yapılır ![]() ![]() Meyan kökü : Macunu yenir ![]() ![]() Mine çiçeği : Suyu ile gargara yapılır ![]() Misk otu (bostan karanfili) : Çayı içilir ![]() Misvak : Gül suyu ile ıslatılarak kullanılır ![]() Mor menekse : Çiçeklerinin çayı içilir ![]() Muz : Balla yenir ![]() Mürsafi : 10 gram balla içilir ![]() Mürver ağacı : Çayı içilir ![]() Nane : Macunu yenir ![]() ![]() Nar : Suyu balla içilir ![]() ![]() ![]() Nisasta : Seker ve badem ile, sıcak olarak içilir ![]() Oğulotu (melisa) : Macunu yenir ![]() ![]() ![]() Okaliptüs (sıtma ağacı) : Yaprağının buğusu yapılır ![]() Ödağacı (udi hindi) : Tozu burna çekilir ![]() Pancar : Taze çıkarılmıs suyu ile gargara yapılır ![]() Papatya : Macunu yenir ![]() ![]() ![]() Parsamba : Yaprağının çayı içilir ![]() Patlangıç : Çiçeklerin demletilmis suyuyla gargara yapılır ![]() Patlıcan : Sapının kurutulmusunun, suyu ile gargara yapılır ![]() Poligala (süt otu) : Yenir ![]() Rezene : Macunu yenir ![]() ![]() ![]() Sakız ağacı sakızı : Yutulur ![]() Sakız otu : Beyaz sakızı yutulur ![]() Sanginar : Kökünün suyu ile gargara yapılır ![]() Sarısabır : Suyu ile gargara yapılır ![]() Sığırdili : Çiçeklerinin çayı ve suyu kullanılır ![]() Sırça otu (yapıskan otu) : Suyu ile gargara yapılır ![]() Sinameki : Macunu yenir ![]() ![]() Sinirli ot : Suyu ile gargara yapılır ![]() Su kamısı : Külü ağız yaralarına sürülür ![]() Sakayık (ayı gülü) : Her gün 2 gram demletilerek gargara ve buğusu yapılır ![]() Sap : Suyu ile gargara yapılır ![]() Seker : Badem ile içilir ![]() Simsek ağacı (çulak ağacı) : Suyu ile gargara yapılır ![]() Tanbul ağacı : Yaprakları Ağızda çiğnenir ![]() Tarhun : Ağızda çiğnenir ![]() ![]() Temir Hindi (Hint hurması) : Suyu içilir ![]() Tere otu ve tohumu : Macunu yenir ![]() ![]() Turp : Suyu ile gargara yapılır ![]() Turunç : Meyvesi, çiçekleri, yaprakları ve meyve kabukları kullanılır ![]() Üzerlik tohumu : Macunu yenir ![]() ![]() Üzüm : Yenir ![]() Venüs saçı (baldırıkara) : Çayı ve içilir ![]() Yaban mersini : Çayı içilir ![]() Yabani elma : Tohum ve yapraklarının çayı ve suyu içilir ![]() ![]() Yabani havuç : 2 gram içilir ![]() Yabani sarmasık : Çorbası içilir ![]() Yavsanotu (yarpuz - filiskin) : Yabanisi ağızda çiğnenir ![]() ![]() ![]() Yulaf : Yenir ve samanının çayı içilir ![]() Yumurta : Sarısı içilir ![]() Zencefil : Çayı içilir ![]() Zeytin ve yağı : Yaprağı suyu ile gargara yapılır ![]() dır |
![]() |
![]() |
|