![]() |
Kahve Ve Çaylar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kahve Ve ÇaylarKahve Günde 4-5 fincandan fazla alındığında kalp ritmini bozabilir, bağırsaklarda kolit atakları başlatabilir, kandaki yağ oranında artış, karaciğerde yorgunluk yapabilir ![]() ![]() Ayrıca kahvenin midenin boşalmasını sağlayan bağırsak hareketlerim artırıcı bir özelliği de vardır ![]() yemeklerin daha çabuk sindirilmesini sağlar ![]() altında yatan nedenlerden biri de budur ![]() ![]() Ayurveda çok fazla kahve tüketimini tercih etmemekle birlikte, Kapha beden tiplerinin kahveyi az miktarda ve makul ölçülerde tüketebileceğini kabul eder ![]() ![]() Adaçayı Üç beden tipi için de faydalıdır ![]() ![]() ![]() Yapısında doğal olarak bulunan bazı Maddeler, özellikle bayanlar için, hormonal açıdan çok yararlıdır ![]() Östrojene benzer etkiler içerdiğinden erkeklerin çok fazla miktarda ve uzun süre içmesi önerilmez, içinde doğal uyarıcı maddeler olduğu için gündüz saatlerinde içilmeli, akşam yatarken içilmemelidir, fazlası uykuyu kaçırabilir ![]() ![]() Boğaz enfeksiyonlarında gargara yapmakta kullanılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ingilizce'de bu bitkiye, sage tea adı verilmiştir ![]() ![]() kişinin ruhsal açıdan daha Pozitif olmasına yardımcı olduğuna inanılır ![]() Anason Vata larda ve Pitta larda faydalıdır ![]() ![]() ![]() Menopoz öncesi ve östrojen eksikliği bulgularım rahatlatıcı özelliği vardır ![]() kaynar suda demlenerek içilir ![]() Biberiye Sıcak su içine konur ![]() ![]() ![]() Yurtdışında yapılan bazı araştırmalarda vücuttan iyi bir toksin atıcı olduğu ve bazı Kanser türlerine karşı koruyucu etkisi bulunduğu gözlemlenmiştir ![]() Bitki çayları Son yıllarda damak zevkimize uygun yiyeceklerin yenmesine, lezzetli çayların veya Sıvıların içilmesi de eklendi ![]() Gittikçe artan bir sıklıkta şekerli, asitli, katkı maddeli, boyalı içecekleri içer olduk ![]() doğadaki özgün aromalardan ve tatlardan yeterince zevk alamaz hale geldik ![]() Hiç siyah çay; kahve; boyalı, şekerli ve gazlı meşrubatlar dışında ara sıra Bitki çayı içmeyi denediniz mi? Bu Bitkiler, doğanın birer hediyesidir ![]() ![]() Bazılarının toksin atıcı etkisi vardır, bazılarının ise boşaltıcı, sindirim sistemini rahatlatıcı ve gevşetici ![]() Doğada bazı bitkiler zayıflamaya, bazıları su tutmaya yöneliktir ![]() ![]() Örneğin adaçayı ve şahtere gibi bitkiler kaynatılmamalıdır ![]() fazla kaynatılın ca zararlı hale gelebilir, Adaçayı üç Dakikadan fazla kaynatılırsa yararlı özelliklerini kaybeder ![]() Bu Bitki, demlenmelidir ![]() ![]() Ihlamur, havlıcan, zerdeçal bu tip Bitkilere örnektir ![]() ![]() iki veya üçten fazla bitkiyi aynı zamanda karıştırıp kullanmak özel durumlar dışında pek doğru değildir ![]() Funda Genelde piyasada satılan karışım halindeki birçok zayıflama çayının içinde bulunur ![]() ![]() Yağları eritmek için tok karna 1 -2 fincan içilir ![]() içildiğinde kabızlık yapabilir ![]() Hibiskus (hatmi) Kuşburnuyla ilgisi yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle öksürük ve soğuk algınlığında yararlıdır ![]() ![]() Oldukça ekşi bir tadı vardır ![]() Havlıcan Kapha´lara ve Vata´lara faydalıdır ![]() ![]() ![]() Ihlamur Halk arasında çok sevilen ve tüketilen bir bitkidir ![]() ![]() ![]() Idrar söktürücüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Isırgan otu Bağışıklık sistemim kuvvetlendirir ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynatılması gerekir ![]() ![]() ![]() Sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarında iyi bir yardımcıdır ![]() ![]() Lavanta Tek başına kullanılmaz ![]() ![]() ![]() Diğer çaylara eklendiği takdirde sinir sistemini rahatlatır ![]() ![]() Melisa Bütün beden tipleri için faydalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() çarpıntı gibi şikayetler olduğunda ve sinirsel rahatsızlıklarda yararlıdır ![]() ![]() Melisa ağacının yapraklarından elde edilen doğal haldeki Melissa officinalis dışında aynı familyadan elde edilen kültür Bitkisi çeşidine de oğulotu adı verilir ![]() Mısır püskülü/Maydanoz idrar söktürücü özelliği vardır ![]() ![]() Bir tutam mısır püskülü ile bir avuç maydanoz kaynatılarak hazırlanır ![]() Nane Sinir sistemine yararlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Nane özellikle sinir sisteminin ve kalbin dostudur ![]() konarak içilmelidir ![]() ![]() ![]() Vata lar biraz şekerli ve limonlu, Kapha'lar ise az limonlu ve şekersiz içmelidir ![]() Kuru nanenin yaprakları kaynatılarak aroması çıkarılır ![]() ![]() Papatya Asırlardır halk arasında yaygın olarak kullanılır, doğal bir idrar yolları antiseptiğidir ![]() ![]() Sindirimde rahatlık sağlar, zayıflamaya yardımcı çaylar arasındadır, ağrı kesici etkisi vardır ![]() Rezene Sindirim sistemini rahatlatır ![]() ![]() sadece rezene çayı içmekle bile önemli bir rahatlama sağlandığım gözlemişimdir ![]() içilecek bir bardak ılık rezene çayı, sindirime yardım eder ![]() ![]() Kapha ların çok fazla içmesi önerilmez ![]() Kakule Osmanlı döneminde iyi kahve yapanlar, kahveyle beraber kakule de çektirirmiş ![]() ![]() 1-2 kahve kaşığı kakule sindirime çok faydalıdır ![]() ![]() Kakule dinçlik veren zararsız bir uyarıcıdır ![]() ![]() Karanfil Tansiyonu yükseltir, ağrıyı keser, ağız antisepsisini ve lokal analjeziyi sağlar ![]() ![]() ![]() Ilık su içine 3-4 tane atılarak ve 1-2 damla Limon damlatılarak içilir ![]() ![]() Kekik Kapha lar için daha yararlıdır ![]() ![]() düşük tansiyonu normale çıkarır ![]() ![]() Kök zencefil Kapha lar için uygundur, Vata lar kullanabilir, Pitta lar daha az kullanmalıdır ![]() Agni denilen sindirim ateşini artırır, bu nedenle de yağların sındirimine yardımcı olur ![]() ![]() Hazmı kolaylaştırır ![]() ![]() ![]() ![]() Üst solunum yolları enfeksiyonlarına iyi gelir ![]() ![]() ![]() Kök zerdeçal Uzakdoğu da zencefil gibi yaygın kullanılan bir baharattır ![]() ![]() Sarılık geçirmiş kişilere ve egzamaya yatkın cildi olanlara çok faydalıdır ![]() ![]() çay olarak tüketilmeye uygun değildir ![]() ![]() bir parça Balla ka-rıştırılıp macun şeklinde tüketilebilir ![]() cilt problemlerinde ve genelde Pitta dengelenmesinde yararlıdır ![]() ![]() çünkü kirli gıdalardan, kimyasal maddelerden ve yanlış yapılan uzun diyetlerden en çok karaciğer etkilenir ![]() cilt karaciğerin aynasıdır ![]() ![]() Işte zerdeçal, karaciğerin en iyi destekleyicisi ve temizleyicisidir ![]() ![]() Kuşburnu C vitaminin uzun süre koruyabilmesinden dolayı, özellikle kışları içilen popüler bir çaydır ![]() çok düşükse dikkatli kullanmalıdır ![]() ![]() ![]() Doğu Anadolu'nun yüksek kısımlarında doğanın hediyesidir ![]() ![]() ![]() Kabızlık ve Hemoroit tedavisinde ılık lapa olarak 20-25 Dakika makat bölgesine temas ettirilerek tutulursa hemoroit plaklarını büzer ve toparlar ![]() Sarı kantaron ingilizcesi St ![]() ![]() ![]() Mide ağrılarında bir rahatlama sağlar ![]() ![]() ![]() Sinameki Senna grubu ekstreleri birçok ilacın içinde bulunur ![]() ![]() Bağırsağın villus adı verilen fırça şeklindeki hücrelerinin yapısını bozar ![]() rezeneyle karıştırılarak kullanılırsa bu etkisi azalır ![]() daha doğaldır ![]() Siyah çay Türkiye nin birçok bölgesinde aşırı miktarda, koyu demli siyah çay tüketilir ![]() içerdiği tein, kafeine benzer bir etki gösterir ve çarpıntı, sinir, mide kazınması, çabuk acıkma ve uykusuzluk yapar ![]() Ayrıca tein, diüretik , idrar söktürücü olduğundan, vücuttaki suyu da azaltır ![]() Siyah çay, demir bağlama özelliğine sahip olduğundan, aşırı ve koyu içilirse, Kansızlığa yol açabilir ![]() Bu nedenle, özellikle uzun süreli diyetlerde, çayı çok açık içmek, yemek arasında içmemek ve demir içeren gıdalarla birlikte tüketmemek, kansızlıktan korunmak için gereklidir ![]() Tarçın Hazır çekilmiş halde veya kabuk şeklinde bulunur ![]() ![]() ![]() Kabuğu kaynatıldığında, 2-3 Dakikada aromasını verir ![]() Yeşil çay Bildiğimiz normal çayın mayalanmamış, harmanlanmamış doğal şeklidir ![]() yararlı etkisinin bilimsel olarak saptanmasıyla, tüketimi ciddi şekilde artmış, çayları, tabletleri, sabunları piya-saya çıkmıştır ![]() Günde 3-4 fincan yeşil çay içmenin, uzun vadede kansere karşı koruyucu olduğu bilimsel olarak ispat edilmiştir ![]() Günde 3-4 fincan yeşil çay içmek, daha sağlıklı olmak, hastalıklara yol açan serbest radikalleri temizlemek ve vücuttan toksinleri atmak, zayıflama hızım artırmak gibi pek çok yarar sağlayacaktır ![]() Kişilerin aylık ortalama kilo kaybının, diğer kontrol gruplarına oranla daha fazla olduğu saptanmıştır ![]() bazı maddelerin yol açtığına inanılır ![]() elbette ki tesadüf değildir ![]() ![]() Genelde hiçbir bitki çayı çok acı ve koyu içilmemelidir ![]() Tatlandırıcılar Bal Doğal bir tatlandırıcıdır, fakat Balda dikkat edilmesi gereken nokta, içine konduğu Sıvı ısısının 40 C yi geçmemiş olmasıdır ![]() Eğer 40 C yi geçerse ama denilen toksin açığa çıkar ![]() ![]() Beyaz rafine şeker esmer şeker Tüm çaylarda tatlandırıcı olarak rafine beyaz şeker yerine, kuru dut gibi doğal tatlandırıcıların kullanılması karaciğer için daha sağlıklıdır ![]() Özellikle kuru dutun içindeki doğal şeker, karaciğer için oldukça faydalıdır ![]() Rafine şekerler kullanıldığında süratle kana karışır, pankreastan hızla insülin salgılanır ve kana karışan insülin, tekrar kısa süre içerisinde kan şekerini düşürür ve vücudun tatlı yeme ihtiyacı hissetmesine neden olur ![]() bir süre sonra tatlı yeme ihtiyacı doğurur ![]() ![]() Esmer şeker, beyaz şekerin alternatifidir ![]() ![]() yazın ise ılık içmelidir ![]() ![]() Eğer çay şekersiz içilemiyorsa, o zaman tatlandırıcı olarak yukarıda söz ettiğimiz gibi Bal, esmer şeker veya dut kurusu kullanılmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|