![]() |
Mutsuzluğun Pozitif Yönleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutsuzluğun Pozitif YönleriPozitif psikolojinin hayatın en iyi yönleri üzerinde durması ve insan yaşamını tatmin edici özelliği olmasıproblemleri göz ardı etmek ya da yaşanan negatif duyguları bertaraf etmek anlamına gelmiyor Pozitif psikoloji negatif duyguların insana pozitif yönde ne gibi katkılarda bulunabileceğine dair ayrıntılı ve yaratcı çözümler sunuyor ![]() "Bütün duyguların hayata uyarlanabilir faydaları vardır" Charles Darwin (1809-1882) Nobel ödüllü psikolog Joe Forgas ve bilim adamı Daniel Kahneman tarafından yapılan bu kaydadeğer çalışma ister pozitif ister negatif olsun bütün duyguarın kararlarımızı ve zihnimizi etkilediğini ispatladıNeden mutsuzluğu yararlı birşeye dönüştürebileceğimiz üzerinde değil de onu yenmemiz gerektiği üzerinde duruyoruz? Forgas'ın yaptığı araştırma mutsuzluğun bireysel düzlemde ve bireyler arası ilişkilerde faydalı olabileceğini dört farklı maddede açıklıyor Mutsuzken daha dikkatli oluyoruz Çalışma kapsamında Forgas bir hediyelik eşya dükkanının müşterilerine işlerine yaramayan kaç ürünü hatırlayabildiklerini sordu ![]() ![]() ![]() Mutsuzluk daha inandırıcı tezler sunmamıza yardım ediyor Forgas belli bir konu üzerinde mutlu ve mutsuz katılımcıların inandırıcı argümanlar sunduğu başka bir çalışma yaptı Tartışma bağımsız üniversite öğrencileri ve bilim adamları tarafından değerlendirildi ![]() ![]() Mutsuzluk basmakalıplıktan uzaklaştırıyor Önceki çalışmalar mutsuzluğun bireysel düzlemde insana nasıl fayda sağlayabileceğini inceliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Mutsuzluk sosyal etkileşimi kolaylaştırıyor Bir grup insanla karşılaştığınızda grubun dışında kaldığınızı hissettiğinizde ne yaparsınız? Bu duruma üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin adaptasyon sürecinde veya bir insan yeni bir gruba katıldığında rastlanabilir ![]() ![]() ![]() Sonuç Üzüntünün insanları hayatın zorluklarıyla daha kolay başa çıkmasını ve daha büyük başarılara teşvik etmesini belirtmek için sürekli tekrarlanan "beni öldürmeyen her şey beni güçlendirir" ilkesini benimsemek yerine mutsuzluğun bize kazanımlar sağladığını gösteren bilimsel bulguları benimsemeliyiz Pozitif psikoloji bir mutluluk arayışı değildir sadece ![]() ![]() -Alıntı- |
![]() |
![]() |
|