Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgi, etkileri, genel, mürverler, tıbbi

Mürverler Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri

Eski 07-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mürverler Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri





Orjinal Adı Sambucus türleri

Hanımeligiller familyasındaki 20 kadar ağaç, çalı ya da otsu bitki türünün ortak adı Mürver'dir Bu türlerin çoğu her iki yarıkürenin ılıman iklim kuşağında, bu arada Türkiye'deki ormanlarda doğal olarak yetişmekte ve pek çok yerde de süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir Konumuzu ilgilendiren ve tıbbi etkileri birbirine çok benzeyen iki mürver türü vardır

Bunlardan Kara (Siyah) mürver ya da diğer adıyla Patlangıç ağacı (S nigra) ülkemizde özellikle Batı ve Kuzey Anadolu'da görülen ve 4-10 m kadar boylanabilen ağaçtır Gövdesini, boz renkli ve uzun çatlaklı kabuğu örter Genellikle 5 yaprakçıktan oluşan bileşik yaprakları, karşılıklı dizilmiş durumdadır Bu yapraklar elle ovuşturulduğunda kötü kokar

Beyaz, sarımsı ya da bazen açık pembe renkli ve keskin kokulu küçük çiçekleri yayvan şemsiye ya da salkım biçimi oluşturarak açar Çiçekleri olgunlaşınca 6-10 mm çapında yuvarlak ve parlak siyah renkli meyvelere dönüşür Meyvelerin içinde kan kırmızısı meyve özü ve uzunca oval biçimli 3-4 tane tohum bulunur Ormanlık alanların funda toprağını seven kara mürver, döktüğü tohumlarıyla çoğalır

Kara mürverin çiçekleri uçucu ve sabit yağ, yapışkan bitki sıvısı, reçine, tanen ve şekerler ile samburgin ve rutin adı verilen alkaloitleri içerir Bitkinin meyvesinde doğal şekerler, meyve asitleri, tanen, C ve P vitamini, boya pigmentleri ile eser oranda uçucu yağ bulunur Mürverin kabukları da tanen, reçine, alkaloit ile valeriyen asidini içermektedir Olgun mürver meyveleri yenir Meyvenin özü bazı yerlerde şarabı renklendirmekte ve bitkinin gövde ve dalları iplik makarası yapımında kullanılır

Tibbi Etkileri ve Kullanımı
Burada kara mürverin kabuk, yaprak, çiçek ve meyvesinin tıbbi etkilerini teker teker sayarak bunlardan yararlanma yöntemlerini sunacağız:

Kabuğunun Tıbbi Etkileri:
• Müshildir
• Kusturucudur
• İdrar söktürücüdür

Yaprağının Tıbbi Etkileri:
• Müshildir
• Balgam söktürücüdür
• İdrar söktürücüdür
• Terleticidir
• Dıştan kullanıldığında cildi yumuşatıcı ve yara iyileştiricidir

Çiçeğinin Tıbbi Etkileri:
• Terleticidir
• Göğsü yumuşatır
• Nezleyi iyileştirir

Meyvesinin Tıbbi Etkileri:
• Terleticidir
• idrar söktürücüdür
• Müshildir

Bu etkilerinden yararlanmak üzere, kara mürverin çiçek ve yaprakları ilkbahar ile yazın başlarında toplanır Gölge yerde olabildiğince çabuk kurutulur Meyveleriyle bitkinin gövde kabukları yaz sonu ile sonbahar mevsiminde toplanır

Kuru çiçek ve kuru ya da yaş yapraklarının karışımından 2 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda 10 dakika süreyle demlendirilir Böylece elde edilen infüzyondan, günde üç kez birer bardak içilir Kara mürverin meyve suyunu hazırlamak için taze ve olgun meyveleri 2-3 dakika suda bekletilir Sonra bunlar elle sıkılıp süzülür Bu meyve suyunu
saklamak için 10 ünite meyve suyuna 1 ünite bal katılır ve bu karışım kaynatılır Daha sonra sıcak suyla sulandırılıp günde iki kez birer bardak olarak içilir

Bitkinin gövde kabukları kuru ya da taze yapraklarıyla karıştırılıp parçalanır Bu karışımdan 2-3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır Ateş kısılıp 10-15 dakika daha ısıtma işlemi sürdürülerek elde edilen dekoksiyon, günde iki kez birer bardak olarak içilir Cildi yumuşatıcı ve yara iyileştirici olarak dıştan uygulanır
Bodur (Cüce) mürver (S ebulus): Türkiye'nin hemen hemen tüm ormanlarında
rastlanan ve 50-200 cm boylanabilen, çokyıllık otsu bitkidir

Gövdesi yuvarlak kesitli, dik ve boydan boya çizgilidir 7-11 yaprakçıktan oluşan
bileşik yaprakları karşılıklı dizilmiştir Salkım biçimi alarak yazın açan beyaz çiçekleri acı badem gibi kokar Meyvesi parlak siyah renkli ve yuvarlak olur Bodur mürverin yapraklarında uçucu yağ, şekerler ve bazı organik asitler, meyvelerinde doğal şekerler, valeriyen asidi, tanen, acı madde ile bazı boya pigmentleri bulunur Bitkinin çiçekleri, terletici ve yatıştırıcı, kökleri ile yaprakları müshil etkilerinden yararlanılmak üzere kullanılır

Bunlardan elde edilecek infüzyon ve dekoksiyonlar için yukarıdaki tarifler
aynen uygulanır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.