![]() |
Kişniş Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kişniş Genel Bilgi Ve Tıbbi EtkileriOrjinal Adı Coriandrum sativum Diğer Adları Aşotu, Kişnişotu Maydanozgiller familyasındandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alt yaprakları maydanoz bitkisininkilere benzer ![]() ![]() ![]() ![]() taşıyan kokulu, kuru meyvelere dönüşür ![]() Bol güneşli yerleri, bitek ve hafif topraklan seven kişniş bitkisi, tohumları sonbaharda ekilerek çoğaltılır ![]() ![]() Kişnişin tohumunu taşıyan meyvesinde nişasta, tanen, şekerler, sabit ve uçucu yağlar bulunur ![]() ![]() Kişniş tohumlan pastacılıkta, baharat olarak bazı çorba ile yemeklerin hazırlanmasında, içki endüstrisinde ve kişniş şekerinin yapımında kullanılır ![]() ![]() ![]() Tibbi Etkileri ve Kullanımı Eski Mısır papirüsleri, Çince ve Sanskritçe metinlerde ve hatta İncil'de sağlığa yararlı etkilerinden övgüyle söz edilen kişnişin, tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir: • Kişniş tohumları içerdiği yağlarla mideyi uyarır; iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir ![]() • Aynı nedenle mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür ![]() • Aniden başlayan mide ve karın ağrılarını bastırır ![]() • Özellikle çocuklarda diyareyi kesici etkiler yapar ![]() • Hafif yatıştırıcı etkisi vardır ![]() Kişnişin bu etkilerinden yararlanmak üzere, bitkinin çiçek şemsiyeleri yaz sonunda alınır ve tohumlarının olgunlaşması için gölgeli ve havadar yerde bir süre itekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() çiğnenebilir ![]() • Kişniş antiseptik (mikrop kırıcı) etkiler de taşır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|