Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
biberler, bilgi, etkileri, genel, tıbbi

Biberler Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri

Eski 07-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Biberler Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri





Patlıcangiller familyasındandır Anayurdu Amerika kıtası olan biberin tohumları 1493'te İspanya'ya getirilmiş ve oradan tüm dünyaya yayılarak 700 kadar türü üretilmiştir Ülkemizde de dolmalık, sivri, çarliston, süs ve domates biberi gibi türleri yetiştirilmektedir Biber genelde 30-100 cm kadar boylanabilen, tatlı ya da acı meyve veren bir ya da bazen ikiyıllık otsu bitkidir Ancak bazı yerlerde çalımsı ve hatta tropik bölgelerde ağaççık haline gelen biberlere rastlanır

Biberin oval biçimli, rengi açık yeşilden koyu yeşile ve hatta mora kadar değişen yaprakları, yaprak koltuklarında yaz aylarında açan beyaz renkli küçük çiçekleri olur Bitkinin meyvesi renk, biçim ve tat bakımından büyük çeşitlilik gösterir Olgunlaşan meyve sararır ve daha sonra kırmızı renge döner Meyvenin etli kabuğu tohumlarını taşıyan eksen bölgesinden bir boşlukla ayrılır

Biberin kirli beyaz renkli tohumları disk biçimindedir Bol güneşli, iklimi ılıman olan yerleri vem bitek toprağı seven biber türleri, tohumuyla çoğalır Bütün türlerinin meyvesi C vitamini bakımından zengin olan biber, bazı alkaloitleri de içerir Acı biber türlerindeki bu alkaloit kapsaisin adlı maddedir Biberler genellikle sebze olarak tüketilir Salatalara ve kimi yemeklere katılır Turşusu yapılır Baharat olarak kullanılır Domates biberinin salçası yapılır Biber, ülkemiz mutfağının vazgeçilmez besin türlerinden biridir

Tibbi Etkileri ve Kullanımı:
Biber türlerinin sağlığa yararlı etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:

• Romatizma ve eklem ağrılarına karşı iyileştirici olarak kullanılır
Bu etkinin sağlanabilmesi için biberin meyvesi ezilerek yara lapası yapılır ve
dıştan uygulanır
• Biber mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır, iştahı açar ve sindirimi
kolaylaştırır
• İdrarı artırır
• Uyarıcıdır
Bütün bunlar için taze, kurutulmuş ya da turşusu yapılmış biberler bolca yenir
• Soğuk algınlığının ilk belirtisi görüldüğünde biber alınırsa iyileştirici olur

Bu etkisinden yararlanılmak üzere iyice kıyılmış 2,5 tatlı kaşığı taze biberin üzerine l bardak kaynar su ya da süt dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır Bu infüzyon sıcakken içilir

Uyarı
• Aşırı miktarda tüketilen acı biber, mide ve bağırsakların tahrişine yol açabilir ve hatta böbreklerle karaciğerin rahatsızlanmasına neden olabilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.