![]() |
Maydanoz Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Maydanoz Genel Bilgi Ve Tıbbi EtkileriOrjinal Adı Petroselinum sativum Maydanozgiller familyasının örnek bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maydanozun kök, gövde, sap ve yapraklan güzel kokulu olur ![]() ![]() ![]() ![]() Eski Yunan ve Romalılar döneminden beri yemeklere çeşni katmak, sofra ve yemekleri süslemek üzere kullanılan maydanoz, başta C olmak üzere A, B ve K vitaminleri, demir, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller ile apiol adlı uçucu yağ yönünden zengindir ![]() ![]() Tibbi Etkileri ve Kullanımı Maydanozun tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir: • Terletici; balgam, idrar ve safra söktürücüdür ![]() ![]() • Kadınların aybaşı ağrılarını hafifletir ![]() ![]() • İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır ![]() • Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür ![]() ![]() • Bedeni güçlendirici bir toniktir ![]() • Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkisi olduğu varsayılmaktadır ![]() Bu etkilerinden yararlanmak üzere, bitkinin kazık kökü, tohum ve yapraklan bir araya getirilir ![]() ![]() ![]() ![]() • Maydanozun sap ve yaprakları soluğun kokusunu temizlemek ve sağlıklı bir cilt elde etmek üzere çiğ olarak bolca yenilmelidir ![]() • Ayrıca zengin ve doğal bir C vitamini kaynağı olduğundan grip ve nezlenin kolayca atılması için maydanozun yaprak ve sapları gene çiğ olarak bolca tüketilmelidir ![]() Uyarı • Maydanoz dölyatağını uyardığından, gebelikte aşırı miktarda alınmamalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|