07-20-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yufkali Dalyan Kofte
Yufkali Dalyan Kofte
Kofte icin: 800 gr kiyma, 1 sogan ( rendelenmis ), 4 yemek kas taze ekmek kirintisi, 1 yumurta, sevdiginiz baharatlar- pulbiber, karabiber, kimyon vs  , 1 cay kas tuz, 1 yemek kas dolusu kuru nane, 1 silme cay kas karbonat
Hepsini, etin rengi degisene kadar iyice yogurun Sikica ortup dolaba koyun (Dikkat ettigim bir iki hususu vurgulamadan gecemeyecegim Sogani dogramak yerine muhakkak rendeleyin, koftenin yapisinin homojen olmasini ve catlamamasini sagliyor Taze nane, maydanoz yerine kurularini tercih edin, boylece pistikten sonraki yapisi islak gibi olmuyor )
Dolgu malzemesi: 1 kati yumurta ( 4 e bolunmus), 2 havuc (haslanip boyuna ikiye bolunmus ), 3 yemek kas haslanmis bezelye , 3-4 tane kornison tursu
Musait bir zemine 1 yufkayi serin, iki taraftan ortaya dogru katlayarak iki karis eninde uzun bir dikdortgen elde edin (Ben burada turk yufkasi bulamadigim icin 6 tane spring-roll yufkasi kullandim Uclarini ustuste bindirerek 2 ye 3 yaprak dizerek bir dikdortgen elde ettim ) Yufkayi erimis tereyagla yaglayin Dikdortgenin kisa olan size yakin kismina saran*i serin Dolaptan cikardiginiz kofteyi ayni boyda olmasina dikkat ederek ustune dortgen seklinde yaydirin Dolgu malzemelerini dizin Saranin bir ucundan kaldirarak -ki onun yardimiyla cok kolay oluyor- rulo yapin, yufkayla rulo yapimina devam edin
Yaptiginiz rulo kofteyi yine saranin ustune ittirin, sarip iki taraftan artan uclari burusturarak -bonbon sekerlerdeki gibi- iyice sikistirin Bu sikistirmayi iyi yapmazsaniz kofte piserken coker Saranin yardimiyla tepsiye tasiyin, yufkanin birlesme noktasi asagida kalacak sekilde yerlestirin Tepsinize yagli kagit sererseniz bulasik kulfetinden kurtulursunuz Ayrica koftenizden buyuk bir tepsi secin, benim gibi yapmayin, cunku piserken yandan tasanlar firinin tabanini kirletiyor Yumurta sarisini yufkanin her yerine iyice surup corekotu serpin, orta dereceli firinda yufkalar nar gibi kizarana kadar pisirin
Sofraya goturmeden once dilimlerken zorlanmamak icin biraz dinlendirin Genelde suzulen yaglarla bir domates sosu yapilir, ama benim midem onu kaldirmiyor, 2-3 kas salcayi biraz seker, tuz, cok az sirke, bir defne yapragiyla zeytinyagda kavurup az suyla acarak hazirladigim sosla servis yapiyorum ve tabii bol salata ve sarimsakli cacikla  
|
|
|