Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kulağı, kuzu

Kuzu Kulağı

Eski 07-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kuzu Kulağı




Orjinal Adı Rumex türleri Diğer Adları Ebemekşisi, Ekşilik, Ekşimik, Turşuotu Bilgi Karabuğdaygiller familyasındandır Anayurdu bilinmeyen kuzukulağı türleri, Anadolu'da kalkerli topraklar dışında gölgelik ve nemli yerlerde yaygın olarak yetişen, çokyılık otsu bitkilerdir Rumex cinsi bitkilerden burada yalnızca Büyük kuzukulağı (R acetosa) ve Küçük kuzukulağı (R acetosella) türlerinden söz edeceğiz Bu türler 60 cm'ye kadar boylanabilir Gövdesi kabarık çizgili, sulu ve kırmızımsı renklidir Ok biçimli, iri ve kabarık yaprakları tüysüz olur Yaz aylarında açan başak halindeki pembemsi renkli, sık dizilişli çiçekleri koparıldıkça bitki yapraklar verir Çiçeklerinden, parlak koyu kahverengi minik tohumlan olgunlaşır Kuzukulağı türleri, döktüğü tohumlanyla çoğalırken, istenirse köklerinin bölünmesiyle de çoğaltılabilir Kuzukulağı türlerinin tadı ekşi olan yapraklan A, B ve C vitaminleriyle potasyum yönünden zengindir Körpe yapraklan çiğ olarak salatalarda ya da ıspanak gibi pişirilip sebze olarak yenir Tibbi Etkileri ve Kullanımı Benzer özellikler taşıyan Büyük ve Küçük kuzukulağı türlerinin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle özetlenebilir: • Yaprakları, böbrekleri çalıştırır, idrar söktürücüdür • C vitamini yönünden zengin olduğu için iskorbit hastalığının iyileştirilmesinde yararlıdır • Bedeni güçlendirici toniktir • Hafif müshil etkisi vardır Bu etkilerinden yararlanmak üzere, bitkinin yıl boyunca yeşil kalan körpe yapraklan toplanmalı, salatalara katılıp çiğ olarak bolca yenilmelidir • Yaprakları, çıbanların iyileştirilmesinde etkili olur • Güneş yanıklarında rahatlatıcıdır Bu etkilen sağlamak üzere, körpe kuzukulağı yaprakları toplanır Ezilerek yara lapası yapılır ve şikâyet edilen yerlere dıştan uygulanır • Gene yapraklan, güneş çarpması ve bitkinlik durumlarında iyileştiricidir Bunun için bitkinin taze yapraklarıyla % 2 ya da % 3'lük infüzyon hazırlanır Yani, 1 litre kaynar su, 20 ya da 30 gr kuzukulağı yaprağının üzerine dökülerek 15-20 dakika demlendirilip infüzyon elde edilir Bu infüzyondan, günde iki-üç kez birer bardak içilir • Kuzukulağı türlerinin kökleri, antrakinon türevleri içerdiğinden müshil etkisi vardır • Safra söktürücüdür Bu etkilerinden yararlanmak üzere, bitkinin toprağı kazılıp kökleri çıkarılır ve temizlenir Bunlarla % 3-5'lik dekoksiyon hazırlanır Yani, 1 litre sıcak suya 30-50 gr kadar parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır Elde edilen dekoksiyon, günde iki-üç kez birer bardak olarak içilir UYARI • Romatizması, böbrek ve gut hastalığı olanlar kuzukulağı yememelidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.