07-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çorti (Muş)
Kelem (lahana) yaprakları küçük, küçük doğranır Küçük, küçük doğranan soğan ve reyhan gibi bitkilerde (karasa) büyük küplere doldurulur İçine bolca su konur Hazırlanan ekşi hamur içine atılır Üzeri iyi kapatılarak kışa saklanır Her evde mutlaka yapılır Kışın kemikli et (Özellikli bel kısım ) eti ve Boççik kuyruk kısmı) den (dövme) ile pişirilir Üzerine Tereyağ dağlanarak dökülür
Not: Çorti'nin bir de rivayeti vardır Buna göre "Lokman hekim" gezileri sırasında Muş'a da uğramış Halkın çoğunluğunun "kelem" (lahana) yediğini görünce, "Burada bana çok iş düşecek İlkbahar geldiğinde, bunların çoğu hastalanacak " diye düşünmüş Halkın ilkbahar gelip de, karlar eriyince "uçkun" diye anılan bir bitkiyi yediğini görünce, bu bitkiyi incelemiş Sonunda, bitkinin, lahananın çokça yenilmesinden doğabilecek hastalıkları yok ettiğini tespit etmiş Lokman hekim, bu gerçeği şöyle dile getirmiş: "Allah derdi vermiş, beraber dermanını da vermiş "
Not: Süzme pilavın dinlendirilmesi genelde köz üzerinde yapılır Bu nedenle yapılması zordur Daha çok düğünlerde yapılır Evlerde kavurarak hazırlanır Hangi yöntemle hazırlanırsa hazırlansın pilav servis edilirken üzerine ekşili konulur
|
|
|