![]() |
Aritmi... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aritmi...Normalde kalp atımı, sağ kulakçıktan başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Uyaranın bu yollar aracılığı ile bütün kalpte dolaşması sonunda önce kulakçıklar kasılarak kan karıncıklara pompalanır ![]() ![]() ![]() Gerek uyaranın sinüs düğümünden başka yerlerden çıkması, gerek iletim yollarındaki aksaklıklar (blok) ve gerekse sinüs düğümünün anormal çalışması bu normal süreci bozar ve aritmi denilen kalp atım bozukluklarına neden olur ![]() ![]() Ritmi, atımlar arasındaki aralıkların kısalıp uzaması ve atım sayısının anormal ölçüde artmış (takikardi) veya azalmış (bradikardi) olması halidir ![]() Değişik kalp hastalıkları (koroner kalp hastalıkları, kalp kası hipertrofisi, kalp kasının iltihabi hastalıkları, kapakçık hastalıkları, elektrofizyolojik anormallikler) aritmiye neden olur ![]() ![]() Aritmiler, kalp atımına neden olan elektriksel odağın bulunduğu kalp bölgesine göre, Atrium (kulakcık) kökenli aritmiler ve Ventriküler (karıncık kökenli) aritmiler olarak ikiye ayrılır ![]() Atrium (Kulakçık) Kökenli Aritmiler Sinüs Aritmisi: Solunuma bağlı olarak kalp hızındaki değişmedir ![]() Sinüs Takikardisi: Sinüs düğümü alışılmıştan hızlı eletriksel uyaran çıkartır ve kalp hızı artar ![]() Prematüre Supraventriküler Kontraksiyon: Zamanından önce ortaya çıkan karıncık üzeri bölge kökenli kalp kasılması ![]() Prematüre Atrial Kontraksiyon: Zamanından önce ortaya çıkan kulakçık kökenli kalp kasılması ![]() Supraventriküler Takikardi: Karıncık üzeri bölgeden köken alan kalp hızı artması ![]() Paroksismal Atrial Takikardi: Nöbetler halinde gelen kulakçık kökenli kalp hızı artması ![]() Ventriküler (Karıncık Kökenli) Aritmiler Prematüre Ventriküler Kompleks: Zamanından önce ortaya çıkan karıncık kökenli elektiriksel uyarana bağlı, karıncık kasılması ![]() Ventriküler Takikardi: Karıncık kökenli elekriksel uyaranlara bağlı kalp hızı artmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ventriküler Fibrilasyon: Karıncığın kontrolsuz ve çok hızlı kasılmalarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Kalp Bloğu Elektriksel uyaranın normal yollardan karıncıklara geçememesidir ![]() Uyaranların tamamı gecikerek geçer ![]() Uyaranların bir kısmı gecikerek geçer ![]() Uyaranların hiçbiri geçemez ![]() ![]() Sadece Sağ Dal'da iletim bozulmuştur (Sağ Dal Bloğu) ![]() Sadece Sol Dal'da iletim bozulmuştur (Sol Dal Bloğu) ![]() Aritmi Tanısındaki Testler Elektrokardiyografi (EKG) Kalbin elektriksel aktivitelerinin kaydedilmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() İstirahat EKG'si: Hasta EKG çekilirken hareketsiz olarak birkaç dakika yatar ![]() Egzersiz EKG'si: Hasta EKG'ye bağlıyken bisiklet ve koşu bandında efor yapar ![]() ![]() Holter Testi (24 saatlik EKG takibi): Hastanın günlük hayatı sırasındaki EKG değişikliklerini kaydeden bir cihazdır ![]() ![]() Transtelefonik İzleme: Hasta kaydedici cihazı, 24 saatten daha uzun süre taşır ![]() ![]() ![]() Elektrofizyolojik Çalışma (EPS) Genellikle kasık toplar damarından girilerek, ince ve esnek bir tüp (katater) yardımıyla sağ kulakçık ve karıncığa ulaşılır ![]() ![]() ![]() Aritmilerin Tedavisi İlaçlar: Dikkatli seçilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Kardiyoversion: Kalbi normal ritmine döndürmek için acil durumlarda, doktorlar tarafından göğüs duvarına uygulanan elektirik şokudur ![]() Kalp içi defibrilatör (ICD): Ani ölümlere sebep olacak ciddi ventriküler aritmiler (ventriküler fibrilasyon öyküsü, sık tekrarlayan ventriküler takikardi atakları) söz konusu olan vakalarda kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalp pili (Pacemaker): Sinus düğümünün düzgün çalışmadığı durumlarda veya kalp içi elektriksel iletim yollarında blok varsa, bu cihaz elektiriksel uyaranlar göndererek kalbin düzgün çalışmasını sağlar ![]() Elektrofizyolojik araştırma ile aritmiye sebep olan odak bulunabildiği taktirde bu odağın radyo-frekans dalgaları yardımıyla susturulması yöntemi de kullanılmaktadır |
![]() |
![]() |
|