Amino Asitler... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Amino Asitler...Tüm yaşayan hücrelerin esas unsuru proteinlerdir Proteinler,hidro liz reaksiyonunda amino asitlere parçalanırlar ve organizmada da amino asitlerden sentezlenirler Amino asitler iki karakteristik fonksiyonel grup içerirler: Amino(NH3)grubu ve karboksil(COOH) grubu![]() Yandaki şekilde amino asitlerin genel formülü verilmiştir Amino asitlerde a-karbonuna bağlı bir amino,bir karboksil grubu ve bir H atomu vardır Farklılığı sağlayan R(yan) grubu ise alifatik veya aromatik bir karbon iskeletidir![]() Proteinler normal olarak 20 çeşit amino asitten oluşurlar Bu amino asitler birbirlerine peptit bağlarıyla bağlanırlar Aşağıda amino asitlerin moleküler yapıları verilmiştir![]() Amino Asitlerin Sınıflandırılmaları: Amino asitler sahip oldukları yan(R) grupların özelliklerine göre sınıflandırılırlar ![]() 1 Alifatik yan zincirliler:Glisin,alanin,vali n,lösin,izolösin![]() 2 İçinde hidroksilik grupları taşıyan yan zincirliler:Serin,treonin,tiro zin![]() 3 İçinde kükürt atomları taşıyan yan zincirliler:Sistein,metionin![]() 4 İçinde asit grupları veya onların amidlerini taşıyan yan zincirliler:Aspartik asik,asparajin,glutamik asit,glutamin![]() 5 İçinde bazik gruplar taşıyan yan zincirliler:Arjinin,lizin,hist idin![]() 6 İçinde aromatik halkalar taşıyanlar:Histidin,fenilalani n,tirozin,triptofan 7 İmino asitler:Prolin![]() Amino Asitlere Uygulanabilen Ayırıcı Teknikler: Kromatografi: Bütün kromatografik yöntemlerde moleküller bir stabil(duran) ve bir mobil(hareketli) faz arasında bölüşülür Belli başlı kromatografi teknikleri şunlardır:1 Kağıt KromatografisiEski ancak halen kullanılabilen bir tekniktir )2 İnce Tabaka Kromatografisi3 İon Değiştirme KromatografisiYüksek Voltaj Elektroforezi: |
|
|
|