![]() |
Vitaminler... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vitaminler...Genel özellikler 1-Hücre zarından geçebilirler 2-Sindirim enzimlerinden etkilenmezler 3-Kanda görülürler 4-Vücudumuzdaki yaşamsal olayları denetlerler 5-Karaciğerde A ve Deride D vitaminleri (öncül maddelerden) üretilebilir 6-A-D-E-K vitaminleri yağda çözünür ve vücudumuzda biriktirilir 7-B-C vitaminleri suda çözünür vücudumuzda biriktirilmez ![]() ![]() 8-Bazıları Işık bazıları ısıdan etkilenebilir ![]() 9-İnsan A ve D vitamini hariç diğer vitaminleri dışarıdan hazır olarak almak zorundadır 10-Yeterli gün ışığı almayan bölgelerde D vitamini yetersizliği görülür Not:Çeşitli biyokimyasal olaylarda varlığı gereken ve vücut tarafından sentez edilmediği için besinlerle alınması gereken organik bileşiklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Tiamin(B1) • Suda kolay çözünür • Kaynatmaya karşı dayanıklıdır • pH değişimine hassastır • Karaciğer,maya ve hububatta çok bulunur • Karbonhidrat metabolizmasında rol oynar • Karbonhidrat ve proteinlerden yağların sentezi için gereklidir • Sinir dokusunun oksijen alma yeteneğini artırır Yetersizliği • Mide ve barsak bozuklukları meydana gelir • Barsaklarda iltihaplanma ve kabızlık görülür • Alyuvarlarda pentoz fosfat birikimi olur • Beriberi (Kalp damar sistemi hastalığı,sinirsel bozukluklar,kas zayıflğı ve halsizlik ) görülür Riboflavin(B2) • Suda kolay çözünür • Işığa dayanıksızdır • Sakatatlarda, yumurta,süt peynir,maya,tahıllar ve yeşil yapraklı sebzelerde çok bulunur ![]() • Solunum reaksiyonlarında görevli enzimlerin yapısına katılır • Gelişim üzerine etkisi fazladır • Hemoglobin sentezinde rol oynar Yetersizliği 1 ![]() 2 ![]() Niyasin • Suda olay erir • Hava ve sıcağa dayanıklıdır • NAD ve NADP nin oluşumunu sağlar • Karaciğer,et,balık,buğday ve çavdarda bulunur ![]() Yetersizliği (Yetersizlik tek taraflı ve mısırla beslenmelerde görülür) 1 ![]() 2 ![]() B6 (Pridoksin,H vitamini) • Suda ve alkolde erir • Işığa ve u ![]() • Amino asit ve potasyumun hücrelere taşınmasında rol alır • Bitkisel ve hayvansal besinlerde bolca bulunur • yetersizliği görülmez Pantotenik asit • Koenzim-a nın yapısına katılır • Karbonhidrat protein ve yağ metabolizmasında rol alır • Karaciğer böbrek ve yumurta sarısında bulunur Yetersizliği 1 ![]() 2 ![]() Biotin • Tuzlu suda erir • Bitkisel ve hayvansal besinlerde bolca bulunur • Karbonhidrat ve yağ metabolizmasına katılır • Yetersizliği görülmez B9 (Folik asit) • Suda az çözünür • Alkali ortamlarda kolay çözünür • Amino asit metabolizmasında rol alır • Hızlı bölünen hücreler için gereklidir • Kan hücrelerinin oluşumunda B12 ile birlikte rol alır • Mayalarda ve yeşil sebzelerde bol bulunur Yetersizliği 1 ![]() 2 ![]() B12 • Yüksek yapılı bitki ve hayvanlar tarafından sentezlenemez • Mikroorganizmalar sentezler • Çok az miktarlarda etkendir • Amino asit ve protein metabolizmasında etkendir • B9 vitamini ile beraber hızlı bölünen hücreler ve kan hücreleri yapımı için gereklidir Yetersizliği 1 ![]() 2 ![]() C vitamini • Bazı omurgalı ve insanlar için önemlidir ![]() ![]() • Isıya dayanıksızdır • Biyokimyasal reaksiyonlarda rol alır • Yeşil sebze ve limongillerde bol bulunur Yetersizliği 1 ![]() 2 ![]() ![]() ![]() A vitamini • Besilerle beta karoten veya A vitamini şeklinde alınır • Gözde bulunan pigmentlerin yapısına katılır • Omurgalıların görme olaylarında gerçekleşen biyokimyasal olaylar için gereklidir Yetersizliği 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() D vitamini • Hormon gibi davranan vitamindir • Bitki ve hayvansal besinlerde bulunur • Ca metabolizmasında etkendir • Barsaklardan Ca emilimini kolaylaştırır • Kan Ca seviyesinin ayarlanmasında etkendir • İnsan ve diğer memeliler D vitamini öncül maddelerini sentezleyebilirler ![]() ![]() ![]() Yetersizliği 1 ![]() 2 ![]() E vitamini • Bitkisel ve hayvansal besinlerde yaygın olarak bulunurlar • Antioksidan olduğu düşünülmektedi • Yetersizliğine raslanmamaktadır • Laboratuar çalışmalarında yetersizliğinde farelerde karaciğer kalp ve damar hastalıkları ve kısırlık görülmüştür ![]() K vitamini • Besinlerde yaygın olarak bulunur • İnsanlarda ince barsaklarda microorganizmalar tarafından üretilir • Yetersizliğine raslanmaz • Karaciğerde protrombin yapımında gereklidir • Kanın pıhtılaşmasında rol alır |
![]() |
![]() |
|