Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
köşeli, yıldız

8 Köşeli Yıldız

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

8 Köşeli Yıldız

Türk Tarihinde 8 Köşeli Yıldız

Osmanlı Devletinin Bayrağında da 8 Köşeli Yıldız Kullanılmıştır

Konumuz Türk tarihinde saklı kalmış bir işaret: 8 köşeli yıldız… Sekiz köşeli yıldız o kadar bizimle bütünleşmiş ki Kudüz Fatihi Selahaddin Eyyubi Hzlerinin türbesinden Kütahya Terminalindeki Çini Gar Mescidine, Cumhurbaşkanlığı forsundan, Türkmenistan devlet armasına kadar bütün Türk – İslam coğrafyasına yayılmış

Bu konu fazlasıyla ilgimi çektiği için bu ayki yazıyı bununla ilgili bir araştırmaya ayırmayı uygun gördüm Okuyun, ufkunuz açılacak İşte konuyla igili bilgiler:

Selçuklu kültür ve sanatının temel figürlerinden biri olan sekiz köşeli yıldızın Ortadoğu’da bulunan eski medeniyetlerde ve İslam dünyasında yaygın olarak kullanıldığı, sayı biliminde 8’in cenneti anlatan bir sembol olduğu belirtilmektedir

Ayrıca dini kaynaklarda İslamiyet’in 8 esasa dayalı olduğu, bunlara “sekiz cennet kapısı” dendiği, sekiz köşeli yıldızın da sekiz cenneti simgelediği anlatılmaktadır

Sekiz ilke “Merhamet ve şefkat, sabretmek, doğruluk, sır tutmak, sadakat, fakirliğini ve acizliğini bilmek, cömertlik, Rabbine şükretmek”olarak sıralanırken Sekiz cennet de şöyle isimlendiriliyor:

1 Dâri-celal
2 Dâri-karar
3 Dâri-selam
4 Cennetül huld

5 Cennetül mevâ

6 Cennetül adn

7 Cennetül firdevs

8 Cennetü naim

Üç hilalli yeşil İslam sancağını 3Selim tek hilalle indirgemiş ve yanına sekiz köşeli zaferanl***** gelen yıldızı al sancağa nakşettirmiştir Sultan Abdülmecit zamanında Abdülmecit han 8 köşeli yıldızın hem madalyada hem de sancağımızda kullanılmasını yadırgamış ve insanı simgeleyen 5 köşeli yıldızı bayrağa nakşettirmiştir Ve sonunda şanlı bayrağımız ortaya çıkmıştır

Türk polis armasındaki “sekiz köşeli yıldız”, ilk defa Sultan Abdülaziz (1861-1876) tarafından “Nişan-ı Osmani Şemsesi” adıyla, devlet hizmetinde üstün başarılar göstermiş olan kişilere iftihar ve imtiyaz olarak verilen bir madalya şeklinde çıkartılmıştır Bu “sekiz köşeli yıldız” daha sonra Türk polisinin amblemi oldu Armadaki “Sekiz köşeli yıldız”ın her şua’sı da ayrı bir etik değeri ifade ediyor

Ayrıca diğer bir rivayete görede
8 köşeli yıldız
Gizli Türk Teşkilatının 8 liderini temsil eder

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com