![]() |
Et - Yumurta - Kurubaklagil Grubu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Et - Yumurta - Kurubaklagil GrubuBu grupta et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yiyecekler bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyüme ve gelişmenin sağlanması ve sürdürülmesi, Hücre yenilenmesi, doku onarımı ve görme fonksiyonlarının düzenlenmesi, Kan yapımının sağlanması, sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığının korunması, hastalıklara karşı direnç kazanılmasında rolü olan en önemli yiyecek grubu et grubudur ![]() Etler Büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri kırmızı et, Kanatlılar ve su ürünlerinin etleri beyaz et olarak tanımlanır ![]() Etin bileşiminde, protein, yağ, mineraller ve vitaminler bulunur ![]() ![]() Protein ve yağın etteki oranı etin yağlı ve yağsız oluşuna göre değişir ![]() ![]() ![]() ![]() Etler, C ve E grubu vitaminleri ile kalsiyum dışında başta B12 vitamini demir, çinko olmak üzere mineraller açısından da oldukça zengindir ![]() ![]() Etleri C vitamini içeren sebze ve meyvelerle birlikte tüketmek demirinden daha çok faydalanmak için önemlidir ![]() ![]() ![]() Et Değişimleri (1 Porsiyon miktarları) Kırmızı Et: 30 g (1 ızgara köfte kadar) Tavuk ve hindi eti: 40-50 g Balık eti: 40-50 g Kuru baklagiller: 60 g (bir çay bardağı) Yumurta: 1 adet Öneriler Etler iyi kalite protein kaynağıdır ![]() ![]() Etin kendisi protein içerdiği için suyu değil etin doğrudan kendisi yenilmelidir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|