07-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Besinleri Saklama Kuralları
Besinler uygun koşullarda saklanmazlarsa bozulurlar Gözle görülür bozukluğu olan besin atılır, bu savurganlıktır Gözle görünmeyen bozukluk sağlık bozucu olabilir Hiç düşündünüz mü , neden bağırsak enfeksiyonları ve bulaşıcı sarılık ülkemizde yaygındır? Nedeni mikroplu besin ve içeceklerdir Ya nedenini bilemediğimiz hastalıklara ne demeli? Nedeni bilinmeyen bazı kanserlerin, nedeni bilinmeyen felçlerin, alerjilerin ve diğer bazı hastalıkların yiyecek ve içeceklerimizle aldığımız mikrop ve zehirlerden olabileceğini düşündünüz mü? Nedir bu mikrop ve zehirlerin zararları? Aşağıda bu mikrop ve zehirlerin ne tür besinlerle alınabileceğine örnekler bulunmaktadır - Taze peynirler, pastörize ve sterilize edilmemiş sütler, bağırsak enfeksiyonu ve verem gibi hastalıkları yapan mikropları veya bunların toksinlerini taşıyabilirler

- İyi pişmemiş et, et ürünleri ve çiğ yumurta bağırsaklarda bakteri ve parazit enfeksiyonları yapabilirler

- İyi yıkanmamış sebzelerle yine mikrop ve parazitler vücuda girebilir

- Nemli ve ılık yerde saklandığından gözle görülür ve görülmez şekilde küflenmiş peynir, çökelek, ceviz, fındık, fıstık, bulgur, pirinç, kuru meyve ve meyve ezmelerinden küf zehirleri vücuda alınabilir

- Yıkanmadan yenen meyvelerden, sebzelerden ve diğer besinlerden tarım ilaçları kalıntıları vücuda alınabilir

- Uygun şekilde yapılmamış, başka amaç için yapılmış plastik kaplarda saklanan sıvı besinlere karışan zararlı kimyasallar alınabilir

- Fabrika atıklarıyla kirlenmiş sulardan elde edilen ürünlerle zehirler vücuda alınabilir

- Temizliğe dikkat edilmeden lokantada severek yediğimiz yemekler besin zehirlenmesi yapabilir

Gözle görülür ve görülmez şekilde, besinlerin bozulmasıyla vücuda alınan mikroplar ve zehirler fazla alındığında ani hastalık yapar Az alındığında vücutta birikerek yıllar sonra kanser gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir
Besinlerin bozulmasını önlemek için saklarken aşağıdaki kurallara uyulmalıdır:- Tahıl, kurubaklagiller, şeker v
b kuru besinleri karanlık, kuru ve serin ortamda depolayın,
- Bir, iki gün içinde tüketemeyeceğiniz et, tavuk ve balığı birer yemeklik miktarlarda ve yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurun
Çözdürme işlemini buzdolabında yapın Çözdürme işlemi için besinleri oda sıcaklığına alırsanız, iki saatten fazla bekletmeyin Çözdürülmüş et, tavuk ve balığı yeniden dondurmayın
- Artmış et yemeklerini buzdolabında 1-2 günden, artmış etsiz yemekleri 3-4 günden fazla bekletmeyin
Yeneceği kadarını ısıtın Taze sebze yemeklerini günlük pişirin
- Kıyma, küçük parça etler ve balığı buzdolabında 1-2 günden, büyük parça etleri, salam ve sosisi 3-4 günden fazla bekletmeyin

- Pastörize sütü kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 1-2 günden fazla bekletmeyin

- Yumurtayı yıkamadan ve ıslatmadan kuru olarak buzdolabında 2 haftadan fazla bekletmeyin

- Buzdolabında çiğ et, tavuk ve balığın pişirilmeden yenecek besinlerle ve yenmeye hazır besinlerle temasını önleyin

- Ekmeği naylon torba içinde ve ekmek kutularında 1-2 gün saklayın

- Kurutulmuş sebze ve meyveler bez torbalarda, kuru yerde saklanmalıdır

|
|
|