Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ayda, balık, yenir

Hangi Balık Hangi Ayda Yenir?

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hangi Balık Hangi Ayda Yenir?






Tüm deniz canlılarının üreme ve yaşama mevsimleri olduğu gibi tüketilme mevsimleri de var

Hangi balığı hangi ay tüketeceğinizi öğrenerek hem balığın lezzetli olmasını sağlayabilir hem soylarının tükenmesine engel olursunuz Üstelik taze yenen balıkta mineral ve vitamin kaybı da söz konusu değil

Lezzeti, sağlıklı ve ucuz oluşu balığı sofraların vazgeçilmezi haline getiriyor Her şeyin olduğu gibi her balığın da mevsimi ve özellikleri farklı Konuyla ilgili bilgiler veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof Dr Mustafa Alparslan, her balığın mevsiminde tüketilmesi gerektiğini belirterek, taze tüketilen balığın vitamin ve mineral kaybına uğramadığını söyledi Prof Dr Alparslan, balıkların avlandıkları ve tüketilmesi gerektiği aylara ilişkin şu bilgileri verdi:

OCAK: Uskumru Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır Çinekop, kofana, minakop boldur Midyenin mevsimi başlamıştır Tekir, kırlangıç fazla miktarda avlanır

ŞUBAT: Kalkan, lüfer Şubat ayına gelindiğindeyse, pahalı sofraların önemli karakteri olan kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder Tekir bu ayda bol çıkar Uskumru, lüfer, palamut ise bu ayda yağını kaybetmeye başlar Gümüş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenir

MART: Kalkan, kefal Mart ayında kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır Uskumru ise çiroz olmaya başlar

NİSAN: Levrek Nisanda kalkan, lezzet bakımından yine liste başında gelir ve en bol zamanıdır Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar Dolayısıyla diğer aylara göre bu ayda balık türü daha boldur

MAYIS: Barbunya, tekir Mayıs ayına bakılınca ıstakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit bolca çıkar, zevkle yenir Kalkan yavrusu ve gelincik balıkçı ağlarına yüz göstermeye başlar

HAZİRAN: Verimsiz dönem Haziran ayında balıkların az tutulduğunu ve geçici olarak Karadeniz'e gittiklerini bildiren Prof Dr Alparslan, şöyle devam etti: Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler Bu sebeple haziran ayı verimsizdir

TEMMUZ: Sardalya Temmuzda sardalyanın mevsimi başlamıştır Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir Tekir, barbunya yine tadını devam ettirir Istakoz, pavurya, böcek bol miktarda çıkar

AĞUSTOS: Palamut Ağustos çingene palamudu mevsiminin açtığı aydır Sardalya, kılıç, mercan, sinarit, ıstakoz ve pavurya yine nefis lezzetlidir

EYLÜL: Kolyoz, izmarit Eylülde sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar

EKİM: Her çeşitte bolluk Ekim ayında geçici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır Bu, balığın her çeşidinin bollaşması demektir

KASIM: Pisi, torik Kasım ayında ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder Pisinin en nefis olduğu aydır Torik akışı başlar, lakerdası yapılır

ARALIK: Hamsi, tekir Aralık ayında ise uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır Bu ayda tekir boldur, hamsinin de tam lezzetli zamanıdır

Kaynak

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.