Prof. Dr. Sinsi
|
Yunanistan
Nüfus: 11,216,708
Yüz ölçümü: 131,990 km²
Para birimi: Euro (EUR)
Telefon kodu: 30
Başkent: Atina
Yönetim Biçimi: Parlamenter Cumhuriyet
Önemli şehirleri: Selanik, Kavala, Iraklio (Girit), Kalamata, Larissa, Patras
Komşuları: Kuzeyde Arnavutluk, Bulgaristan, Makedonya, Doğuda Türkiye
Ekonomi: Bankacılık, Turizm, Yüksek teknoloji sanayi, Tekstil, Makine, Elektrikli aletler, Ulaştırma, İnşaat, Gemi
Voltaj: 110 Volt
Dil: Yunanca
Din: Hristiyan (Ortodoks)
Yunanistan iklim bilgileri ve iklim grafiği sıcaklık grafiği
İklim:
Akdeniz iklimi hakimdir Sıcak ve kurak yazlar, serin ve yağışlı kışlar yaşanır İlkbahar sonbahara göre daha ılık ve güneşlidir
Genel bilgi:
Güney Avrupa'da Ege Denizi ile İyonya Denizi boyunca yer alır Türkiye, Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan ile sınır komşusudur Yunanistan, Akdeniz ikliminin etkisi altındadır Yıl boyunca güneşli, ılıman ve az yağışlı günler yaşanır Ülkenin dağlık ve yüksek kesimlerinde, sert rüzgarlar eser ve kar yağışı görülür Denize yakın kesimlerde daha ılıman bir hava hakimdir ve kışın meltem esintileriyle geçer
Yunanistan'a eğlencenin her türlüsünü yaşamak, tarihe doymak, Atina gibi Avrupa kültürünün temelinin atıldığı yerlerde gezmek, Ortaçağ'a ait en eski klarla örtülü bir coğrafyaya şahitlik etmek, Ortodoks kiliselerinin en güzel örneklerini görmek için geliyor olabilirsiniz Ya da Frenk, Venedik ve Türk dönemlerinden kalan kalelerin ihtişamıyla büyülenmek, Yunan yontma heykellere ve fresk yapılara hayran kalmak, yaklaşık 1400 adanın ev sahipliği yaptığı eserleri görmek ve bu adaların ayrı ayrı sunmuş oldukları sınırsız eğlence imkanlarıyla benzersiz anlar yaşamak da istiyor olabilirsiniz Sebep her ne olursa olsun doğru yerdesiniz
Tarihin ve mitolojinin ortak ürünü olan Atina, dolup taşan açık hava kafeleri ve Ortaçağ eserleriyle tüm dünyanın dikkatlerini üzerinde toplayan bir kenttir Batı dünyasının en önemli Ortaçağ anıtı olan Acropolis, sarp kayalıklardan oluşur ve çok sayıda önemli tarihi eseri bünyesinde barındırır Parthenon, Propylaea, medeniyetin doğduğu yer olarak kabul edilen Akropolis (Acropolis)'in takviye duvarları, Athena'nın Eski Tapınağı ve Erechtheion, burada bulunan tarihi ve kültürel değeri çok büyük eserlerden birkaçıdır Ayrıca Antik Agora ve Ulusal Arkeoloji Müzesi, kentin mutlaka görülmesi gereken yerleri arasındadır
Ülkenin Delphi, Delos, Olympia, Mystras, Meteora ve Vergina gibi arkeolojik ve kültürel alanları, insanı hiç yaşamadığı Ortaçağ'a götürür ve hiç tanımadığı kültürlerle tanıştırır
Ülkenin güneyindeki Peloponnes Yarımadası'nın güneydoğu açıklarında yer alan Crete Adası, Yunanistan'ın sahip olduğu çok sayıdaki adaların en büyüğüdür Muhteşem ve çok yönlü coğrafyası, iklimi ve plajları, kültürel ve tarihi eserleriyle çok önemli bir turizm bölgesidir Ülkenin en popüler tatil bölgelerinden olan Patmos, Kos ve Rodhos adalarını da içine alan Dodecanese Adaları, bulundurdukları Ortaçağ kları ve plajlarıyla insanı büyüleyen bir hava estirir
Ülke Mutfağı:
Çok eski bir tarihi olan Yunanlıların yeme alışkanlıkları asırlar boyunca çok değişmiştir Günümüzdeki alışkanlıklar M Ö 5 ve M S 2 yüzyıllardaki alışkanlıklar değildir Yunan mutfak gelenekleri ülkeler arasındaki iletişim ve etkilenişim nedeni ile çok değişmiştir Örneğin bazı dönemlerde pazarlarda kimi baharatlar bulunmakta ve bunlar Yunan Mutfağı'nda çok kullanılmaktaydı Bazı dönemlerde ise bu baharatlara ulaşılması zorlaşınca Yunanlılar kendi ülkelerinde bulunan baharatlara yönelerek ellerindekilerle yemeklerini yaptılar Eski Yunanistan'da zencefil ve kişniş çok kullanılırdı Bu baharatlar Doğu'dan gelirdi O zamanlar Doğu ile ticaret çok önemli idi Antik Yunanlılar daha o zamanlar kalite ve isim tescilli şaraplarını Doğu'ya ihraç ederlerdi Örneğin, Hiyu, Fasus ve Kuzey Yunanistan'ın Ahakiziki şarapları da bunlar arasında yer almaktaydı Bu gelenekler tabii hala günümüzde de devam etmektedir 1960'larda başlayan yeni bir çalışma ile Yunanistan'da tekrar kaliteli şarap üretimi ve tescillenmesi başlamıştır
Yunan Mutfağı'nm dayandığı besin maddeleri de zaman içinde değişikliğe uğramıştır Ayrıca orta sınıf ile üst sınıf arasındaki yemek alışkanlıklarını da birbirinden ayırmak gerekir Mutfak kişilerin sosyo-ekonomik koşulları ile doğrudan ilişkili olduğundan, bu alışkanlıklar kişinin ait olduğu sosyo-ekonomik sınıfı da belirler
Ortaçağ'da halk arasında en yaygın yemek kurutulmuş balıkla yapılan bir çeşit Pita'dır Ayrıca balık Yunan halkının vazgeçemediği klasik bir besindir, Sebzeler Yunan Mutfağı'nda çok önemli rol oynar, ama et yalnızca belli özel günlerin yemeğidir Bu durum Ortaçağ'da da aynıydı Fakir halk daha çok sebze yemekleri, bakliyat ve ekmek yerdi Et, özel günlerin yemeği olarak düşünülürdü
Yunan Mutfağında ekmeğin de rolü büyüktür Yunanistan'da çok ekmek çeşidi vardrr Tabii günümüzde Avrupa'nın etkisi ile değişik az yağlı ve daha sağlıklı olan siyah ekmek çeşitleri de yapılmaktadır
Yunanlılar sabah kahvaltısını pek sevm
Ülkeye bağlı şehirler
Atina
Girit
Mikonos
Santorini
Selanik
|