![]() |
Bahar Alerjileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bahar AlerjileriBahar Alerjileri Duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olan maddelere "alerjen" denir ![]() ![]() Alerjik hastalıklar arasında astım, saman nezlesi, egzama, ürtiker (kurdeşen), göz nezlesi sayılabilir ![]() Bahar alerjilerini ortaya çıkaran nedenler nelerdir? Alerjik kişilerin güzel bahar günlerini kabusa çeviren polenler ya da diğer adıyla çiçek tozları, bitkilerin erkek tohumlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Polenler alerjik hastalıkları nasıl tetikler? Polenler, saman nezlesi (alerjik nezle) ve astım belirtilerini tetikleyebilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Astım hastaları polen mevsiminde nelere dikkat etmeli? " Araba ve evlerin pencereleri kapalı tutulmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() " Hasta mümkün olduğunca sokağa çıkmamalıdır ![]() ![]() " Polen mevsiminde açık havada spor yapmak doğru değildir ![]() " Dışarı çıkarken gözlerin yanını da örten güneş gözlüklerinin faydası olabilir ![]() " Dışarıdan eve gelindiğinde hemen giysiler değiştirilerek yıkanmalı, mümkünse burun içini dahi yıkayarak banyo yapılmalıdır ![]() ![]() " Çamaşırlar dışarıda kurutulmamalıdır, üstlerine polen yapışabilir ![]() ![]() " Evde ve arabadaki klimaların polen filtreleri sık sık değiştirilmelidir ![]() " Ev içi hava temizleyiciler eve giren polenlerin ortadan kaldırılmasında faydalı olabilir ![]() " Polen mevsiminde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi irritanlardan uzak durmak, polen alerjisi olan kişinin şikayetlerinin ağırlaşmasını engeller ![]() Alerjik hastalıklarının tedavisi nedir? Allerjik nezlesi olan bazı hastalar, mikrobik bir solunum yolu enfeksiyonu geçirdiklerini düşünebilirler ![]() ![]() Saman nezlesinden korunmada ilk adım, hastanın hangi polene karşı alerjisinin olduğunun saptanmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bahar Alerjileri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bahar Alerjileri*Ecrin* Nickli Üyeden Alıntı Bahar Alerjileri Bahar alerjisi Bahar, rengârenk çiçekleri ve yemyeşil bir örtüye bürünen doğası ile büyüleyici bir mevsim ![]() ![]() Bahar alerjisi nasıl oluşur? Havadaki polenler soluma yoluyla vücuda yerleşir ![]() ![]() ![]() Polenlerin yol açtığı hastalıklar Havadaki polenler solunum yoluyla burunda, bronşlarda veya gözlerde alerjik hastalıklara neden olur ![]() ![]() Polenin yol açtığı alerji hastalığında değişik türde polenler alerjiye neden olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saman nezlesi(Alerjik nezle ya da alerjik rinit) Polen, solunum yoluyla vücuda girdiği zaman bağışıklık sistemi tarafından üretilen histamin; burun, gözler ve hava geçitlerini döşeyen mukoz zarlarının iltihaplanmasına neden olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Astım Astım akciğerlere kadar olan hava yollarını etkileyen bir hastalık ![]() ![]() ![]() ![]() Polen, astımlı hastalarda astım krizlerine yol açar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ginko biloba ekstresi (baharatçılarda veya doğal vitamin ve ilaç satan dükkânlarda bulunur) astım krizlerini önleme ve hafifletme konusunda etkili bir bitkidir ![]() Polen alerjisinden korunma yolları Polenlerin en fazla uçuştuğu sabahları saat 05 ![]() ![]() ![]() ![]() Polen zamanı açık havada spor yapmayın ![]() Saçlar tozu tutar ![]() ![]() ![]() Çocuklar sokaktan geldiği zaman üstlerini hemen değiştirmelerini sağlayın ![]() Arabada giderken camları açmayın ![]() ![]() Polen zamanı evde kapı ve pencerelerinizi sıkı sıkı kapatın ![]() Evinizde ve ofiste varsa klima filtresini sık sık değiştirin ![]() ![]() ![]() ![]() Tatil için deniz kenarını tercih edin ![]() Dışarıda gözlük ve şapka kullanın ![]() ![]() Günlük kıyafetlerinizi yatak odasında çıkarmayın ![]() Alerjiye karşı doktora başvurun ![]() Çim biçmekten kaçının ya da maske takıp yapın ![]() Tedavi yöntemi Polen alerjisi olanların alerji yapan maddelerden uzak durarak korunma yollarına harfiyen uymaları gerekiyor ![]() Medikal tedavi Doktora danışıp alerjiye yol açan polenin etkisini en aza indirgeyecek ilaçlar alınmalı ![]() Aşı tedavisi Eğer alerjik şikâyetler ilaçlarla geçmiyorsa ve giderek artıyorsa aşı tedavisi (immunoterapi) uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|