![]() |
Bula?ycy Hastalyklar Ve Korunma Yollary |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bula?ycy Hastalyklar Ve Korunma YollaryMikroorganizma: Do?al olarak her yerde bulunabilen tek hücreli, karma?yk enzim yapysyna sahip minicanlylardyr ![]() ![]() Normal flora: Ynsan vücudunda bulunan ve yer de?i?tirmedikçe hastalyk yapmayan mikroorganizmalar toplulu?una denir ![]() Patojen mikroorganizmalar: Ynsan (veya hayvan, bitki) vücudunda istenmeyen etki olu?turan (hastalyk yapan) mikroorganizmalardyr ![]() ![]() Enfeksiyon: Ynsan vücuduna giren mikroorganizmalaryn üreyip, ço?alarak vücutta istenmeyen etki ve belirtiler (hastalyk) olu?turmasydyr ![]() Enfeksiyon zinciri:Mikroorganizmanyn enfeksiyon olu?turabilmesi için belirli a?amalardan geçmesi gerekir, bu a?amalar zincirine denir ![]() 1- Enfeksiyon ajany (etkeni): Bakteri, virüs, mantar, parazit olabilir ![]() * Mikroorganizmanyn sayysyna, * Mikroorganizmanyn virulansyna (hastalyk yapma kabiliyetine), * Bireyin vücut direncine 2- Rezervuar (Enfeksiyonun kayna?y): Mikroorganizmalaryn do?al olarak ya?ayyp üredikleri ortamdyr ![]() ![]() 3- Çyky? kapysy: Ynsanlarda; solunum sistemi, bo?altym sistemi, sindirim sistemi ve deri bütünlü?ünün bozuldu?u yerlerdir ![]() ![]() 4- Kaynaktan çyky? (Yayylma yollary): Çe?itli araçlarla mikroorganizmalar bir yerden ba?ka yere ta?ynyrlar bunlar bula?my? (kontamine) besinler, su veya cansyz nesnelerdir (tarak, giysi, makas, vs ) ![]() ![]() - Vektör: Sinek, bit, kene, fare gibi bazy hayvanlar ta?yyycydyr, bunlara vektör denilir ![]() - Portör: Bir insan ya da hayvan bir mikroorganizmayy vücudunda ta?ydy?y ve ba?kalaryna bula?tyrdy?y halde kendisinde hastalyk belirtileri görülmez, bu ki?ilere portör denilir ![]() ![]() 5- Giri? kapysy: Mikroorganizmalaryn vücuda girdi?i yerlerdir, genellikle giri? ve çyky? yollary aynydyr: A?yz, burun, deri, vajen, göz, kulak, damarlar, gibi ![]() 6- Konakçy: Mikroorganizmayy vücudunun üzerinde veya içinde baryndyran, insan veya hayvandyr ![]() ![]() ENFEKSYYON ZYNCYRY: ![]() HASTALIKLARIN BULA?MA YOLLARI: - Do?rudan temas, - Dolayly temas, * Hava ile * Araçlarla * Vektörle Do?rudan Temas: Enfekte ki?inin duyarly ki?i (konakçy) ile do?rudan temasyyla olu?an bula?ma ?eklidir ![]() ![]() ![]() Dolayly Temas: Enfeksiyonla bula?my? nesnelerle, enfektif ajanyn, konakçyya bula?masydyr ![]() * Hava yoluyla bula?ma: Uzun süre açykta canly kalabilen mikroorganizmalaryn hava, toz veya damlacykla duyarly konakçyya bula?masydyr ![]() ![]() ![]() ![]() * Araçlarla bula?ma: Enfeksiyonla bula?my? nesnelerle meydana gelen bula?ymdyr ![]() ![]() * Vektörle bula?ma: Bazy mikroorganizmalar bazy hayvanlarda geli?imlerini tamamlayarak olgunla?yrlar ve insanda hastalyk olu?tururlar ![]() ![]() ![]() BULA?ICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI 1- Vücudun mikroplara kar?y direnci: a - Özgül olmayan direnç: I - Giri? kapysy engelleri: * Deri * Mukoza(derinin devamy olan ve vücut ba?luklaryny saran daha ince olan kysmydyr ![]() ll - Vücudun savunma mekanizmalary (Fagositoz, iltihap olu?umu, ate?in yükselmesi, retiküloendotelyal sistem -RES) ![]() b - Özgül direnç: Ba?y?yklyk: I - Do?al direnç: Türe, yrka, geneti?e, bireye, ya?a, hormonal veya metabolik de?i?ikliklere ba?ly dirençlerdir ![]() II-Edinsel (sonradan kazanylan) direnç: * Pasif ba?y?yklyk: - Do?u?tan (anneden plasenta yoluyla ve sütle geçer) - Yapay (Serum veya Immünglobülinle sa?lanyr) * Aktif ba?y?yklyk: - Do?al aktif (hastaly?yn geçirilmesiyle olu?ur) - Yapay aktif (a?ylar ile elde edilir) ![]() 2- Enfeksiyon kontrolü önlemleri: Hastalyklaryn bula?ma yollaryna göre önlem alarak, ki?inin kendisini ve çevresini bula?ycy hastalyklardan korumasy amacyyla geli?tirilmi? yöntemlerdir ![]() Günlük hayatymyzda kullanabilece?imiz yöntemlerden birkaçy: * El yykama: Normal sabunla köpürterek ve ovarak yykamak en iyi temizlik yöntemidir ve bu ?ekilde hastalyklaryn bula?masy önlenebilir ![]() Toplu yerlerde mümkünse syvy sabun kullanylmaly veya sabunluklar süzgeçli olmaly ![]() ![]() Toplu yerlerdeki sabunla iki kere sabunlamakta yarar vardyr, sabunu sabunlu?a koymadan önce suyun altyna tutarak köpü?ü akytyn ![]() * Ba?kalarynyn (hastanyn) kan, tükürük, idrar, dy?ky gibi atyklary ile do?rudan temas etmemeye özen gösterilmelidir ![]() ![]() * Hasta (hatta sa?lykly) ki?ilerin kullandy?y malzemeler, öncelikle kirleri temizlendikten sonra sabunlu su (veya deterjan) ile iyice yykanmalydyr ![]() ![]() * Ba?kalary ile özel e?yalar payla?ylmamalydyr; tarak, jilet, di? fyrçasy, ?apka, iç çama?yry, yatak takymlary vb ![]() * Gerekiyorsa izolasyon (karantina, ayyrma) uygulanyr: * E?er solunum yolu ile bula?an bir hastalyk varsa hasta ki?iye maske takylyr, idrar veya dy?ky ile bula?ma söz konusu ise, mümkünse hastalyk iyile?ene kadar hastanyn kullanaca?y tuvalet ayrylyr (özellikle alafranga tuvaletlerde ayyrma ?arttyr) ![]() ![]() * Risk altyndaki ki?iler a?ylanmalydyr ![]() ![]() Hastalyklaryn bula?masyny önleyecek temel kural: KURU ve TEMYZ YERDE MYKROP ASLA BARINAMAZ O nedenle hiçbir zaman ortamy kirli ve yslak (nemli) byrakmayyn ![]() ![]() Toplu ya?anan yerlerde en syk görülen bula?ycy hastalyklar: AIDS (Edinsel ba?y?yklyk eksikli?i sendromu): Bula?ymy: Do?rudan temasla; kan, meni, yara akyntylary ile bula?yr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belirtiler: - Nedeni bilinmeyen gece terlemeleri, - Bir ayy geçkin ysrarcy ate?, - Titremeler, konu?amama (konu?makta zorlanma), hareketlerde yava?lama, - Kysa sürede a?yry ( vücut a?yrly?ynyn % 10 undan fazla ) kilo kayby, - Bir ayy geçen sürekli yada aralykly ishal, - Bir ayy geçen, kuru ve ysrarly öksürük, a?yry yorgunluk, halsizlik, - Koltuk altyndaki ve kasyklardaki bezlerde ?i?lik ve a?ry, - Deride morumsu lekeler, a?yzda pamukçuk Tedavi: Henüz yok Korunma: A?y geli?tirilemedi?i için bireysel korunma önemlidir ![]() ![]() * Bilinmeyen ki?ilerle cinsel ili?kiye girmekten kaçynylmaly ya da mutlaka sa?lamly?yndan emin oldu?unuz prezervatif (kaput, kondom) kullanylmalydyr ![]() * Ba?kasynyn kullandy?y enjektörler asla kullanylmamaly, enjektörler mutlaka tek kullanymlyk olmaly ve kullanyldyktan sonra atylmalydyr ![]() * Kim olursa olsun, ba?kasynyn kullandy?y di? fyrçasy ve jilet kullanylmamalydyr ![]() AIDS * Sosyal öpü?me, tokala?ma, ayny odayy, ayny koltu?u payla?makla bula?maz; * Sivri sinekle bula?ma henüz ispatlanamamy?tyr ![]() * Ayny taba?y payla?makla, çatal-ka?ykla bula?maz ![]() HEPATYT B (Serum Hepatiti): Bu da cinsel ili?ki ve kan yoluyla bula?yr ![]() ![]() Halsizlik, yorgunluk, hafif ate?, ba? a?rysy gibi grip benzeri belirtilerle ba?lar ![]() ![]() Tedavisi: Yatak istirahati ve dengeli beslenme ?arttyr ![]() ![]() Korunma: Hepatit B a?ysy ile korunmak mümkündür ![]() ![]() ![]() Hepatit A (Enfeksiyöz hepatit): Bula?ymy: Hijyen ko?ullarynyn iyi olmady?y yerlerde görülür ![]() ![]() Hepatit B’deki belirtiler aynen görülebilir ![]() ![]() Tedavi: Hepatit B ile aynydyr ![]() Korunma: Hijyenik ko?ullara uyulmady?yny dü?ündü?ünüz yerlerde yemek yemeyin, özellikle Fast-Food türü (et içeren) yiyeceklerden kaçynyn ![]() ![]() Tüberküloz (verem, TBC): Hasta ki?inin öksürmesi veya balgam çykarmasy sonucunda damlacykla yayylyr ![]() ![]() ![]() ![]() En iyi önlem, ki?ilerin ulu orta balgam çykaryp soka?a tükürmelerini engellemektir ![]() ![]() ![]() Uyuz: Pire, bit gibi parazitlerle yayylyr ![]() ![]() Bula?ymyny önlemek için ba?kalarynyn giysilerini, tara?yny, yata?yny payla?maktan kaçynyn ![]() Uyuz etkeni 40-50 °C de öldü?ünden, giysiler kaynatyldy?ynda temizlenir ![]() ![]() Bit: Genelde pis insanlarda görüldü?ü söylense de bu genel kural de?ildir ![]() ![]() ![]() ![]() Kwell solüsyonu ile önerildi?i ?ekilde saçlar yykanyr ve syk di?li (veya pamuk destekli) tarakla taranyr ![]() ![]() Bitin sirkesini kepekten ayyrabilmenin yolu; kepek saçtan kolaylykla ayrylyp dü?erken sirke saça yapy?my?tyr ve zorlukla uzakla?tyrylyr ![]() SU YLE BULA?MA: Patojen mikroorganizmalar suya, enfekte ki?ilerin salgy ve atyklaryyla gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Suyun temizli?inden emin de?ilseniz kaynatyn; fokurdamaya ba?ladyktan sonra 10 dakika kaynatyldy?ynda mikroplar ölür ![]() Suyu temizlemek üzere klorlama da yapylabilir ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Kireç kayma?yndan toz veya syvy olu?una göre, a?a?yda belirtildi?i ?ekilde ANA ÇÖZELTY (%1’lik ) hazyrlanyr: 1 lt su + 15 gr TOZ kireç kayma?y 1 lt su + 40 gr SIVI kireç kayma?y 2- Ev i?lerinde kullanylan klorlu su preparatlaryndan ( klorak vb ): 1 lt su + 250 ml klor içeren syvy % 1’ lik bu ana çözeltiden : 1 lt suya 3-5 damla konur, 20 dakika bekletilir, 1 ton suya 150-250 ml konur, 20 dakika bekletilir, Bu sular içilebilecek kadar dezenfekte edilmi?tir ![]() Barsak hastalyklary salgynlarynda (kolera, tifo vb) sebzelerin yykanmasy için, içme suyu dezenfeksiyonu için kullanylan miktarlaryn 10 misli klorlama yapylyr ![]() ![]() 3-Yyot ta dezenfektan olarak kullanylabilir ![]() Yyotun sudaki %2’lik çözeltisinden 2 damla, 1 lt suya damlatylyr ![]() DYKKAT: Eczanelerde satylan klor içeren tabletlerin kullanymy daha pratiktir ![]() SÜT YLE BULA?MA: Hasta veya görünürde sa?lam hayvandan, sütle u?ra?an insanlaryn ellerinden veya kaplardan ya da süt kaplaryny temizlemek için kullanylan sulardan süt ile bula?ma ortaya çykabilir ![]() ![]() Açyk alynan sütler içilmeden önce mutlaka fokurdamaya ba?ladyktan sonra (TBC ye kar?y) 10 dakika kaynatylmalydyr ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|