Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
güçlendirmenin, vücudunuzu, yolu

Vücudunuzu Güçlendirmenin Yolu!

Eski 07-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Vücudunuzu Güçlendirmenin Yolu!









Vücudunuzu güçlendirmenin yolu!

Sonbahar hazan de?il antioksidan mevsimi!


Sonunda sevdi?imiz yaz mevsimi geride kaldy Sonbahara hyzly bir giri? yaptyk Hava de?i?ikli?i hem fiziksel hem psikolojik olarak hemen hemen herkesi etkilemeye ba?lady bile Üstelik bu aylarda da birçok hastalyk pusuda bekliyor Bu mevsimde sa?lykly olmak için yeni bir?eyler yapmak gerekiyor Peki bu yöntem ne olabilir?

Beslenme ve Diyet Uzmany Emel Unutmaz; sonbaharda sa?lykly ve do?ru beslenmenin reçetesini yazdy





• Sonbaharyn gelmesiyle birlikte; mevsim geçi?inin ve havalaryn so?umasynyn etkisiyle hastalyklara yakalanma riski artyyor So?uk algynlyklary, grip ve bron?it gibi ky? hastalyklary pusuda bekler Bu dönemde ki?ilerin mutsuzluk e?ilimleri artabilir ve buna ba?ly olarak da basit ?ekerli gydalara e?ilim olur
• Bu nedenlerden dolayy mevsim geçi?lerinde beslenme düzenini tekrar gözden geçirmekte fayda var Sonbahar aylarynda ba?y?yklyk sistemini güçlendirmek, hastalyklara yakalanma sykly?yny azaltmak ve yakalansak dahi kolay atlatabilmek için sa?lykly ve dengeli beslenmek ?art

?YMDY ANTYOKSYDAN ZAMANI


• Mevsim de?i?ikliklerinde daha fazla vitamin, mineral ve de?erli bile?iklere (antioksidanlar gibi) ihtiyaç duyaryz Bu nedenle mevsim geçi?lerinde vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyve grubuna özellikle önem vermeli, vitamin ve mineralleri do?al ve do?ru kaynaklardan almalyyyz

• Vitaminlerden özellikle A, C, E; minerallerden ise selenyum, çinko ve magnezyum antioksidan özellikleri sayesinde ba?y?yklyk destekleme de daha da önem arz etmektedir Antioksidanlar hücredeki oksitlenmeyi önleyen maddelerdir Savunma mekanizmasyny güçlendirirler, vücut direncini arttyryrlar Ki?iler güçlü ba?y?yklyk sistemleri ile hastalyklara yakalanma riskini azaltyp hastalansalar dahi kysa sürede atlatabilirler


BA?I?IKLIK SYSTEMY YÇYN PROBYYOTYK


• Sonbaharda ayry bir önem kazanan ba?y?yklyk sistemini güçlendirmede probiyotik besinlerin büyük deste?i vardyr Günlük besin düzeninize probiyotik yo?urt veya kefiri; süt veya yo?urt yerine koyabilir, bu besinlerin olumlu etkilerinden yaralanabilirsiniz

SÜTSÜZ VE GÜNE?SYZ OLMAZ!

• Ba?y?ykly?y güçlendirmek önemli; ama bunun yanynda güne? y?ynlaryndan yararlanma süremiz de azalyyor! Bu nedenle mutlaka D vitamini ve kalsiyum kaynaklarymyza özen göstermek ve bunlaryn vücutta kullanylmasyny sa?layabilmek için de 15 – 20 dakika da olsa güne? y?y?yndan faydalanmak lazym Kalsiyum kaynaklary; süt ve süt ürünleri, peynir, sebzeler ve pekmez

SONBAHAR HÜZNÜNE KAR?I B VYTAMYNY


• Sonbaharda artan depresyon e?ilimini ve stresi kontrol altyna almak için özellikle B grubu vitaminlerinden zengin beslenmekte fayda var; tam tahylly ekmekler, kuru baklagiller, ye?il yaprakly sebzeler, et ve süt ürünleri gibi… Bu dönemde bol sebze ve meyve tüketmek, bol su içmek, kan ?ekeri kontrolünü sa?lamak ve bolca balyk tüketmek depresyon hallerine kar?y fayda sa?layabilir




EN GÜÇLÜ VE EN DO?AL
ANTYOKSYDAN KAYNAKLARI



A vitamini: Karaci?er, ye?il yaprakly sebzeler, havuç, kayysy, yumurta

C vitamini: Ku?burnu, maydanoz, ye?il sivri biber, karalahana, karnabahar, çilek, limon, portakal, greyfurt

E vitamini: Soya ya?y, bitkisel ya?lar, ya?ly tohumlar

Selenyum: Deniz ürünleri, böbrek, yürek ve di?er etler

Çinko: Et, karaci?er, bulgur, balyk, süt, yumurta, badem içi, ceviz, elma, kuru baklagiller
Magnezyum: Badem, ceviz, fyndyk, fystyk, muz, kuru baklagiller, ye?il yaprakly sebzeler; tahyllar



BAHAR BESLENMENYZDE HER GÜN MUTLAKA:

* 4-5 porsiyon taze mevsim meyvesi

* 2-3 porsiyon taze mevsim sebzesi

* En az 2 su barda?y az ya?ly süt veya yo?urt veya cacyk veya ayran

* Bol su

*1 ö?ün sebze, di?er ö?ünde ha?lama, yzgara tavuk-balyk etini; düzenli saatlerde ve 3 saati geçmeyecek aralyklarla tüketmemiz gerekir


ÖRNEK BAHAR MÖNÜSÜ




Sabah kalkynca: 1 bardak sycak suya 1 tatly ka?y?y bal

Kahvalty: Ye?il çay
Orta ya?ly peynir
Bol mevsim ye?illi?i (1 tatly ka?y?y zeytinya?y veya 1 tatly ka?y?y keten tohumu ile)
1 tatly ka?y?y pekmez
Tam tahylly veya kepekli ekmek

Ara: 6-7 badem veya 6-7 fyndyk veya 2 ceviz
+ 3-4 kuru kayysy veya 2 yemek ka?y?y kuru üzüm

Ö?len: 1 porsiyon yzgara veya ha?lama veya sote veya bu?ulama ?eklinde tavuk, balyk, hindi veya ya?syz köfte
Bol salata (limonlu)
Az tuzlu ayran
Tahyl ekme?i veya 3-4 ka?yk bulgur pilavy

Ara: 1 bardak az ya?ly süt- 3-4 kepekli grisini
Veya haftada 1-2 gün sütlü tatly
Veya ½ sokak simidi- az tuzlu ayran
Veya 1 bardak az ya?ly süt+
3-4 yemek ka?y?y yulaf ezmesi

Ak?am: 1 kepçe sebze veya mercimek çorba
1 tabak sebze yeme?i
1 kase az ya?ly yo?urt
Tam tahylly ekmek

Ara: 2 porsiyon meysim meyvesi


SA?LIKLI BESLENMEDE BASYT YPUÇLARI:


• Ö?ünlerinizde mutlaka çi? sebzeye yer verin

• Haftada 2 – 3 kez balyk tüketin Izgara, fyryn veya bu?ulama yöntemlerini tercih edin

• Su tüketimini gözden kaçyrmayyn En az 2 litre su tüketin

• Yumurta, yo?urt, peynir, süt ve et grubu gibi proteinden zengin gyda tüketimine özen gösterin Bunlar ba?y?ykly?ynyzy da destekleyecektir

• Kurubaklagilleri haftada en az 2 kez tüketmeye özen gösterin

• Çay, kahve gibi ihtiyaçlarynyzy bitki çaylaryndan sa?layyn














Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.