07-14-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Diyabetik Ayak Enfeksiyonuna Dikkat
Pensilvanya Üniversitesi Ö?retim Üyesi Prof Dr Warren S Joseph, diyabetik Ayak enfeksiyonu konusunda önemli uyarylarda bulundu
Pensilvanya Üniversitesi Ö?retim Üyesi Prof Dr Warren S Joseph, bir ilaç firmasynyn organizasyonunda, Erciyes Üniversitesi Typ Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Ba?hekimlik Toplanty Salonu'nda ö?retim üyeleri ile hastanede görevli hekimlere, 'diyabetik ayak enfeksiyonlary' konusunda konferans verdi
ABD'li Profesör Joseph, ekstra rahatsyzly?y olan diyabet hastalarynda tedavi edilmeyen diyabetik ayak enfeksiyonlaryndan olu?an ölüm oranynyn yüzde 50 oldu?unu ve bu oranyn en syk görülen Kanser hastalyklaryndan daha fazla oldu?unu belirtti Prof Dr Joseph, "Diyabet hastalarynda diyabetik ayak enfeksiyonunun önlenmesi ve tedavisinde e?itim çok önemli Öncelikle diyabet hastalary kan ?ekerlerini iyi ayarlamaly Ayak bakymlaryny iyi yapmalary, dar ayakkaby giymemeleri, ayaklary için iyi bir nemlendirici krem kullanmalary gerekiyor En önemlisi bu ki?iler diyabet merkezlerinde ayak bakymy konusunda çok iyi e?itim almaly" dedi
Prof Dr Warren S Joseph, diyabetik ayak enfeksiyonlarynyn diyabet hastalarynda erken safhada pek ciddiye alynmady?yny fakat do?urdu?u sonuçlar bakymyndan ayaklar ve bacaklarda kangrene kadar giderek uzuv kayyplaryna neden olabildi?ini, hatta ölümcül rahatsyzlyklara yol açty?yny kaydetti
Prof Dr Joseph, "Diyabetik ayak enfeksiyonlary, diyabetli hastalaryn ayaklarynda olu?an ülser ve daha sonra derin yaralara yol açan ayak enfeksiyonudur Bütün diyabet hastalarynyn yüzde 15'inde diyabetik ayak enfeksiyonu görülür Önce ayakta diyabetik ayak ülseri olu?ur, sonra bu ülser iyi tedavi edilmedi?inde diyabetik ayak enfeksiyonuna dönü?ür Diyabet hastalarynyn yüzde 15'inde diyabetik ayak ülseri, diyabetik ayak ülseri olanlaryn da yüzde 15'inde ise diyabetik ayak enfeksiyonu olu?ur Bu hastalar a?ry hissetmezler Ayaklarynda ülseri geli?ir ama a?ry hissetmez Hastalar, ?eker hastaly?ynyn yol açty?y sinir hasaryna ba?ly olarak a?ry hissetmez A?ry hissetmeyince de hastalar ayak yaralanmalaryny önemsemezler ve bunu diyabetik ayak enfeksiyonu takip eder Bu yüzden bazy ara?tyrmacylar der ki, 'Bu tür hastalarda a?ry hastalara verilen en büyük hediyedir çünkü a?ry hissetti?inde onun tedavisini de yaptyryr ' Diyabetik hastalar a?ry olmady?yndan, nöromatik duyu kayby oldu?u için doktora gitmiyorlar ve bunu pek önemsemiyorlar Diyabet genetik bir hastalyk oldu?u için de daha önce ailesinde diyabetik ayak enfeksiyonu olu?up doktora giden ve ayaklaryny, hayatyny kaybedenler varsa bu tür hastalarda, 'Ben de hastaneye gidersem aya?y kaybederim, ölürüm' korkusu hakim oluyor Bu korkudan dolayy da pek çok diyabetik ayak enfeksiyonu olan hasta hastaneye ba?vurmuyor" diye konu?tu
ABD'de 24 milyon diyabet hastasynyn en az 3'te 1'inin diyabetik ayak enfeksiyonunun farkynda olmady?yny, Türkiye'de de bu durumun ABD ile hemen hemen ayny oldu?unu vurgulayan Prof Dr Joseph, "Biz bu hastaly?y henüz enfeksiyon olu?mama, hafif, orta, ?iddetli enfeksiyon ?eklinde 4 synyfa ayyryyoruz Birinci synyfta henüz enfeksiyon olu?mady?y için, klinik bulgu olmady?y için hastalara Antibiyotik tedavisi önermiyoruz Zaten klinik bulgu yoksa enfeksiyon da yoktur, enfeksiyon yoksa antibiyoti?e gerek
yoktur Ykinci synyf, yani hafif enfeksiyonlarda hastalar ayakta tedavi edilebildiklerinden oral antibiyotik tedavisi öneriyoruz Üçüncü ve dördüncü synyf orta ve ?iddetli ayak enfeksiyonlarynda da hastaneye yaty?, yaradan kültür alma, enfeksiyonun çe?idine göre antibiyotik ve di?er tedavi yollaryny uygulamaktayyz Çünkü orta ve ?iddetli enfeksiyonlarda ayakta çok derin yara olu?ur, ayak kangren olur" ifadelerini kullandy (YHA)
|
|
|